Pannenkoek shoarma; voor de liefhebbers – Deze pannenkoek is echt voor de liefhebbers van de snackdag. Want dit recept combineert twee favorieten, namelijk verse pannenkoeken met zelf gebakken shoarma, ui en paprika. Lekker wat knoflooksaus eroverheen, af garneren met wat vers gehakte bieslook en voilà, je hebt een goed vullende maaltijd op tafel staan.
Shoarma
Bijna iedereen kent wel het broodje shoarma. Reepjes gebakken vlees geserveerd in een plat broodje genaamd; pita. Geserveerd met knoflooksaus en/of pittige rode saus en eventueel nog wat groente. Een beetje afhankelijk van de eetgelegenheid waar je hem koopt. Het zijn gemarineerde reepjes vlees met een speciale specerijenmix waar o.a. kardemom, komijn en kaneel in zit maar het specerijenrecept wisselt sterk. In het Midden Oosten zal de shoarma vooral van lam en kip gemaakt zijn i.v.m. het vooral islamitische landen zijn. Hier in Nederland hebben we ook shoarma van varkensvlees, een typisch voorbeeld van een verbasterd product, naar mijn mening. Zelfs bij de ambachtelijke slager zul je veelal de varkensreepjes met shoarmakruiden vinden. Niks mis mee, maar wellicht moeten we ons afvragen of we dit dan wel shoarma mogen noemen. Verder is er veel discussie gaande op internet over shoarma en het verschil met kebab en sommigen beweren zelfs dat dit hetzelfde is. Weet jij hoe het zit? Wij laten ons graag informeren! Voor dit recept gebruiken we in ieder geval varkensvleesreepjes met shoarmakruiden van de slager.
Pannenkoek shoarma
Pannenkoeken voor 4 personen
- 125 gr. bloem
- 250 ml. melk
- 1 middelgroot ei
- 1 mespunt zout
- boter of zonnebloemolie
- 600 gr. shoarmavlees
- 1 paprika
- 1 ui
- zonnebloemolie
- knoflooksaus
- 10 stengeltjes bieslook
Maak eerst het beslag voor de pannenkoeken door de bloem met de eieren en een mespunt zout in een kom te doen. Mix dit met een mixer door elkaar en voeg steeds beetje bij beetje de melk toe tot je een glad beslag hebt. Laat dit beslag 30 minuten rusten. Het moet ongeveer een dikte hebben die tussen yoghurt en drinkyoghurt in zit.
Maak eventueel je knoflooksaus, snijd de paprika in reepjes en de ui in halve ringen voor de shoarma. Snijd alvast de bieslook mooi fijn voor het garneren. Bak vervolgens de pannenkoeken door een scheutje boter of olie in een koekenpan te doen. Doe hier een soeplepel beslag in of vul de bodem van de pan tot de hele bodem bedekt is. Draai de pan even rond zodat je zeker weet dat het beslag overal even dik is. Bak de pannenkoek goudbruin. Als de bovenkant droog is, is de pannenkoek gaar en kun je hem omdraaien en de andere kant ook goudbruin bakken. Herhaal dit tot het beslag op is. Je kunt een bord op een pan met water leggen en deze zachtjes aan de kook brengen, zet het vuur zacht en bewaar op het bord je pannenkoeken, zo blijven ze lekker warm.
Neem een hele ruime koekenpan of hapjespan met een scheutje zonnebloemolie en fruit hierin de ui en paprika tot ze zacht zijn. Haal de paprika en ui uit de pan en bak vervolgens de shoarmareepjes. Dit gaat vrij snel omdat het kleine reepjes vlees zijn. Voeg, als het vlees gaar is, de paprika en ui weer toe en roer het goed door elkaar. Zet ondertussen alles klaar op je aanrecht.
Neem een pannenkoeken en beleg deze voor de helft met de shoarma. Spuit er wat saus overheen en vouw de andere helft eroverheen. Strooi er wat fijne bieslook overheen en klaar is je pannenkoek shoarma. Lekker met een verse groene salade.
Tip: Pannenkoeken over? Maak er de volgende lekkere wraps van voor de lunch!
Tafel Lekker!