Heerlijk pittige makreel uit de oven. Deze oosterse makreel is heerlijk met rijst en een salade.
Ingrediënten:
- 1 kleine (fijngesnipperde) ui
- 2 (geperste) knoflooktenen
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel sereh
- ½ theelepel djahé
- ½ eetlepel olie
- 1 eetlepel tamarindepasta
- 15 gram santen (opgelost in 1 liter water)
- 4 makreelfilets
- 1 eetlepel citroensap
- Zout
Vind je dit teveel werk dan kan je bij de toko een kant en klare Bamboe Pepesan kopen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een dikke pasta van de: uien, knoflook, trassi, sambal, sereh en djahé (in een grote kom). Verhit de olie en voeg de pasta toe en roerbak dit 2 minuten.
Voeg vervolgens de tamarindepasta en de santen toe en breng het aan de kook. Blijf roeren tot het iets ingekookt is. Haal vervolgens de pan van het vuur. Besprenkel de makreelfilets met de citroensap en een beetje zout. Leg vier stukken aluminiumfolie neer en verdeel het mengsel hierover. Leg vervolgens de makreelfilet erop en maak er kleine pakketjes van. Leg de vispakketjes vervolgens in het midden van de oven en laat ze in 15 -20 minuten heet worden.
Heerlijk met rijst en een salade.
Moet het met verse makreel of kan het ook met gerookte?
Beste ‘Ukkie’ de auteur van dit recept schrijft niet meer op/voor Lekker Tafelen. Daarom, hoewel ik geen specialiste ben op het gebied van Indonesische recepten, krijg je van mij (Joke) een antwoord. Zoals je wellicht gelezen hebt, pepesan hoeft niet perse met makreel gemaakt te worden, je kunt er sowieso een andere vis voor gebruiken. Overigens, verse makreel is goed verkrijgbaar op dit moment en érg lekker. (Ik heb toevallig vorige week verse makreel gekocht en pepesan gemaakt, zij het met een iets andere boemboe/kruiderij). Maar goed, het schijnt ook met gerookte makreel gemaakt te kunnen worden. De smaak van het gerecht wordt hier natuurlijk wel door beïnvloed, dat begrijp je. Ik zou zeggen, probeer het eens en laat ons weten wat je er van vond. Dat zouden we leuk vinden!
met makreel is hij natuurlijk nog lekkerder,verse makreel is moeilijk te verkrijgen.
andere vissoorten,kabelbauw,e.d makkelijker.
eigenlijk eten we 2 keer per week vis,soms,gewoon,dan weer,lekker,heeeeeet,pedis.
Klopt Pepesan kan je met alle soorten stevige vis maken!
Ik heb voor makreel gekozen omdat makreel (vette vis) een gezonde keuze is.
ja,pepesan,dat ken ik natuurlijk wel,heerlijk.
je kunt het ook van alle soorten vis maken,vind ik,echt niet alleen van makreel.
ik maak hem ook wel van kabeljauw,of koolvis,lekker pedis,of heeeet.
maar ik weet niet of ik die vis dan nog wel pepesan mag noemen,of gewoon hete indische vis.
maar,hij is dan nog steeds ONTZETTEND lekker.
je eet met witte rijst,en ketimon,of geraspte komkommer,met een wat azijn.
echt heerlijk.