Pannenkoeken met appel en spek – Of ze nu dik of dun, zoet of hartig zijn, pannenkoeken zijn bij iedereen geliefd. Een heel bekende variant is de pannenkoek met appel en spek. De combinatie van hartig spek met de friszoete appel is perfect voor ontbijt, lunch, of zelfs een eenvoudige avondmaaltijd. Maar waarom is juist die combinatie zo lekker?
Pannekoek met appel en spek een echte klassieker
Wat de pannenkoek met appel en spek zo lekker maakt, is de balans tussen zoet en hartig. Het zoute, knapperige spek is heerlijk in contrast met de friszoete, zachte en licht gekaramelliseerde appel. Van allebei een beetje en mooi in evenwicht.
Gebruik echt lekker ontbijtspek en de juiste appels
Een pannenkoek met appel en spek maak je waarschijnlijk niet wekelijks. Dus als je dan een pannenkoek maakt wil je ook een echt lekkere pannenkoek. Dat betekent dat je met goede producten werkt. Ga naar de slager en vraag daar twee of drie mooie plakjes ontbijtspek per pannenkoek. Het vet van de plakjes ontbijtspek geeft heel veel smaak en lekkere knapperige randjes aan de pannenkoek.
Als appel gebruik je het beste een elstar. De Elstar is friszoet en knapperig en zorgt voor een beetje bite in de pannenkoek met appel en spek. De smaak en textuur zijn mooi in contrast met de rest van de ingrediënten. Het grote voordeel van de Elstar is dat de appel weinig vocht loslaat tijdens het bakken waardoor je lekker knapperige randjes aan de pannenkoek krijgt.
Die heerlijke knapperige randjes krijg je door de juiste producten te gebruiken en door de juiste bereiding
Met deze tips maak je de allerlekkerste pannenkoek met appel en spek
Maak eerst het pannenkoekenbeslag voor de pannenkoek met appel en spek zodat dat beslag zich kan ontwikkelen (rijpen). Het zorgt er echt voor dat je makkelijker pannenkoeken bakt. Je kunt dat beslag al ruim een uur van tevoren maken.
Voor de optimale smaak bak je eerst 2 of 3 dunne plakjes ontbijtspek uit in de koekenpan. Als die dan een beetje krokant beginnen te worden en hun vet loslaten draai je ze om en leg je er stukjes appel tussen. Bak die ook even mee en draai alles nog een keer om. Giet dan pas het beslag in de pan en zorg dat de bovenkant geheel bedekt is.
Op die manier kun je de pannenkoek met appel en spek ook makkelijker omdraaien zonder dat hij in stukken scheurt. Omdat je het spek eerst gedeeltelijk uitbakt, kun je minder boter gebruiken, wat het allemaal een beetje minder vet maakt.
Pannenkoek met appel en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1/2 liter melk
- 25 gram gesmolten boter
- een snufje zout
- 1 theelepel suiker
- boter om in te bakken
- 2-3 plakjes ontbijtspek per pannenkoek
- 1/2 elstar appel per pannenkoek
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoek met appel en spek:
Maak het beslag door de eieren, de helft van de melk, het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout, de suiker en de gesmolten boter goed door elkaar te mengen tot een klontvrij beslag. Dat gaat heel makkelijk met een staafmixer. Voeg er dan, beetje bij beetje, de resterende melk aan toe. Zet opzij zodat het beslag zich kan ontwikkelen.
Schil per pannenkoek een halve appel en snijd die in partjes waarvan je weer plakjes snijdt.
Verhit een koekenpan. Met een heel klein beetje boter bak je 2 of 3 dunne plakjes ontbijtspek en de appelpartjes van een halve appel zoals hierboven beschreven.
Giet gelijkmatig een dunne laag beslag in de pan en zorg dat de bovenkant geheel bedekt is.
Bak zo alle pannenkoeken met appel en spek aan beide kanten mooi goudbruin en gaar.
Serveer de pannenkoek met appelstroop en geniet!
Tafel lekker !!