Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes – Pannenkoeken staan in gezinnen vooral symbool voor gemak en gezelligheid met de kinderen. Als kinderen wat groter worden komt dat minder vaak voor. Roep dan eens dat je pannenkoeken gaat bakken en er worden direct berichtjes rondgestuurd. Voor je het weet heb je een keuken vol vrienden en vriendinnetjes die allemaal komen helpen. Een duidelijk signaal dat de pannenkoek weer vaker op tafel mag.
En waarom ook niet, niets is zo simpel als een pannenkoek maken, wat bloem, een eitje, snufje zout en wat vloeibaars zoals water of melk. Een plakje kaas, appel, spek of gewoon met wat poedersuiker erop. Nee, laat die “schudflessen” nou gewoon staan, die heb je echt niet nodig en kosten ook nog eens een berg geld. Dan kan je beter een kopje thee op een terrasje voor drinken toch?
Een pannenkoek met spek en stroop is niet te versmaden maar je kunt ook kiezen voor een heel andere variant. Een lekker hartig (en machtig) pannenkoekje met een beslag waar karnemelk in gaat en de groenten lekker makkelijk meteen in het beslag zitten. In onderstaand recept gebruik je verse raapsteeltjes. Met een klontje citroen-knoflook boter bovenop je warme pannenkoek een ware traktatie. Maak het nog leuker door wat rode basilicum in fijne stukjes in de boter mee te nemen.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 400 milliliter karnemelk
- 1 theelepel baksoda
- 1 bosje raapstelen (laat ze als bosje bij elkaar zitten met het elastiekje er omheen)
- 3 bosuitjes, in dunne plakjes gesneden
- 1 groene peper voor de pit, zonder zaadlijsten, fijngehakt
- 1 ei
- 50 gram boter, gesmolten
- citroenrasp van een halve citroen
- 100 gram boter, op kamer temperatuur
- rasp en sap van een halve citroen
- 1 teen knoflook, geperst
- eventueel een paar takjes basilicum of platte peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
Bereidingswijze van dit recept
Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes maak je zo:
Maak eerst de boter. Meng de boter, de rasp en het sap van de citroen en de knoflook goed door elkaar. Doe dan de gehakte kruiden er doorheen en zet terug in de koelkast om weer goed op te stijven.
Ga nu door met het beslag. Leg het bosje raapsteeltjes een minuut of 2 met alleen de blaadjes in een kom heet (niet kokend) water zodat ze wat zachter worden. Haal ze uit het water en snijd alleen de blaadjes in smalle reepjes. Meng het meel met de baksoda en meng in een andere kom de karnemelk, de gesmolten boter en het ei. Doe dit mengsel bij het meel en klop goed door. Doe de citroenrasp, de bosuitjes, de raapsteelreepjes en eventueel de groene peper erbij en meng deze rustig door het beslag.
Vet je pan in met een beetje olijfolie of boter en gebruik een juslepel beslag per pannenkoek. Ze worden dan iets kleiner, maar ze zijn behoorlijk machtig en je kan ze dan leuk stapelen. Doe een klontje van de citroen-knoflookboter op je hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes en laat deze heerlijk smelten.
Tafel lekker !!