Pannenkoeken met spek en ander beleg – Een pannenkoek op zich is al heel erg lekker maar met spek of ander beleg wordt het nog veel lekkerder. Pannenkoeken met spek zijn voor velen een echte traktatie. Vooral volwassenen doe je een plezier met een pannenkoek met spek. Maar je kunt ook pannenkoeken met appel maken of ananas. Ik heb hier een overzicht van beleg voor je pannenkoek die je tijdens het bakken mee bakt.
Soorten beleg:
Zoet beleg
- Appel
- Ananas
- Banaan
- Rozijnen
- Blauwe bessen
- Bramen/ frambozen
Hartig beleg
- Tomaat
- Reepjes paprika
- Ui/bosui/prei
- Champignons
- Spinazie (voorgebakken i.v.m. vocht)
- Ham
- Salami
- Spek
- Kaas, gerapst
Tip voor het bakken van pannenkoeken met beleg
Je kunt pannenkoeken met beleg op 2 manieren bakken. Het is voor jezelf uitproberen wat voor jou het beste werkt. De eerst manier is, kaas uitgezonderd, eerst het beleg in de pan te doen en dan het beslag erover heen gieten. De tweede manier is eerst het beslag eerst in de pan en dan het beleg erop. Belangrijk bij de tweede manier is om nog een beetje beslag over het beleg te doen zodat wanneer je hem omdraait het beleg niet loslaat.
Pannenkoeken met spek
Voor 2 á 3 personen
- 250 gr. Bloem
- 500 ml. Melk
- 2 middelgrote eieren
- 1 mespunt zout.
- Vloeibaar boter of zonnebloemolie voor het bakken
- 18 plakjes spek (ongeveer)
Maak het beslag door de bloem en de eieren in een beslagkom te doen. Doe hier ⅓ van de melk bij en mix tot een dik beslag, dan weer ⅓ van de melk en weer mixen. Iedere keer tot er geen klontjes meer zijn. Dan de laatste melk erbij met een mespunt zout en het nog een keer goed mixen. Laat het beslag even 30 minuten rusten. Zet ondertussen een pan met vingerhoog water op het vuur en zet daar een bord op, laat het water aan de kook komen zet het dan zachtjes.
Neem een goede koekenpan met anti-aanbak zoals b.v. een keramische koekenpan. Doe hier een beetje boter in en laat dit uitbruisen. Doe drie plakken spek in de pan en direct een grote lepel beslag erachteraan. Draai de pan zo dat het beslag goed in de rand van de pan komt. Als de pannenkoek goudbruin is aan de onderkant draai je hem om en dan bak je die zijde ook bruin.
Doe de pannenkoeken met spek op het bord dat op de pan ligt zodat de pannenkoek lekker warm blijft. Herhaal dit tot al het beslag op is.
Tafel lekker!
Onze favoriete pannenkoek, die bij ons de Spaanse pannenkoek heet:
Het is een gewone pannenkoek met ham, omelet en ketchup.
Ik haal hiervoor altijd een plak ham van ruim een halve cm dik en snij hier repen van.
De pannenkoek beleg ik dan met een reep omelet, reep ham en dan een sliert ketchup.
Oprollen en in hapklare porties snijden en eten, 2,3 achter elkaar tot je uit elkaar ploft 😉
Ai, dat is echt een hele maaltijd Herbert. Knap als je de drie haalt denk ik ?