• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 15, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Perfecte spareribs van de BBQ

door Redactie
in Recepten
0
8
Spareribs bbq

Perfecte spareribs van de BBQ – De barbecue is van origine bedoeld om te bedienen door de man. Uren kunnen ze bezig zijn met het ordenen van de kolen, toevoegen van aanmaakblokjes en andere licht ontvlambare zaken om de fik in de BBQ te zetten. Wanneer de temperatuur de juiste hoogte heeft, wordt het vlees aan alle kanten keurig gebakken en heeft de kok zijn vingers gekruist en hoopt dat alles goed gebakken is. Aan het einde van de avond wordt de kok dan ook hartelijk bedankt voor de goede maaltijd en wordt de BBQ weer terug de garage ingereden om voor een volgende gelegenheid weer uit het stof gehaald te worden.

Maar barbecueën is best wel een lastig dingetje en behoeft oefening voordat je het goed kunt. Hieronder zal ik omschrijven hoe je als hobbyist een perfecte sparerib maakt op een Weber BBQ. Let op, dit is niet binnen een uurtje klaar en ik adviseer dan ook om voldoende wijn of bier bij de hand te houden en de aankomende 5 uur in de relaxstand te gaan.

De Weber

De Weber BBQ is natuurlijk bedoeld om te grillen! Toch? Het grillen kan op een Weber, maar de deksel zit er niet voor niets bij. De Weber is eigenlijk een oven die je kunt gebruiken om zaken te garen. Een kip-sjasliek grill je even aan alle kanten aan en daarna verplaats je de kip-sjasliek naar een plek waar geen kolen liggen en doet de deksel erop. De kip-sjasliek gaart nu lekker door en na een minuut of 8 heb je een heerlijke kip van de BBQ. De spareribs van de bbq die ik hieronder beschrijf doen er 5 uur over om te garen op een lage temperatuur. Dit noemen we Low & Slow.

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Marinade

  • 400 ml tomatenketchup
  • 2 el bruine suiker
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 1 knoflook, fijn gesnipperd of geperst
  • 1 el azijn
  • 2 el stroop
  • 1 el mosterd
  • ½ tl Worcestershiresaus
  • 1 el olie
  • 1 tl chilipoeder
  • peper en zout naar smaak

Doe de olie in de pan en laat heet worden. Voeg de gesnipperde ui erbij en bak ze glazig, pas daarna doe je de knoflook erbij en zet het vuur lager. Voeg peper, zout en de chilipoeder er bij en roer goed. Voeg nu de ketchup toe en de rest van de ingrediënten en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef af en toe of de marinade goed op smaak voor je is.

Wil je hem pittiger, voeg dan wat chilipoeder toe. Houd je van een zoete marinade, voeg dan wat bruine suiker of stroop toe. Zorg dat de marinade goed afkoelt in een afgesloten bak/pan in de koelkast alvorens de spareribs te marineren. Ikzelf vind het lekker als de marinade goed in het vlees trekt, zorg dat de spareribs 24 uur van tevoren gemarineerd worden en laat staan in de koelkast.

De spareribs voorbereiden

Spareribs komen van het varken af, welke soort spareribs je gebruikt maakt niet zoveel uit, als er maar voldoende vlees opzit. En belangrijk: we gebruiken rauwe ongemarineerde spareribs. Je kunt dit bij de keurslager gewoon vragen.

Spareribs zijn wat bollig, dit is de zijde waar het vlees opzit. De holle kant is niet eetbaar maar je moet er wel wat mee doen, het vlies er af halen. Dit is heel simpel, pak een mes zonder scherpe punt en schuif het met tussen het vlies en het bot aan de holle zijde van de sparerib. Zorg dat je het hele mes onder het vlies brengt en schuif het mes, met de botte zijde, onder het vlies door. Als je je vinger onder het vlies kunt steken, kun je met de hand het vlies er gewoon aftrekken.

Zodra het vlies van de holle kant is verwijderd kun je beginnen met het marineren en breng veel aan van de marinade die je hebt gemaakt. Houd ongeveer ¼ van de marinade over om tijdens het grillen de spareribs te basten. Hier kom ik nog op terug.

De Weber voorbereiden

Zoals gezegd is de Weber bedoeld om langzaam te garen, maar wil je Low & Slow te werk gaan, moet je de volgende stappen goed doorlopen. Wanneer je geen zin hebt om 5 uur naast een BBQ te zitten en wijn te drinken, kun je de spareribs ook in de oven verwarmen op 100 graden. Ik zelf vind de gegrilde smaak erg lekker en kies voor de BBQ-optie. Onderaan tref je wat je moet doen om de spareribs in de BBQ te garen.

2014-07-19 15.22.12Vouw van zilverpapier een lange reep, doe een dubbele reep zodat hij goed blijft staan wanneer je hem vult met kolen.

Maak een ovaal van de reep zilverpapier op de bodem van de BBQ (zie foto) en vul met 12 tot maximaal 15 kolen en steek 6 aanmaakblokjes aan. Zorg dat de onderste opening van de Weber voor de helft open staat. De opening op de deksel van de Weber moet voor 3-kwart dicht staan. Dit is een must om de temperatuur constant te houden.

 

Zet een aluminium bakje naast het ovaal met kolen en vul deze met water. Dit is om het vet van de spareribs op te vangen maar zorgt ook voor wat vocht in de BBQ wanneer de deksel er op zit. Dit gaat het uitdrogen van het vlees een beetje tegen.

Rauwe gemarineerde spareribs klaar om te grillenWanneer de kolen grijs zijn van de hitte, pak je een thermometer en plaatst die op het rooster en doe de deksel op de Weber. Wacht nu 15 minuten om de temperatuur te meten. De temperatuur moet de aankomende 5 uur tussen de 100 en 120 graden blijven. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, loop je kans dat het vlees uitdroogt. Ik adviseer om een maximale temperatuur aan te houden van 90 tot 100 graden voor mooie sappige spareribs.

Wanneer de temperatuur de 100 graden heeft bereikt, plaats je de gemarineerde spareribs op het rooster boven de lekbak gevuld met water en NIET boven de kolen. Plaats altijd de holle kant op het BBQ-rooster. Dus de bolle kant naar boven.

Het grote wachten

De spareribs moeten 5 uur garen op een temperatuur van 100 graden om sappige spareribs te krijgen. Spareribs die we bij de slager halen zijn meestal op 180 graden verwarmd voor ongeveer een uur. De kans dat het vlees droog is en niet van het bot valt is erg groot. De lekkerste spareribs vallen van het bot zonder dat je echt hoeft te kluiven. Sappig vlees, licht pittige smaak en geen velletjes die tussen je tanden blijven zitten. Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je al aardig op weg om een sterren chef te worden, echt! Je moet alleen de komende 5 uur overleven. 2 tips om dit op een slimme manier te doen.

  • drink veel wijn en bier met vrienden of familie
  • doe om het uur een power nap 😉

Zorg er voor dat je elk uur even de temperatuur even controleert. Gaat de temperatuur omlaag doe de bovenste opening op de deksel open zodat er meer trek komt en de kolen weer meer gaan gloeien. Na ongeveer 2 á 3 uur heb je kans dat de kooltjes op raken, vul deze dan gewoon bij door ze op de hete kolen te leggen. Zorg dat je er niet te veel op legt, anders komt de temperatuur boven de 120 graden en wordt het dus te heet.

Basten

Spareribs na ruim 2 uurDe spareribs liggen al lekker op de Weber en beginnen al te verkleuren. Ze zijn dus aan het garen en het gaat de goede kant op. Als het goed is heb je ¼ deel van de marinade bewaard, deze gebruik je nu om er meer smaak aan toe te voegen. Haal de deksel van de Weber en smeer met een kwast een laag marinade op de bolle kant van de spareribs. Zodra dit gedaan is kan de deksel weer op de Weber. Als je dit elk uur doet krijg je een mooie laag smaak op je goddelijke spareribs.

Het roken van spareribs

Om extra smaak toe te voegen aan je spareribs, kun je een rook-smaak toe voegen. Dit werkt werkelijk heel erg simpel. Stel je hebt het druivenhout bewaard van het snoeien van vorig jaar. Deze takken knip je in kleine stukken van ongeveer 5 tot 10 centimeter en legt deze ongeveer een dag in een emmer gevuld met water. De droge druiventakken absorberen het water, dit heb je nodig om te gaan roken. Op de bodem van de BBQ staat een klein bakje met water. Zo’n zelfde bakje gebruik je ook voor het roken, vul dit bakje met een forse hoeveelheid druiventakken.

Het roken van de spareribs met een rookdoosVouw zilverpapier om het doosje en prik er ongeveer 10 gaatjes in met een mes of saté-prikker. Plaats het bakje gevuld met druiventakken op het rooster boven de kolen en doe de deksel weer op de Weber. Ik zou direct beginnen met roken van het vlees en doe dit voor ongeveer 3 uur. Wanneer er geen rook meer uit de rook-doos komt, vul je deze weer met nat druivenhout en start het proces opnieuw. Je zult zien dat wanneer je spareribs gaat eten, er een hele mooie gerookte smaak aan zit. Uiteraard kun je ook kant-en-klare blokjes kopen bij de supermarkt. Ik ben hier geen voorstander van, maar bij gebrek aan beter is het zeker een oplossing.

Goddelijke spareribs, de beloning van het grote wachten.

Na 5 uur zijn de spareribs klaar. Je wordt beloond voor het wachten en het resultaat mag er dan ook wezen. Goddelijke spareribs, super sappig, vol van smaak en de botjes vallen zo van het vlees. Haal de spareribs van de BBQ, leg er veel nieuwe kolen op aan een kant van de BBQ. Zorg dat de kolen rood gloeiend zijn en het eetfestijn kan beginnen. Voor een knapperig korstje kun je de spareribs even kort grillen op de BBQ.  De hete kolen kun je nu gebruiken om andere stukken vlees, worst of broodjes te grillen.

Mocht je niet de tijd hebben om 5 uur naast een BBQ te blijven of durf je het niet aan, dan kun je de spareribs ook garen in de oven. Stel de hete luchtoven in op 100 graden en laat voorverwarmen. Voer alle stappen uit die boven omschreven zijn. Dus elk uur even basten met de heerlijke marinade. Het roken zal ik niet adviseren, dit geeft wat troep in huis 😉 Wanneer de spareribs 5 uur in de oven hebben gelegen, kun je ze nog even grillen op de BBQ. Dit is dan wel weer een mooie afmaker.

Natuurlijk zijn er altijd omstandigheden waarom het garen van spareribs niet het gewenste resultaat opleveren. Bijvoorbeeld dat ze toch te droog zijn. Dit kan komen doordat het weinig vlees bevat of dat het varkentje gewoon te oud is. Toch, met deze kleine Masterclass zal je zien dat je de perfecte spareribs van de bbq op tafel zet.

Heb je het nu zelf geprobeerd? Laat me dan even weten wat je bevindingen zijn.

Bon appétit!

Tags: Vlees
DeelPin248Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Salade

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas
Saus

Hummus van bietjes met geitenkaas

gevulde courgette
Bijgerecht

Gevulde courgette; Super simpel en met diverse variatietips

Panini met brie en gebakken appel
Ontbijt en lunch

Panini met brie en gebakken appel

Hummus van witte bonen
Saus

Hummus van witte bonen

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

spaghetti met bloemkool
Pastagerechten

Spaghetti met bloemkool

Reacties 8

  1. Kim says:
    4 jaar geleden

    Ons kerstdiner voor dit jaar en afgelopen jaren. Lekker met vers gemaakte friet. Wordt weer smullen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Lekker Kim, goed bereide spareribs zijn een feest en dat geldt natuurlijk ook voor de vers gemaakte frieten ?

      Beantwoorden
  2. elroy says:
    5 jaar geleden

    Ik wil alleen maar zeggen bedankt ,super lekker mijn vrouw lekkere saus erbij gezocht heerlijk.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Heb je lekker gegeten Elroy? Dan zeggen wij graag gedaan!

      Beantwoorden
  3. Bassie says:
    6 jaar geleden

    Heb ze gemaakt, dit smaakte prima. Mooi recept en eigenlijk heel makkelijk om te maken. Het duurt even maar dan heb je ook wat.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dat is nou net waar barbecueën om gaat Bassie. Neem de tijd! 😉 Fijn dat het gesmaakt heeft.

      Beantwoorden
  4. patrick says:
    7 jaar geleden

    Ik zag dat er nog geen reactie op je recept was, ik heb het gehele recept aangehouden het is nu 5 uur wachten en lakken. Het resultaat zal ik nog delen met je!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      We zijn reuze benieuwd Patrick

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshakes, vier het zonnetje uitbundig. Zelf milkshake maken is niet zo moeilijk. Bekijk hier een aantal heerlijke zomerse voorbeelden.

Check het recept of lees de info
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

Recept in de picture

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.

Check het recept of lees de info
Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Handige kooktips

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Check het recept of lees de info
Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Agnes de Groene op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Redactie op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Djorgio op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Kris op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen