Hartige gevulde pannenkoek met kip en groentesaus – Hier in België is het op 2 februari (Maria Lichtmis) de gewoonte om pannenkoeken te bakken. Zoals dat bij ons in het dialect wordt gezegd: “ter es gien vraken zu eirem of ze mokt eur paaneke weirem” (er is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm).
Er zijn verschillende manieren om pannenkoeken te bakken, dat laat ik aan ieder zelf over, maar zelf gebruik ik zo goed als geen suiker erin.
Natuurlijk heb ik er steeds een paar over die normaal de dag erna snel verorberd worden als hapje bij de koffie. Maar…. nu was ik ze te vlug af, want ik zou er een hartig gerechtje van maken met in mijn achterhoofd: taco’s. Dit is nu een gerechtje waar je helemaal niet veel voor nodig hebt, hoe noemen ze dit… koelkast opruimen? En weet je, het was verdorie heel lekker: zo ontstond mijn hartige gevulde pannenkoek met kip en groentesaus. Zelf heb ik er een fris slaatje bij geserveerd.
O ja, en kipgehakt koop je gewoon bij de poelier. Je kunt als alternatief ook ontbeende kippendijtjes met een vleesmes of vleesmolen tot gehakt snijden.
Hartige gevulde pannenkoek met kip en groentesaus
- 4 pannenkoeken
- 2 preien
- 2 wortels
- 1 groenten bouillon blokje
- 500 ml water
- 50 ml room
- 2 el maïzena
- 400 gr. kippengehakt
- 1 kleine kipfilet
- taco kruiden
- 1 kleine ui
- 1 el tomatenpuree
- ¼ groene, gele, en rode paprika
- Geraspte Pecorino
Eerst maken we de saus. Snijd de wortels en preien in kleine blokjes (brunoise). Bak ze even om in een hapjespan of een steelpannetje met 1 el. olijfolie. Voeg er 500 ml water en het bouillonblokje aan toe, breng aan de kook en kook het erna ongeveer 10 min op een zacht vuur.
Meng de maïzena met 2 el. van de saus tot een papje en klop het papje door de saus, totdat hij is gebonden. Voeg als laatste de room toe.
Nu maken we de vulling voor de pannenkoek. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze samen met het kippengehakt rul. Snijd ondertussen de paprika’s in kleine blokjes alsook de ui en voeg die toe. Bak dit even mee en voeg dan de tomatenpuree toe. Voeg indien nodig (wanneer de massa te droog is) 2 à 3 eetlepels water toe. Breng op smaak met de tacokruiden.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het gehakt-kipmengsel over de pannenkoek, rol deze op en snijd in stukken. Verdeel de groentesaus over een schotel en schik de rolletjes pannenkoek erin. Rasp er de Pecorino over. Bak de rolletjes gedurende 20 a 25 min.
Tip: Maak zelf je eigen taco kruidenmix
- 1 1/2 tl paprikapoeder
- 3 tl gemalen komijn
- 1 tl Cayennepeper
- 1 1/2 tl oregano
- mespuntje knoflookpoeder
- mespuntje Chilivlokken
- 1 tl gemalen zeezout
- 1 tl gemalen zwarte peper
- mespuntje uienpoeder
Meng alle kruiden met elkaar en bewaar deze in een luchtdichte pot.