• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 23, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Panna cotta van witte asperges

door Redactie
in Recepten, Voorgerecht
Panna cotta van witte asperges
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Panna cotta van witte asperges – Als je een beetje lol in het kokkerellen hebt, maak deze panna cotta dan eens. We bedoelen met panna cotta vaak het Italiaanse, smeltend zachte dessert. Maar nu heb ik het uitgangspunt van de gekookte room (panna cotta) gebruikt om er een heerlijk voorgerecht met asperges van te maken.

De garnering bestaat uit rivierkreeftjes die even gemarineerd zijn in arganolie met kervel. Daar had ik toevallig zin in en die combinatie pakte heel goed uit. Je kunt de rivierkreeftjes vervangen door Hollandse garnaaltjes of een vegetarische topping maken, bijvoorbeeld van ontvelde sinaasappelstukjes en fijngeschaafde venkel. Serveer de panna cotta (eventueel) met (sneetjes) brioche ernaast. Het zachte en enigszins zoete brood is er erg lekker bij.

*Je hebt een fijnmazige zeef nodig en een staafmixer of blender om dit voorgerecht te maken.

Panna cotta van witte asperges

voor 4 tot 6 personen

  • 10 dikke asperges (AA klasse), geschild, houtachtige uiteinden verwijderd
  • 30 ml geklaarde boter*
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 175 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram zachte, milde geitenkaas (bettine blanc)
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 2 el honing
  • citroensap naar smaak
  • peper en zout

topping

  • circa 50 gram gekookte rivierkreeftjes
  • 1 el arganolie*  of goede olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1 el fijngehakte kervel

Met geklaarde boter kun je (heet) bakken, zonder dat de boter verbrandt. Je hebt 40 tot 50 gram boter nodig om 30 ml geklaarde boter te maken. Verhit de boter boven een au bain-marie pan of op een heel laag vuurtje. Haal de boter direct van de warmtebron als hij gesmolten is en laat hem even staan. De vaste stoffen zullen naar de oppervlakte drijven. Schep het troebele, schuimige spulletje met behulp van een lepel van de heldere vloeistof af; je hebt nu geklaarde boter. Hier kan je een instructiefilmpje bekijken: http://nl.wikihow.com/Boter-klaren

Snijd de kopjes van de asperges af en leg ze in een bakje met water. Snijd de stelen in de lengte doormidden en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Verhit de geklaarde boter in een pan met dikke bodem. Bak de sjalotjes en de knoflook aan tot ze zacht zijn (zonder te bruinen). Voeg de aspergestelen toe en bak zachtjes mee. Halveer de aspergekopjes en voeg die ook toe. (Je kunt eventueel 4-6  kopjes heel laten en bewaren om later als garnering op de panna cotta te leggen.) Bak de asperges een minuutje of 5; ze mogen niet kleuren!

Giet 175 ml melk en 200 ml slagroom bij de asperges. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat de asperges in 10 minuten of zoveel langer als nodig is door en door gaar worden.

Week de blaadjes gelatine ondertussen in bak met koud water.

Haal de asperges van het vuur en pureer het roommengsel met een staafmixer. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze direct door de warme puree. Verbrokkel de geitenkaas boven het aspergemengsel en roer alles krachtig door tot een homogene massa.

Werk het aspergemengsel door een fijne zeef zodat er geen vezeltjes in de panna cotta achterblijven.

Roer de honing erdoor en breng de room hoog op smaak met peper en zout. (Gelatine zwakt de smaak altijd iets af, dus wees niet al te voorzichtig met peper en zout.) Voeg tot slot wat druppels citroensap toe om de smaak te versterken.

Giet de aspergeroom in 4 tot 6 bakjes of glazen en laat de panna cotta ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.

De topping

Arganolie is een bijzondere olie met een sterke nootachtige smaak. Heerlijk in soepen, dressings, over de pasta en nog veel meer… Ik gebruikte de olie van ‘Puur Arganolie’  om de rivierkreeftjes in te marineren. Vervang de arganolie (desnoods) door een geurige olijfolie of een combinatie van olijf- en walnotenolie.

Roer 1 el arganolie los met een theelepel citroensap (naar wens een snufje zout en/of peper)  en schep de rivierkreeftjes en de gehakte kervel er mee om. Zet de kreeftjes tot gebruik (terug) in de koelkast.

Serveren

Blancheer de achtergehouden aspergekopjes 2 minuten in een pan met kokend water. Giet het water af en spoel de kopjes direct koud onder stromend water.

Haal de panna cotta 10 tot 15 minuten voor de maaltijd uit de koelkast zodat ze niet meer ijskoud zijn. Garneer met de rivierkreeftjes en de (in de lengte gehalveerde) aspergekopjes.

Deze panna cotta kan je helemaal vegetarisch bereiden: vervang de gelatine door 1 theelepel (5 ml) agar agar en kook circa 5 minuten mee in de  gepureerde aspergeroom. Kies voor een andere topping.

Lees meer over arganolie in het artikel: ‘Lekker tafelen met arganolie‘

Tags: seizoen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergeteler
Kookschool

De aspergeteler vertelt (Drenthe en Noordoostpolder)

Peren chocolade crumble
Nagerecht

Peren chocolade crumble – Zet het seizoen op tafel

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!
Taart

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!

Asperges met Hollandaisesaus
Recepten

Asperges met Hollandaisesaus

Asperge crèmesoep
Recepten

Asperge crèmesoep met een twist

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen