• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Panforte nero bakken

door Redactie
in Nagerecht, Recepten
0
0
Panforte uit Siena

Panforte

 Panforte nero bakken

In het najaar en rond de kerstperiode bak ik graag een panforte. Deze panforte wordt ook wel panforte nero genoemd. Panforte is een Italiaanse “dolce tipico” uit Siena. Dolce betekent zacht of zoet en de term wordt onder andere gebruikt om (zoet) banket  en desserts mee aan te duiden. Omdat er zoveel over te vertellen valt en er verschillende soorten panforte bestaan, waaronder de panforte Margherita en de panforte nero en er héél veel verschillende recepten in omloop zijn, heb ik een apart artikel aan de panforte gewijd.  Wil je zelf een panforte nero bakken, bedenk dan dat mijn recept er slechts één van de vele is. Lees het artikel: “Panforte uit Siena” eventueel eerst even door, dan weet je ongeveer wat de mogelijkheden zijn.

panforteEen panforte is een zoet en kruidig baksel. Letterlijk betekent panforte “sterk brood”. Door de grote hoeveelheid noten, gedroogde en gekonfijte vruchten, die in een panforte verwerkt worden, krijg je een stevige koek, waar je goed op moet kauwen. Een klein puntje of plakje van de panforte is al vullend. Overigens wel zo lekker dat je vast nog een stukje zult afsnijden. Serveer een puntje van de panforte als  nagerecht met een glas dessertwijn, bij de koffie of de thee óf als decadent ontbijt. Je kunt een panforte goed bewaren, de smaak wordt er alleen nog maar beter van.

Wat moet je weten voor je panforte nero gaat bakken:

Je kunt geblancheerde noten gebruiken of noten die je zelf moet kraken en ontvliezen. Het ontvliezen van de noten doe je door ze even in kokend water te blancheren. Daarna kan je met behulp van een theedoek de bruine velletjes van de noten wrijven. Kies zelf welke noten je behalve de amandelen (die eigenlijk wel een must zijn)  gebruikt. In totaal heb je 500 gram noten nodig. Ik gebruik tenminste 250 gram amandelen en vul de rest aan met wat ik toevallig in huis heb. Ik voeg ook een stuk voor vier bittere amandelen toe aan mijn panforte. Maar, bittere amandelen zijn vrij moeilijk verkrijgbaar. Rauw zijn ze namelijk erg giftig. Wil je toch de smaak van de amandelen versterken met een bittertje, gebruik dan wat amandel essence. Je kunt desgewenst een gedeelte van de noten vervangen door pijnboompitjes. Kies ook zelf welke vruchten je gebruikt: gedroogde, vijgen, dadels, meloen enzovoort-gekonfijte sinaasappelsnippers, bigarreaux, enzovoort. Ik voeg in ieder geval altijd een gedeelte gekonfijte citroen toe.

De benodigdheden voor een panforte nero

  • 250 gram amandelen (waarvan eventueel 4 stuks bittere amandelen zijn)
  • 250 gram noten naar keuze (zie artikel)
  • amandel essence (bij gebrek aan bittere amandelen)
  • 500 gram gedroogde en gekonfijte vruchten (zie artikel)
  • 150 gram suiker
  • 200 gram honing
  • 70 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 60 gram bloem
  • 2 flinke theelepels kaneel
  • ½ tot 1 theelepel van ieder: kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper
  • een snuf chilipoeder (optioneel)
  • een stukje vers geraspte gember of 1 theelepel gemberpoeder
  • een snufje zout
  • bakpapier of ouwelvellen

Panforte nero bakken

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier of ouwelvellen. Vet de wanden in en bekleed deze met een opstaande rand van 2-3 cm.

Rooster de noten in 8 -10 minuten lichtbruin in een oven van 190-200°C. Ze mogen niet donker kleuren. Hak de helft van de noten (eventueel met de pijnboompitten) grof. Maal de andere helft (met de bittere amandelen) fijn.

Hak de gedroogde en gekonfijte vruchten in stukjes en meng ze samen met alle noten, de specerijen en het zout, de vruchten en de bloem in een grote kom goed door elkaar.

Verhit de oven tot 150°C.

suiker en honing karameliseren tot zachte balZet een glas koud water klaar naast je kookplaat. De suiker en de honing moeten nu langzaam in een steelpan smelten en licht gekarameliseerd worden, maar mogen niet kleuren. Verhit al roerend de suiker samen met de honing en een eetlepel water in de pan tot alle suiker gesmolten is en het een draderig mengsel wordt, de zogenaamde zachte bal fase of soft ball stage. (112-115°C). Om te controleren of je de juiste temperatuur en stroperigheid hebt bereikt, laat je een druppeltje van het mengsel in het glas met water vallen. Als het zich tot een zacht bolletje vormt, heb je de juiste consistentie. Neem de pan van het vuur en roer de chocolade stukjes er direct doorheen. Werk het stroperige mengsel daarna direct door het noten- en vruchtenmengsel. Dit is een zwaar werkje waarbij je het best een stevige lepel en/of je handen kunt gebruiken.

Duw de massa uit in de springvorm. Druk alles zo stevig mogelijk aan, zodat er geen holle ruimtes in je deeg blijven zitten. Gebruik hiervoor je handen of de achterkant van een glas. Strijk het oppervlakte glad met de achterkant van een natgemaakte lepel. Bak de panforte in 40 tot 50 minuten gaar. Hij mag niet bruin worden.

Verwijder de springvorm en laat de panforte afkoelen. Je kunt hem, als hij afgekoeld is, bestuiven met poedersuiker of een poedersuiker-kaneelmengsel. Het is ook heel lekker om de panforte te bekleden met een chocoladeglazuur of ganache.

De panforte nero combineert goed met een stevige rode dessertwijn, een glaasje port of Amaretto. Op de foto kun je zien dat panforte met vers fruit tot een mooi dessertbordje gemaakt kan worden.

Tags: Bakken met notenItaliaanse dessertsNotenNoten - HazelnotenNoten - WalnotenZuidvruchten - Dadels
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten
Salade

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen