Drie-in-de-pan – een oud maar o zo lekker recept van drie-in-de-pan met appeltjes en rozijnen. Dat wordt ouderwets genieten.
Drie-in-de-pan
De naam zegt het al, drie pannenkoekjes die zo groot zijn dat ze alle drie tegelijk in een pan gebakken kunnen worden. Er wordt minder melk toegevoegd dan bij de pannenkoek, het beslag moet steviger zijn zodat je drie mooie ronde koekjes kunt vormen. De pannenkoekjes zijn heerlijk fluffy door het gebruik van gist en volle melk. Deze pannenkoekjes worden niet belegd, maar alleen bestrooit met poedersuiker. In het beslag zitten namelijk heerlijke stukjes appel en rozijntjes.
De pannenkoekjes zijn heerlijk fluffy door het gebruik van gist en volle melk
Met gist of met zelfrijzend bakmeel
Het oorspronkelijke recept voor drie-in-de-pan is met verse gist. Dit heeft even tijd nodig om te rijzen. De gist geeft de pannenkoekjes een geheel eigen smaak die typerend is voor drie-in-de-pan. Het beslag moet een klein uurtje rijzen voor de lekkerste zachte pannenkoekjes. Heb je geen geduld om zo lang te wachten of heb je geen gist in huis? Laat het dan weg en gebruik zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem dan kun je de rijstijd overslaan. Met bakpoeder worden ze ook nog wel luchtig, maar de variatie met gist is luchtiger en heeft een iets andere vollere smaak.
Het verschil van pannenkoek en drie-in-de-pan:
- Het beslag is veel dikker om kleine koekjes te kunnen bakken.
- Pannenkoek wordt belegd, bij drie-in-de-pan zit de vulling in het beslag.
Lekkere gevuld
De drie-in-de-pan zijn gevuld met in kleine stukjes gesneden appel en rozijnen. Dit is al een oud gebruik en in veel kookboeken van de vorige eeuw terug te vinden.
Hou je van afwisseling? Ga dan eens voor een andere vulling er zijn heel veel mogelijkheden. Peren, bosbessen, frambozen en aardbeien bijvoorbeeld. Stukjes gedroogde abrikozen, cranberry’s, dadels of vijgen kunnen ook. Of maak een hartige variant gevuld met uitgebakken stukjes spek en blokjes kaas. Er is net als met gewone pannenkoeken keuze genoeg.
Drie-in-de-pan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 15 gram verse of 5 gram gedroogde gist
- 250 ml volle melk
- 2 eieren
- 2 theelepels suiker
- 100 gram rozijnen
- 1 flinke appel
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je drie-in-de-pan;
Verwarm de melk tot lauwwarm, max. 40 graden en los hier de suiker en de gist in op. Zet opzij. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Roer de eieren samen met het zout los in een beker. Doe de bloem in een ruime kom en maak in het midden een kuil. Doe hierin het gistmengsel en de eieren en roer nu beetje bij beetje met een garde de bloem bij het vocht. Roer goed door zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de appeltjes en de rozijnen toe en zet ongeveer 45 minuten op een warme tochtvrije plaats. Als het volume met minimaal 1/3 vermeerderd is, kun je gaan bakken. Verwarm een koekenpan met een beetje boter. Schep er 3 gelijke hoopjes beslag in. Het gebruik van een saus of ijslepel kan hierbij erg handig zijn. Duw de hoopjes direct een beetje uit elkaar tot iets plattere koekjes. Als de bovenkant dof begint te zien en de onderkant mooi goudbruin is, kun je ze omdraaien. Bak de andere kant ook goudbruin. Bak steeds nieuwe porties tot alle beslag op is. Serveer de drie-in-de-pan lekker warm met royaal poedersuiker.
Tafel lekker !!
Hoi! Zijn dit 6 porties van 3 pannenkoekjes?
Klopt Mattijs, een portie is 3 stuks
Ik wil graag het recept printen. Als ik op print recept druk verwacht ik dat ik een pdf bestand van kan maken aangezien mijn printer boven staat en ik beneden in de huiskamer werk. Dit recept herinner ik me van mijn moeder, zij kon het heerlijk klaar maken. Maar het printen is niet gelukt. Jammer
Het printen van een pdf is mogelijk als je PrimoPDF installeert BeppeMyrthe, dat programma kun je gratis downloaden op https://primopdf.softonic.nl/ Probeer dit recept voor drie in de pan maar eens, want dit komt waarschijnlijk overeen met wat je moeder maakte 😉