Pannenkoek met ham en kaas – De Italianen zijn meesters in het maken van geweldig lekkere gerechten. Het idee is zoals bij veel Italiaanse gerechten eenvoudig maar doeltreffend. Het zijn vaak maar een paar heel eenvoudige ingrediënten die bij elkaar gecombineerd worden en die het gerecht maken tot iets lekkers. Het spreekt voor zich dat die paar ingrediënten die gebruikt worden van goede kwaliteit moeten zijn.
De smaakmakers
Ham, kaas en bechamelsaus. Jawel, de dunne pannenkoekjes of crêpes zoals de Italianen ze noemen worden gevuld en opgerold met die drie ingrediënten. De ham is een van de smaakmakers van dit gerecht, koop daarom een echt lekkere gekookte ham. Als kaas gebruiken we mozzarella omdat die zo zacht van smaak is en een mooie lopende structuur heeft als hij verwarmd wordt, en Parmezaanse kaas om alle smaken een beetje kracht bij te zetten. Koop hiervoor een stuk Parmezaanse kaas die je zelf raspt en geen kant-en-klaar poeder omdat dat in smaak niet te vergelijken is.
Lunchen als een Italiaan
Crespelle con proscuitto e formaggio is de oorspronkelijke naam van dit gerecht. Het werd vaak geserveerd als voorgerecht met Kerst. Aangezien het niet een echt licht voorgerecht is, kun je de pannenkoeken met ham en kaas ook heel goed serveren bij een luxe winterse lunch. Je kunt het prima voorbereiden om later in de oven te verwarmen en te gratineren. Uitgebreid tafelen in het middaguur, gezelligheid kent geen tijd, de Italianen weten er alles van.
Liever geen vlees?
De crespelle of pannenkoeken worden meestal gemaakt met ham en kaas, maar je kun ze ook maken met een heerlijke champignonragout of met spinazie en een lekkere kaassaus. Vullen oprollen een beetje saus erover en bestrooien met kaas. Even de oven in om te gratineren en je hebt een echt lekkere lunch. Je ziet net als met onze Hollandse pannenkoeken zijn ook hier de mogelijkheden eindeloos. Het grote verschil zit hem in de bechamelsaus wat het gerecht erg lekker, maar ook vrij machtig maakt.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Pannenkoek met ham en kaas; op z'n Italiaans
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 zelfrijzend bakmeel
- 1 liter melk
- 2 eieren
- 25 gram gesmolten boter
- 3 bolletjes mozzarella
- 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- nootmuskaat
- zout en peper
- 8 plakken gekookte ham
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoek met ham en kaas:
Maak een pannenkoeken beslag van het zelfrijzend bakmeel, een halve liter melk, 2 eieren, een snufje zout en 25 gram gesmolten boter. Laat dit beslag het liefst een half uurtje of langer staan dan bakken de pannenkoeken makkelijker.
Maak een roux door 50 gram boter te smelten in een steelpannetje. Voeg daar 50 gram bloem aan toe en roer dit goed door elkaar. Gaar de roux al roerende even goed door tot er een dun laagje op de bodem komt. Voeg er nu in drie gedeeltes de resterende halve liter melk bij. Laat de roux tussendoor steeds even doorkoken. De roux hoort yoghurt dikte te zijn is hij nog te dik voeg dan nog een beetje melk of water toe tot de gewenste dikte. Breng de roux op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes en leg de ham klaar.
Bak nu van het beslag afhankelijk van de grootte van de pan 8 tot 10 dunne pannenkoekjes. Als alle beslag gebakken is, vul je de pannenkoekjes door er eerst een lepel bechamelsaus op te smeren. Daarop leg je een plak ham en een beetje mozzarella. Voor je dit oprolt, bestrooi je de pannenkoekjes gevuld met hem en kaas licht met Parmezaanse kaas.
Neem een grote ovenschaal en bestrijk de boden met 1/3 van de resterende bechamelsaus. Leg hier de opgerolde pannenkoeken op en verdeel er de rest van de bechamelsaus overheen. Verwarm de saus eventueel nog een beetje met een klein beetje water om het makkelijk te kunnen verdelen. Bestrooi de schaal met pannenkoeken met Parmezaanse kaas en zet ze nog ongeveer minuten in een oven van 200 graden. Voor een mooie kleur kun je de pannenkoek met ham en kaas laatste minuten eventueel onder een hete grill zetten.
Tafel lekker !!