Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken – Wie heeft er nu geen mooie (jeugd)herinneringen aan het eten van poffertjes? Lekker genieten van een bordje met dikbuikige minipannenkoekjes, bestrooid met een laagje sneeuwwitte poedersuiker en een langzaam smeltend klontje échte roomboter boven op die berg. Nostalgie? Nee hoor je maakt ze ook makkelijk zelf thuis in je eigen keuken!
De poffertjeskraam
Nederland staat bekend om zijn poffertjes. Je ziet de poffertjeskraam op vaste plekken of op markten en braderieën. Hoe leuk is het dan om vol bewondering toe te kijken hoe de poffertjesbakker behendig de holtes vult en de poffertjes met een vork in een rap tempo omdraait. Het is een mooi schouwspel om te bekijken hoe ze die poffertjes bakken en maar weinig mensen kunnen de geur die hierbij ontstaat weerstaan. De kans is groot dat je een schaaltje van die heerlijke poffertjes, met royaal poedersuiker en een klontje boter er bovenop, koopt.
Zelf poffertjes bakken in eigen keuken
Met dit recept kan ook jij thuis zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken. Moeilijk is het niet, je hebt hiervoor wel een speciale pan nodig. Als je geen poffertjespan hebt en je wil er een aanschaffen, koop dan een zwaar exemplaar van gietijzer. Die is wel een beetje duurder dan de dunne en lichte pannen, maar je bakt er veel makkelijker poffertjes in. Dit komt doordat de warmte beter wordt vastgehouden en verdeeld.
Voor het beslag is een schenkflesje of een knijpfles van bijvoorbeeld tomatenketchup erg handig. Zorg ook voor een siliconen kwastje om de hete vorm mee in te smeren, bij een kwastje met haren zullen de haren verbranden. Dat ruikt niet lekker, maar, erger nog, het komt ook in de poffertjes. Gebruik, om de vorm in te smeren, een neutrale olie omdat boter, hoe lekker die ook is, makkelijk zal verbranden in een hete poffertjespan.
Was een poffertjespan niet af met afwasmiddel, maar maak hem schoon met heet water. Dit voorkomt later veel ergernissen bij het poffertjes bakken.
Het recept voor echt ouderwets lekkere poffertjes
Er zijn heel veel recepten en mixen voor poffertjes te koop, maar de echte ouderwetse poffertjes maak je met boekweitmeel/bloem. Dit kun je vaak bij een reformwinkel vinden. Gebruik voor niet al te zware poffertjes, half boekweitbloem en gewone bloem. Boekweit lijkt een graanproduct, maar is het dus niet! Het is een ‘pseudograan’ en er zitten dus geen gluten in. Je kunt dus voor een glutenvrij dieet ook alleen boekweitbloem gebruiken. Het is voedzaam, licht verteerbaar en heeft een enigszins nootachtige smaak.
Natuurlijk gebruik je voor dit recept volle melk het liefst boerenmelk. En als je dan toch poffertjes gaat bakken met een ouderwets lekker recept, probeer dan eens of je aan echt verse melk van de melktap kunt komen voor een echte authentieke smaak.
Melk in een beslag
Meestal gebruik je water in een beslag, maar melk in een beslag heeft ook zo z'n voordelen. Hier lees je welke + wat handige tips.
Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 125 gram boekweitbloem
- 125 gram tarwebloem
- 1 ei
- 7 gram gedroogde of 20 gram verse gist
- 5 gram zout
- 1 theelepel suiker
- rijst of zonnebloemolie, om de poffertje in te bakken
- 350 ml lauwwarme volle boerenmelk
- roomboter voor op de poffertjes
- poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken doe je zo:
Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk. Let op de melk mag niet warmer zijn dan 40 graden omdat de gist anders niet meer zijn werk doet.
Zeef de twee soorten bloem met het zout boven een grote kom.
Voeg al roerende het melkmengsel toe. Roer tot een klontvrij beslag.
Voeg er nu al roerende een losgeklopt ei doorheen en roer alles goed door elkaar.
Dek de kom met beslag af en zet dit een uurtje op een warme tochtvrije plek.
Doe een deel van het beslag in een schenkflesje.
Verwarm de poffertjesplaat en zorg ervoor dat die goed heet is voor je begint te plakken.
Smeer de poffertjesplaat in met een kwastje met olie.
Schenk iedere holte voor ongeveer 3/4 vol met beslag
Bak de poffertjes aan een kant bruin en draai ze om met een vork. Bak ook de andere kant mooi bruin en gaar.
Haal de poffertjes uit de pan en serveer ze met royaal poedersuiker en een lekker klontje echte boter.
Bak zo verder tot het beslag op is.
Tafel lekker !!
Kan je ook minder gist toevoegend en langer laten rijzen? Ik ben ongeveer 3 uur van huis en dan wil ik daarna meteen gaan bakken in het weekend. Moet ik dan 1/3 van het gist gebruiken?