Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Peren-amandelcake met kardemom

Peren-amandelcake met kardemom – De herfst is in aantocht en het seizoen van de aardbeitjes en de framboosjes is bijna voorbij. Maar dat betekent gelukkig ook dat de heerlijkste appels en de sappigste peren er weer aan komen. Met peren kun je net als met appels geweldig variëren. Ze smaken heerlijk in allerlei soorten gebak. Goede combinaties met peer zijn kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. Voor deze luchtige cake heb ik gekozen voor de combinatie peer, amandel en kardemom.

Kardemon

Kardemon is familie van de gemberplant en in de keuken gebruik je zijn groene peulen met zaden. De geur is zeer fris, aromatisch en doet ook enigszins aan parfum denken. Het smaakt een beetje als sinaasappel. Kardemon wordt gebruikt in hartige recepten zoals curry’s maar ook in zoete recepten. Kardemon is ook verkrijgbaar als poeder, maar de peulen zijn
aromatischer. 10 peulen staan ongeveer gelijk aan 1 1⁄2 theelepel gemalen kardemom. Ze zijn luchtdicht, koel en
donker een lang tijd te bewaren.

Peren-amandelcake met kardemom

voor een cakevorm van 20 cm:

  • 200 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 4 eieren
  • 125 gram bloem
  • 125 gram amandelmeel
  • 1⁄2 theelepel bakingsoda
  • snufje zout
  • 100 gram sinaasappelsap
  • ongeveer 5 peren
  • 8 kardemom peulen

Plet de kardemom peulen zodat deze meer smaak af kunnen geven en breng deze samen met de sinaasappelsap in een pannetje aan de kook. Als het kookt de warmtebron laag zetten en 10 minuten laten sudderen. Zet de warmtebron uit en laat afkoelen tot lauw. Schil de peren en verdeel deze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Vet een bakvorm van ongeveer 20 cm in met boter en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.

Meng de bloem met amandelmeel en bakingsoda en voeg een snufje zout toe. Klop de boter met de suiker licht en luchtig, klop er een voor een de eieren door. Spatel het bloemmengsel kort door het eimengsel. Zeef de sinaasappelsap boven het beslag en spatel dit er ook doorheen. Doe het beslag in de vorm en leg de peren in een mooi patroon in het beslag. Bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door in het midden een houten prikker te steken en er weer uit te halen, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Haal voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker.

 

Ik heb voor deze Peren-amandelcake met kardemom een andere, kleinere vorm genomen en had dus teveel beslag. Hier heb ik nog een aantal mini tulbandjes van gebakken. Wie dergelijke vormpjes niet heeft, zou er ook cupcakes mee kunnen bakken.

Wanneer je kleinere vormen neemt,  hou er dan wel rekening mee dat de cakejes eerder gaar zijn.

Peren-amandelcake

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.