Pasta Puttanesca; Smaakvolle pastasaus met ansjovis en kappertjes
Deze pasta heeft natuurlijk een vrij opvallende naam. Net zoals vele andere Italiaanse recepten bestaat ook hier de discussie; Wat is nou het beste recept? Er zijn varianten met tonijn of veel peper. Iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Één ding is zeker, deze saus bevat ansjovis. Alleen de smaak van de ansjovis is niet zo sterk, omdat je ze in de saus laat smelten. Ben je geen ansjovis liefhebber of wil je ansjovis proberen? Dan kun je er voor kiezen om een keer deze pasta te eten. Vandaag weer lekker Italiaans tafelen met Pasta Puttanesca.
Zo maak je Pasta Puttanesca:
- 400 gram spaghetti (gedroogd of vers)
- 600 gram gehakte tomaten uit blik of verse ontvelde tomaten
- 1 ui.
- 30 gram ansjovis
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 tenen knoflook
- 1 Spaanse peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 citroen
- 75 gram zwarte olijven ontpit
- Olijfolie extra vierge
- Platte peterselie
Als je ervoor hebt gekozen om verse tomaten te gebruiken, dan is het eerst de bedoeling dat je deze ontvelt. Maak een kruisje in en de tomaten, aan de onderkant of bovenkant en kook deze kort. Je zult zien dat het velletje loskomt. Snijd deze vervolgens in blokjes.
Snipper de ui en snijdt de knoflook fijn. Fruit deze even aan in een pan en voeg daarna de ansjovis toe. Je zult zien dat de ansjovis zal oplossen, dit noemen we ook wel het smelten van de ansjovis.
Doe de blokjes tomaten en oregano bij de ui, knoflook en ansjovis. Laat dit op een laag vuur pruttelen. De olijven kun je nog in plakjes snijden en de peterselie fijn snijden.
Kook de pasta zoals op de verpakking staat vermeld. Giet de pasta af en besprenkel met olijfolie.
Voeg de kappertjes en wat citroensap aan de saus toe. Doe wat van de saus bij de pasta en schep de pasta op. Schenk dan nog wat saus over de pasta en serveer met peterselie over de pasta.
Als variatie zou je er dus voor kunnen kiezen om nog tonijn toe te voegen aan dit gerecht of het af te maken met Parmezaanse kaas.