Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Patatas bravas, pikante aardappelen met knoflookmayonaise

Maak ze als tapa, of serveer ze bij vlees of vis, deze overheerlijke patatas bravas, één van de bekendste Catalaanse/ Spaanse tapas.

Patatas bravas, pikante aardappelen met knoflookmayonaise – Deze klassieke Catalaanse tapa (‘dappere aardappeltjes’) wordt niet voor niets ‘pikant’ genoemd. De saus van de patatas bravas moet zeer scherp zijn. Maar maak de saus gerust naar smaak minder pikant, door minder chilipeper te gebruiken en/of minder knoflook.

Het is een populaire Spaanse manier om aardappelen te bereiden. Patatas bravas worden dikwijls geserveerd met vlees of gevogelte. Maar daarnaast ook als borrelhapje/tapas geserveerd met een knoflookmayonaise.


Patatas bravas, pikante aardappelen met knoflookmayonaise

Voor de aardappelen, voor 4 personen:

  • 1 kg aardappelen, ongeschild
  • 150 ml olijfolie
  • 2 kleine scherpe rode chilipepers, in stukjes gesneden
  • 1 tl scherp Spaans paprikapoeder

Boen de aardappelen schoon, dep ze droog en snijd ze in flinke stukken. Doe een 1 cm dikke laag olijfolie en 1 stukje aardappel in een pan met dikke bodem op een matig hoog vuur en verhit deze tot de aardappel begint te sissen. Voeg de overige stukken aardappel toe en laat ze ongeveer 15 minuten bakken totdat ze goudbruin van kleur en overal zacht zijn. Bak zo nodig in porties en houd de reeds gebakken aardappelen warm terwijl u de overige bereidt.

Maak hierna de chilipeper-olie. Verhit hiervoor de olie met de pepers op hoog vuur totdat de pepers beginnen te sissen. Haal de pan van het vuur en roer de paprikapoeder erdoor. Laat de olie afkoelen. Bedruppel de aardappelen met de chilipeper-olie.

Voor de knoflook mayonaise:

  • 4 grote teentjes knoflook
  • 1 tl zeezout
  • 2 eidooiers
  • 1 tl citroensap
  • 3 dl olijfolie
  • peper en zout
  • optie: wat fijngesneden bieslook

Pureer de knoflook met het zout. Voeg de eidooiers en het citroensap toe en meng alles tot een gladde massa. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe terwijl de mixer draait, totdat zich een emulsie vormt en de saus begint te binden. Voeg eventueel nog wat zout en peper en de fijngesneden bieslook toe.

Deze saus kan afgedekt nog 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Serveer de patatas bravas met de knoflook mayonaise.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More