Pannenkoek met groenten en kaas – Er zijn maar weinig mensen die niet van pannenkoeken houden. Het is een lekkere traktatie of makkelijke maaltijd en is perfect voor kinderfeestjes. De ingrediënten zijn meestal al in huis en het beslag is snel gemaakt. Een eenvoudige, neutrale pannenkoek wordt meestal met poedersuiker of stroop geserveerd. Dit recept is voor een hartige pannenkoek. Er gaan namelijk lekker veel verse groenten in en in plaats van met suiker strooien we met Goudse kaas. Zo maak je met eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd een lekkere en gezonde maaltijd die bij iedereen een feestgevoel geeft.
Een basisbeslag voor pannenkoeken
Een lekkere pannenkoek valt of staat met een goed beslag. Een mix is nergens voor nodig. Een pannenkoekenbeslag is zo eenvoudig te maken dat het best zonder mix kan. De basis is een beslag voor gewone lekkere pannenkoeken van witte bloem, die te gebruiken is voor zowel zoete als hartige pannenkoeken, zoals de pannenkoeken met groenten en kaas.
Als je liever meer vezels in de pannenkoek hebt, vervang dan een gedeelte van de bloem door volkorenmeel of havermout. Die mix je makkelijk met een staafmixer door het beslag en je maakt zo een lekkere voedzame variant. Voeg er wel nog een beetje bakpoeder aan toe om iets lucht in het beslag te krijgen, een pannenkoek zonder lucht kan soms zo taai als leer zijn.
Lekkere verse groenten
Een pannenkoek met groenten en kaas maak je natuurlijk met lekker verse groenten van het seizoen. Heb je nog restjes in huis, dan kun je die prima verwerken in een pannenkoek. Reken ongeveer 100 gram verse groenten per pannenkoek, dit recept is, afhankelijk van de grootte van de pan, voor 8 tot 10 pannenkoeken.
De groenten uit het recept zijn een richtlijn. Je kunt ook andere groenten gebruiken die je misschien nog over hebt. Denk aan sperziebonen, stukjes wortel, broccoli of bloemkool. Maar ook verse spinazie of kerstomaatjes zijn erg lekker in een pannenkoek met groenten en kaas. Snijd alles in kleine stukjes en bak de groenten vooraf beetgaar. Misschien heb je nog gare groenten over van eerder, dan hoef je ze alleen maar in stukjes te snijden. Breng het groentemengsel op smaak met gedroogde kruiden en je krijgt een geweldig lekkere groenten pannenkoek.
Een echt Hollands gerecht om trots op te zijn
De pannenkoek met groenten en kaas is met recht een Hollands gerecht. Niet alleen de manier waarop het beslag voor de pannenkoek gemaakt wordt, maar ook lekkere verse en lokale groenten en natuurlijk de oer-Hollandse Goudse kaas. Het is misschien een simpel gerecht, maar wel een gerecht waar we trots op mogen zijn. En die bordjes, die gaan zonder problemen leeg, zeker weten!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Pannenkoek met groenten en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 bakje champignons
- 1/2 courgette
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout en peper
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1/2 liter melk
- 25 gram gesmolten boter
- boter om in te bakken
- 300 gram geraspte Goudse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoek met groenten en kaas:
Maak het beslag door de eieren, de helft van de melk, het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de gesmolten boter goed door elkaar te mengen tot een klontvrij beslag. Dit gaat heel makkelijk met een staafmixer. Voeg er dan beetje bij beetje de resterende melk aan toe. Zet opzij.
Snijd de groenten in kleine stukjes en bak die in een koekenpan met een beetje boter en kruiden beetgaar.
Bak de pannenkoeken door een beetje boter in de pan te verhitten. Schep er een lepel beslag in die de bodem met een dun laagje bedekt.
Verdeel er ongeveer 1/8 deel van de groenten over en bak de onderkant mooi bruin.
Draai de pannenkoek en bak de bovenkant even kort, zodat ze net gaar is.
Leg de pannenkoek op een bord met de gekleurde kant naar beneden, verdeel er een beetje geraspte kaas over en rol hem op. Leg de pannenkoek met groenten en kaas op een ovenvaste schaal en ga zo door tot alle beslag op is.
Bestrooi de pannenkoeken met nog een beetje kaas.
Zet de schaal 10 minuten in een oven van 180 graden om de pannenkoeken goed warm te laten worden, zodat ook de kaas kan smelten.
Je kunt de pannenkoeken met groenten en kaas makkelijk vooraf bakken. Verwarm ze dan later in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als de pannenkoeken uit de koelkast komen reken dan op ongeveer 20-30 minuten.
Tafel lekker !!
Wij maken zo’n pannenkoek met groenten al bijna 45 jaar vanaf onze kinderen ze gingen eten. Ik vond dat ze dan alleen maar zoet kregen en geen groenten, wat ik altijd al heel belangrijk vind. Onze kinderen vonden dat heel gewoon en nodigden vriendjes en vriendinnetjes uit om te komen eten, ook die moesten toch eerst een pannenkoek met groenten eten voor ze met appel of naturel kregen. Wij noemden deze pannenkoeken altijd pizza-pannenkoek.
Lieve groet Cecile