Recepten om zelf te maken



Pasta Bolognese

Pasta Bolognese

Pasta Bolognese – Er zit een voordeel aan dit gerecht en een nadeel. Om met het laatste te beginnen; je moet er op tijd aan beginnen. De saus moet zo’n anderhalf uur inkoken en het hak- en snijwerk moet je er nog bij optellen. Maar als je die moeite neemt… succes gegarandeerd!

En het voordeel is groot. Rond etenstijd is het meestal toch al hectisch genoeg. Op dat moment hoef je enkel de spaghetti te koken om er vervolgens een paar lepels van die heerlijke home made bolognesesaus met diepe smaak overheen te gieten. En dan heb ik het nog niet gehad over die lekkere geur die de hele middag in de keuken hangt…

Heb je een kleiner huishouden? Maak dan toch de volle hoeveelheid en vries de helft in. Opgewarmd smaakt deze bolognesesaus nog beter.

Pasta Bolognese

  • 500 gram spaghetti
  • 500 gram rundergehakt
  • 100 gram spek, in blokjes
  • 1 winterwortel (ca. 200 gram), in halve of kwart plakjes
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 of 4 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 400 milliliter gezeefde tomaat
  • 400 milliliter bouillon
  • 300 milliliter rode wijn
  • 2 theelepels oregano
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper
  • Parmezaanse kaas

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak het spek 2 minuten. Voeg ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe en bak 4 minuten. Voeg het gehakt toe en rul het. Als het gehakt bruin is, voeg je de bouillon, wijn, tomatenblokjes, gezeefde tomaat en oregano toe. Laat anderhalf uur pruttelen op zacht vuur (eventueel met vlamverdeler). Roer zo nu en dan . Breng op smaak met zout en peper. Kook de spaghetti. Schep op elk bord spaghetti enkele lepels bolognesesaus. Maak af met geraspte Parmezaanse kaas.




Vraag, tip of opmerking? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder! Ga in gesprek over dit onderwerp of recept en krijg antwoord van de schrijver zelf. Deel ook gerust jouw recept of variatie. Een foto uploaden kan ook.


Je las: Pasta Bolognese

35 comments

Schrijf een reactie
  1. Iris
    Iris 21 maart, 2017, 12:49

    Deze saus heb ik laatst voor het eerst gemaakt en hij is echt heerlijk. Ik gebruik wat meer verschillende groenten dan hier staat aangegeven. Zo is de saus naar mijn mening wat meer gevuld.

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 21 maart, 2017, 12:52

      Het leukste van zelf koken is dat je vanzelf je eigen variant bedenkt, zoals het bij jou past. Leuk Iris dat je het geprobeerd hebt.

      Reply this comment
  2. agram
    agram 14 maart, 2017, 18:34

    Heerlijke saus zeg!
    Omdat ik veganistisch eet en leef, heb ik het gehakt vervangen door vegan kruimgehakt van bijv Vivera, en de spekjes moest ik natuurlijk ook achterwege laten, en daar heb ik 0,5 eetl liquid smoke voor gebruikt,
    Voor de rest gewoon het recept gevolgd en ik moet zeggen dat ik het bijzonder lekker vond!
    Zeker voor herhaling vatbaar!
    Bedankt!

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 14 maart, 2017, 20:05

      Dankjewel en leuk dat je de vega variant er op deze wijze bij zet. Wie weet heb je daar een ander weer mee aan ideeën geholpen.

      Reply this comment
    • Cleem
      Cleem 15 maart, 2017, 10:24

      Oh my god! waar heb je liquid smoke gekocht? ik zoek dit al zo lang!!!

      Reply this comment
  3. Marian
    Marian 7 maart, 2017, 11:40

    Zojuist de saus gemaakt. Het ruikt heerlijk in huis.
    Ik vind de saus een beetje “waterig” kijken (niet gebonden). Is dat ook de bedoeling?

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 7 maart, 2017, 11:47

      De saus zou niet waterig mogen zijn Marian. Kan het zijn dat de deksel op de pan lag tijdens het sudderen?

      Reply this comment
  4. Ellen
    Ellen 4 maart, 2017, 15:44

    Maak het al jaren zo, doe er ook altijd een mergpijpje door

    Reply this comment
  5. Floris
    Floris 16 februari, 2017, 15:54

    Hallo,

    Het klinkt als een erg goed en lekker recept,ik nog wel wat vragen voor ik ermee aan de slag ga.
    400ml bouillion,als ik dat met blokjes van zeg maggi wil doen op de goede manier,hoeveel blokjes zou ik dan nodig hebben en op hoeveel water ? (1 blokje op 400 ml koud/warm water goed ? )
    Dan nog over de rode wijn,maakt het nog uit wat voor soort rode wijn,volstaat een willkeurige rode huiswijn van zeg plusmarkt of jumbo hiervoor ? (ik heb geen idee,ik drink zelf n.l. geen wijn)
    Alvast bedankt voor de info.

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 16 februari, 2017, 16:01

      Succes Floris. Als je bouillonblokjes gebruikt staat op de verpakking precies hoeveel je nodig hebt op een liter water. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bouillon trekken van wat verse groenten.
      Wat de wijn betreft zou ik gaan voor een Italiaanse wijn en ja hoor, dat kan gewoon een huiswijn zijn.

      Reply this comment
  6. Hannah
    Hannah 22 januari, 2017, 16:47

    Ik maak het recept nu voor de tweede keer, de vorige keer zonder wijn maar dit keer met. Het huis ruikt heerlijk en ik kan niet wachten om het te proeven! Dit is zeker mijn favoriet. 😍

    Reply this comment
  7. Anouk
    Anouk 16 april, 2016, 18:50

    Heeeeerlijk!!!!! Mijn favoriete bolognesesaus. Ik ken het recept al uit mijn hoofd. Ik bak vaak apart champignons en dan lekker door de saus. En heerlijk makkelijke saus om in te vriezen 🙂

    Reply this comment
  8. Johanna
    Johanna 20 januari, 2016, 15:10

    Dit recept heb ik al heel veel keer gebruikt, met allerlei soorten pasta. Het is echt heerlijk! Pas geleden heb ik een pot saus in m’n handen gehad in de winkel, maar toch weer voor de echte saus gekozen. Alleen de geur al in de keuken…

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 20 januari, 2016, 21:37

      Dank voor het delen Johanna, wij zijn er bij Lekker Tafelen van overtuigd dat vers en huisgemaakt zoveel lekkerder is.

      Reply this comment
  9. Jolanda
    Jolanda 27 december, 2015, 12:17

    Vandaag dit pastasaus recept gemaakt en net even de saus geproefd maar hij is werkelijk overheerlijk! Deze ga ik vast vaker maken, snel en makkelijk een echte Italiaanse Pastasaus!

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 27 december, 2015, 12:20

      Vers en huisgemaakt is altijd het lekkerst Jolanda. Goed om te horen dat je tevreden was. Het leuke is dat je deze recepturen ook nog helemaal naar je eigen hand kunt zetten.

      Reply this comment
  10. Leslie
    Leslie 16 december, 2015, 20:55

    Ik ben bezig met het recept, Na een uur en een kwartier heb ik toch besloten het vuur ietsje hoger te zetten, want het dikte niet echt in.
    Volgens mij was ik dus iets te voorzichtig met de definitie van pruttelen. hij moet echt wel een beetje koken voordat hij indikt
    Ik heb zelf de wijn achterwege gelaten en in plaats van blokjes tomaat uit blik zelf de tomaten ontvelt en gesneden zoals ik had gelezen in een tomatensausrecept van lekkertafelen.nl
    Daarnaast heb ik verse Italiaanse kruiden toegevoegd en courgette en paprika.
    Ik ben nu dus nog aan het wachten tot het klaar is, maar het ruikt heerlijk hier in huis.
    Al met al. Bedankt voor het recept! Was erg leuk om ermee bezig te zijn.

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 16 december, 2015, 23:33

      Met pruttelen bedoelen we ook zachtjes koken Leslie. Fijn dat je er zelf gevoel aan toe voegt, want dat is waar koken om draait. We hopen dat het dan ook echt gesmaakt heeft.

      Reply this comment
  11. Drumles in Den Haag
    Drumles in Den Haag 20 februari, 2015, 18:59

    Lekker zeg!!

    Reply this comment
  12. Annemarie
    Annemarie 20 november, 2014, 11:38

    Lekker recept! Omdat ik zwanger ben heb ik (voor de zekerheid) de wijn achterwege gelaten en omdat ik geen goede groentebouillon in de winkel kon vinden, heb ik ipv de bouillon 4 verkruimelde maggiblokjes gebruikt..
    Ondanks deze wijzigingen is het een super lekkere pastasaus geworden en ik ga ‘m absoluut vaker maken!
    Bedankt voor het recept!

    Reply this comment
  13. luusjuhh
    luusjuhh 11 september, 2014, 19:53

    Heel blij met dit gerecht. En het smaakt heerlijk en het helpt om mijn suiker onder controle te houden terwijl ik toch een aardig grote portie genomen heb. Super!

    Reply this comment
  14. Nikita
    Nikita 3 augustus, 2014, 22:25

    Vergeleken bij andere recepten is het wel heel erg veel wijn, overheerst die smaak niet?

    Ben nl helemaal geen wijnliefhebber

    Reply this comment
  15. Nikita
    Nikita 3 augustus, 2014, 22:19

    Ik wil graag verse tomaten gebruiken, hoeveel heb ik dan nodig en welk soort bouillon gebruik je?

    Reply this comment
  16. Cariena
    Cariena 4 februari, 2014, 14:39

    Hallo,

    Ik heb net alles gedaan wat er stond maar na bijna anderhalf uur is mijn saus nog niet ingedikt? Heb wel perongeluk 100 ml teveel wijn erbij gedaan.. Hoe krijg ik de saus wat dikker? En horen de groente ook niet uit elkaar te vallen? Ik zie nu alles nog heel zeg maar..

    Gr. Cariena

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 6 februari, 2014, 06:14

      Waarschijnlijk komt onze reactie veel te laat, maar 100 ml wijn teveel is lastig corrigeren. Schep een teveel aan vocht weg en laat goed inkoken. De groenten zijn in de lange bereidingstijd echt voldoende gaar.

      Reply this comment
  17. Anja
    Anja 24 oktober, 2012, 11:29

    Hoi Ursula,
    Kan je me zeggen wat voor spek je voor dit recept gebruikt?
    Groeten, Anja

    Reply this comment
    • Ursula (Lekker Tafelen)
      Ursula (Lekker Tafelen) 24 oktober, 2012, 21:38

      Hallo Anja,

      Voor dit recept neem ik doorgaans de biologische spekblokjes uit de supermarkt of gerookte spekblokjes bij mijn slager. Je kunt ook voor de Italiaanse pancetta gaan. Gerookt of niet gerookt geeft wel net een andere smaak, maar het kan allebei. Wat het belangrijkst is, is dat je blokjes spek neemt/snijdt, want plakjes spek (vleeswaren) in stukjes snijden, daar blijft te weinig van over.

      Smakelijk!

      Reply this comment
  18. Xandra
    Xandra 17 oktober, 2012, 20:39

    Hoi Ursula, welkom in het team. Foto ziet er lekker uit. Denk je dat je het vlees ook kunt vervangen door vega-gehakt? Veel plezier met koken en schrijven!

    Reply this comment
    • Ursula (Lekker Tafelen)
      Ursula (Lekker Tafelen) 17 oktober, 2012, 21:55

      Bedankt!

      Ik heb geen ervaring met vega-gehakt, dus ik moet een slag om de arm houden, maar ik heb gelezen dat je vega-gehakt hetzelfde kunt gebruiken als gewoon gehakt. Ik zou het gewoon een keer proberen.
      Natuurlijk hoor ik dan graag of het heeft gesmaakt of niet!

      Reply this comment
  19. anoukabrahams
    anoukabrahams 17 oktober, 2012, 10:59

    Dit recept kende ik al maar is een aanrader voor iedereen die gek is van de Italiaanse keuken. Een klassieker en aanrader dus!

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*