Pannenkoekentaart, geef je creativiteit de ruimte! – Een pannenkoekentaart, ook wel bekend als crepe cake, is een indrukwekkend ogend dessert (ook lekker om bij de koffie te serveren) gemaakt van gestapelde pannenkoeken, tussen de pannenkoeken wordt een vulling naar keuze gedaan. In dit recept gebruik ik chocolade pannenkoeken gevuld met een aardbeiencrème. Daarna overgiet ik hem met een witte chocolade ganache.
Het leuke van dit recept is dat het een recept is voor zowel de beginnende als de meer ervaren bakker want pannenkoeken bakken….dat kunnen we toch allemaal.
Geef je creativiteit de ruimte…
De uitdaging zit hem in de vulling en daarin kunt u uw eigen creativiteit zijn gang laten gaan. Kies simpelweg voor opgeklopte slagroom of maak een custard vulling. Gebruik nutella, jam of lemon curd. Maak een botercrème met een smaak naar keuze. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Wat er wel nodig is, is tijd, er moeten een aantal pannenkoeken gebakken worden om een enigzins indrukwekkende taart te krijgen. Om mee te starten is 15 pannenkoeken een mooi aantal. Houd er rekening mee dat de eerste pannenkoeken niet altijd zoals gewenst de pan uitglijden, maar ook al ogen ze misschien niet zoals gehoopt, ze zullen heerlijk smaken, dus tijdens het bakken van de overige pannenkoeken kunt u alvast genieten van deze vers gebakken pannenkoeken.
Pannenkoekentaart
Ingrediënten voor 15 pannenkoeken:
- 500 gram gezeefde bloem
- 6 eieren
- 300 gram melk
- 120 ml olie
- 2 theelepels bakzout (baking soda)
- 150 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 vanille stokje (evt. 2 zakjes vanillesuiker)
- 500 ml kokend water
- optioneel voor chocolade pannenkoeken: 120 gram cacaopoeder
Voor de ganache:
- 200 gram slagroom
- 300 gram witte chocolade
- 30 gram roomboter
Voor de aardbeiencrème:
- 100 gram eiwit
- 200 gram suiker
- 200 gram roomboter
- 100 gram gepureerde aardbeien
Verwarm een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng de bloem, eieren, melk, het vanillemerg, olie, zout, suiker en het bakzout (en de cacao voor chocolade). Mix alles goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe aan het beslag. Klop er net zoveel water door tot het beslag de dikte heeft van een gesmolten ijsje. Schenk ongeveer één soeplepel vol in de hete pan en draai de pan langzaam rond zodat het beslag zich verdeeld over de bodem van de pan. Voor deze taart gebruik ik iets meer beslag per pannenkoek dan normaliter bij pannenkoeken bakken. Bak een paar seconden aan elke kant tot hij goudbruin is.
Voor de vulling heb ik de italian meringue botercrème uit dit recept gebruikt. Daaraan heb ik de gepureerde aardbeien toegevoegd.
Voor de ganache kookt u de slagroom en schenkt die over de fijngehakte chocolade, voeg de boter toe en laat even staan. Doorroeren en uw ganache is klaar.
De taart opbouwen:
Voor een strakkere afwerking heb ik er in dit recept voor gekozen om uit de pannenkoeken met een taartring cirkels te steken, maar de pannenkoeken zonder uitsteken gebruiken geeft ook een mooi, ietwat robuuster resultaat.
Smeer een laagje vulling op een pannenkoek, plaats een volgende pannenkoek hierboven op, smeer opnieuw een laagje vulling op de pannenkoek. Herhaal dit tot er een stapel van ongeveer 15 pannenkoeken ontstaat. Giet de ganache over de bovenkant van de taart en laat de taart in de koelkast voor een paar uur (of eventueel een nacht) opstijven. De ganache kan ook voor het opdienen, over de koude taart worden gegoten.
Deze taart is een perfecte afsluiting van een gezellig diner met vrienden en/of familie, u zult er echt de show mee stelen en het leuke ervan is dat het eigenlijk een heel eenvoudig recept is. Een bijkomend voordeel is tevens dat u deze taart met een gerust hart een dag van te voren al kunt bereiden.
Wat betreft de pannekoek taart is een prachtig idee ga hem zeker maken met hemelse modder leuk voor kerst .bedankt
We zijn benieuwd naar het resultaat Friedie!