Bloemkoolpannenkoeken; variëren met bloemkool – Meer en meer lees je over koolhydraatarme diëten en/of leefwijzen en wat ons daar vaak bij opvalt is dat er ontzettend creatief met groente wordt omgegaan. Neem een bloemkool die wordt regelmatig gebruikt als vervanger voor rijst of als vervanger van aardappel in een huzarensalade en je kunt er zelfs een tosti mee maken. Een veelzijdige groente dus die bloemkool.
Meer groente eten
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig groente eten. Maar als je een groente op zoveel manieren kan gebruiken dan zou dat toch wel eens kunnen aanzetten tot het eten van meer groente. Dus ja probeer eens iets anders bij de maaltijd en serveer in plaatst van aardappelpannenkoeken eens bloemkoolpannenkoeken. De bloemkool blijft verrassen want ze zijn echt bijzonder lekker.
Bloemkool als alternatief voor brood, rijst en aardappel
Gebruik je bloemkool als alternatief voor je brood, rijst of aardappel en haal met gemak de geadviseerde hoeveelheid groente per dag.
Bloemkoolpannenkoeken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 1 tl. zout
- 1 el. olijfolie
- 20 gram bieslook, fijngesneden
- 1/4 tl. gedroogde salie
- 1/4 tl. gedroogde basilicum
- 2 tenen knoflook, geperst
- 100 gram Pecorino kaas, geraspt
- 2 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkoolpannenkoeken:
Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en rasp de bloemkool fijn of verdeel in roosjes en doe deze in een keukenmachine en mix ze fijn. Doe de bloemkool in een kom en bestrooi met het zout. Schep even om en laat 20 minuten staan. Schep de bloemkool in een schone theedoek en draai flink stevig aan om zo al het vocht eruit te knijpen. Doe de droge bloemkool weer in een kom en voeg hierbij de olijfolie, de fijngesneden bieslook, de salie, de oregano, de basilicum, de knoflook, de Pecorino en de eieren. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een met bakpapier beklede bakplaat en maak hierop hoopjes van de bloemkool. Vorm de pannenkoeken in de vorm die je wil dat kan zowel rond als vierkant, ik koos voor vierkant.
Afhankelijk van de grootte van je bloemkool maar ook je keuze van hoe groot je je pannenkoeken wil kun je het aantal pannenkoeken zelf bepalen.
Plaats je bakblik in de oven en laat de pannenkoeken in ongeveer 20 minuten mooi bruin en gaar worden. Houd ze wel in de gaten zeker aan het einde van de baktijd gaat het ineens hard en zijn ze te bruin voor je er erg in hebt. Neem de bloemkoolpannenkoeken uit de oven en serveer bij de maaltijd.
Tafel lekker !!