Pannenkoek met gist naar oma’s recept – Waarom smaken de pannenkoeken die je bij een pannenkoekenrestaurant eet anders? Je raadt het vast al, daar maken ze gebruik van een melange van verschillende meel en bloemsoorten, vaak naar eigen recept samengesteld. Als rijsmiddel wordt dan meestal gist gebruikt, wat voor een authentieke smaak zorgt. Het is niet zo dat er altijd gist wordt gebruikt, want ieder pannenkoekenrestaurant heeft zijn eigen geheime recept dat ze niet prijs zullen geven.
Het recept om oma’s pannenkoeken zelf te maken
Vroeger werden er pannenkoeken van volkoren meel of boekweitmeel gebakken. Die pannenkoeken waren veel voedzamer dan de pannenkoeken van witte bloem die nu meestal gegeten worden. Ja, soms staat op een pak meergranenpannenkoek, maar zelfs dan zijn ze nog erg licht. Ook werd er vroeger gist in het recept van de pannenkoeken gedaan. De pannenkoeken met gist hebben een net iets andere smaak dan de pannenkoeken zonder gist.
Dit recept voor pannenkoeken met gist komt in de buurt van de pannenkoeken van een pannenkoekenrestaurant. Je gebruikt voor het maken van dit recept speltmeel en bloem. Alleen meel wordt erg zwaar en massief, daarom meng je het met bloem. Heb je geen speltmeel, dan kun je ook gewoon volkorenmeel of boekweitmeel nemen. Maak het beslag wel minimaal een uur van tevoren, omdat de gist de tijd moet krijgen om zijn werk te doen.
Variëren met het recept van oma’s pannenkoeken met gist
Je kunt heel goed variëren bij het maken van de pannenkoeken. Leg een paar plakjes ontbijtspek in de pan voor je het beslag in de pan doet, dan smaken de pannenkoeken extra lekker. Schep het beslag er overheen en verdeel het in de pan, door de pan te bewegen.
Ook schijfjes appel zijn erg lekker in de pannenkoeken met gist. Snijd een appel in parten en haal het klokhuis eruit. Snijd de parten in dunne schijfjes. Doe eerst het beslag in de pan met boter en leg dan gelijk de appels op het beslag. Zorg er dus voor dat je de appels al klaar hebt staan als je de pannenkoeken gaat maken.
Pannenkoek met gist
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram volkoren speltmeel
- 300 gram bloem
- 2 zakjes gist à 7 gram
- 12 gram zout
- 30 gram suiker
- 1 liter melk
- 4 eieren
- 1 theelepel kaneel
- boter om mee te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoek met gist:
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan.
Weeg de bloem en het meel af en meng dat met het zout en de kaneel in een grote kom door elkaar.
Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door.
Doe de helft van het melkmengsel bij het meel en roer het er goed doorheen. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en klop even goed door. Het beslag moet van de lepel aflopen. Is het nog te dik, voeg dan nog wat melk toe. Het kan per soort nogal verschillen hoeveel vocht het meel opneemt. Doordat het mengsel een tijdje staat wordt het ook nog iets dikker omdat de zemelen uit het meel nog vocht op zullen nemen. Laat dit een uur op het aanrecht rijzen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Roer na een uur kort door.
Smelt een beetje boter in een niet al te grote koekenpan en doe er een pollepel beslag in.
Beweeg de pan rond zodat het beslag zich goed verdeelt over de bodem van de pan. Als er in de bovenkant gaatjes beginnen te komen, en het er droog uit begint te zien, draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant tot die mooi van kleur is.
Pannenkoek met gist eet je traditioneel met stroop of poedersuiker, je kent dat nog wel van oma. Schroom natuurlijk niet om hier onbeperkt mee te variëren.
Tafel lekker !!
Heb eiwit opgeklopt geen kanneel in gedaan wat een lekker pannekoeken bedankt voor receptje
Wat een goed idee Rohnny, lekker luchtig. Bedankt voor het delen.
O, wat lekker. De eerstvolgende keer dat ik pannenkoeken bak, ga ik ze op deze manier bakken 😃
Heerlijk, dit is precies hoe ik pannenkoeken lekker vind. Dun, bruin en met een beetje stroop er bovenop. Heerlijk!
Goed te horen dat het gesmaakt heeft Frank
Ik gebruik verse gist want dat vind ik qua smaak beter. Omdat ik allergisch ben voor melk gebruik ik bier en doe ik er een extra eitje (of 2) in om het iets voller te maken.
Verse gist is niet overal even makkelijk verkrijgbaar vandaar de gedroogde gist. Met bier zal het een lekker luchtig beslag zijn. Dat zal smaken Joris.
Zonet gemaakt, héérlijk! Recept klopt als een bus. Ik maakte ze met half biest, half melk! Dus nog vollere smaak.
Ik houd van die degelijke recepten! Bedankt! Op instagram foto’s ervan.
Florina Blokland
Leuk Florina, we testen al onze recepten zelf, dus als het goed is (we maken gelukkig ook wel eens een foutje ? ) kloppen ze allemaal.
Zijn jullie zeker dat er 12 gram zout in moet per liter?