Perfecte spareribs van de BBQ – De barbecue is van origine bedoeld om te bedienen door de man. Uren kunnen ze bezig zijn met het ordenen van de kolen, toevoegen van aanmaakblokjes en andere licht ontvlambare zaken om de fik in de BBQ te zetten. Wanneer de temperatuur de juiste hoogte heeft, wordt het vlees aan alle kanten keurig gebakken en heeft de kok zijn vingers gekruist en hoopt dat alles goed gebakken is. Aan het einde van de avond wordt de kok dan ook hartelijk bedankt voor de goede maaltijd en wordt de BBQ weer terug de garage ingereden om voor een volgende gelegenheid weer uit het stof gehaald te worden.
Maar barbecueën is best wel een lastig dingetje en behoeft oefening voordat je het goed kunt. Hieronder zal ik omschrijven hoe je als hobbyist een perfecte sparerib maakt op een Weber BBQ. Let op, dit is niet binnen een uurtje klaar en ik adviseer dan ook om voldoende wijn of bier bij de hand te houden en de aankomende 5 uur in de relaxstand te gaan.
De Weber
De Weber BBQ is natuurlijk bedoeld om te grillen! Toch? Het grillen kan op een Weber, maar de deksel zit er niet voor niets bij. De Weber is eigenlijk een oven die je kunt gebruiken om zaken te garen. Een kip-sjasliek grill je even aan alle kanten aan en daarna verplaats je de kip-sjasliek naar een plek waar geen kolen liggen en doet de deksel erop. De kip-sjasliek gaart nu lekker door en na een minuut of 8 heb je een heerlijke kip van de BBQ. De spareribs van de bbq die ik hieronder beschrijf doen er 5 uur over om te garen op een lage temperatuur. Dit noemen we Low & Slow.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Marinade
- 400 ml tomatenketchup
- 2 el bruine suiker
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1 knoflook, fijn gesnipperd of geperst
- 1 el azijn
- 2 el stroop
- 1 el mosterd
- ½ tl Worcestershiresaus
- 1 el olie
- 1 tl chilipoeder
- peper en zout naar smaak
Doe de olie in de pan en laat heet worden. Voeg de gesnipperde ui erbij en bak ze glazig, pas daarna doe je de knoflook erbij en zet het vuur lager. Voeg peper, zout en de chilipoeder er bij en roer goed. Voeg nu de ketchup toe en de rest van de ingrediënten en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef af en toe of de marinade goed op smaak voor je is.
Wil je hem pittiger, voeg dan wat chilipoeder toe. Houd je van een zoete marinade, voeg dan wat bruine suiker of stroop toe. Zorg dat de marinade goed afkoelt in een afgesloten bak/pan in de koelkast alvorens de spareribs te marineren. Ikzelf vind het lekker als de marinade goed in het vlees trekt, zorg dat de spareribs 24 uur van tevoren gemarineerd worden en laat staan in de koelkast.
De spareribs voorbereiden
Spareribs komen van het varken af, welke soort spareribs je gebruikt maakt niet zoveel uit, als er maar voldoende vlees opzit. En belangrijk: we gebruiken rauwe ongemarineerde spareribs. Je kunt dit bij de keurslager gewoon vragen.
Spareribs zijn wat bollig, dit is de zijde waar het vlees opzit. De holle kant is niet eetbaar maar je moet er wel wat mee doen, het vlies er af halen. Dit is heel simpel, pak een mes zonder scherpe punt en schuif het met tussen het vlies en het bot aan de holle zijde van de sparerib. Zorg dat je het hele mes onder het vlies brengt en schuif het mes, met de botte zijde, onder het vlies door. Als je je vinger onder het vlies kunt steken, kun je met de hand het vlies er gewoon aftrekken.
Zodra het vlies van de holle kant is verwijderd kun je beginnen met het marineren en breng veel aan van de marinade die je hebt gemaakt. Houd ongeveer ¼ van de marinade over om tijdens het grillen de spareribs te basten. Hier kom ik nog op terug.
De Weber voorbereiden
Zoals gezegd is de Weber bedoeld om langzaam te garen, maar wil je Low & Slow te werk gaan, moet je de volgende stappen goed doorlopen. Wanneer je geen zin hebt om 5 uur naast een BBQ te zitten en wijn te drinken, kun je de spareribs ook in de oven verwarmen op 100 graden. Ik zelf vind de gegrilde smaak erg lekker en kies voor de BBQ-optie. Onderaan tref je wat je moet doen om de spareribs in de BBQ te garen.
Vouw van zilverpapier een lange reep, doe een dubbele reep zodat hij goed blijft staan wanneer je hem vult met kolen.
Maak een ovaal van de reep zilverpapier op de bodem van de BBQ (zie foto) en vul met 12 tot maximaal 15 kolen en steek 6 aanmaakblokjes aan. Zorg dat de onderste opening van de Weber voor de helft open staat. De opening op de deksel van de Weber moet voor 3-kwart dicht staan. Dit is een must om de temperatuur constant te houden.
Zet een aluminium bakje naast het ovaal met kolen en vul deze met water. Dit is om het vet van de spareribs op te vangen maar zorgt ook voor wat vocht in de BBQ wanneer de deksel er op zit. Dit gaat het uitdrogen van het vlees een beetje tegen.
Wanneer de kolen grijs zijn van de hitte, pak je een thermometer en plaatst die op het rooster en doe de deksel op de Weber. Wacht nu 15 minuten om de temperatuur te meten. De temperatuur moet de aankomende 5 uur tussen de 100 en 120 graden blijven. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, loop je kans dat het vlees uitdroogt. Ik adviseer om een maximale temperatuur aan te houden van 90 tot 100 graden voor mooie sappige spareribs.
Wanneer de temperatuur de 100 graden heeft bereikt, plaats je de gemarineerde spareribs op het rooster boven de lekbak gevuld met water en NIET boven de kolen. Plaats altijd de holle kant op het BBQ-rooster. Dus de bolle kant naar boven.
Het grote wachten
De spareribs moeten 5 uur garen op een temperatuur van 100 graden om sappige spareribs te krijgen. Spareribs die we bij de slager halen zijn meestal op 180 graden verwarmd voor ongeveer een uur. De kans dat het vlees droog is en niet van het bot valt is erg groot. De lekkerste spareribs vallen van het bot zonder dat je echt hoeft te kluiven. Sappig vlees, licht pittige smaak en geen velletjes die tussen je tanden blijven zitten. Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je al aardig op weg om een sterren chef te worden, echt! Je moet alleen de komende 5 uur overleven. 2 tips om dit op een slimme manier te doen.
- drink veel wijn en bier met vrienden of familie
- doe om het uur een power nap 😉
Zorg er voor dat je elk uur even de temperatuur even controleert. Gaat de temperatuur omlaag doe de bovenste opening op de deksel open zodat er meer trek komt en de kolen weer meer gaan gloeien. Na ongeveer 2 á 3 uur heb je kans dat de kooltjes op raken, vul deze dan gewoon bij door ze op de hete kolen te leggen. Zorg dat je er niet te veel op legt, anders komt de temperatuur boven de 120 graden en wordt het dus te heet.
Basten
De spareribs liggen al lekker op de Weber en beginnen al te verkleuren. Ze zijn dus aan het garen en het gaat de goede kant op. Als het goed is heb je ¼ deel van de marinade bewaard, deze gebruik je nu om er meer smaak aan toe te voegen. Haal de deksel van de Weber en smeer met een kwast een laag marinade op de bolle kant van de spareribs. Zodra dit gedaan is kan de deksel weer op de Weber. Als je dit elk uur doet krijg je een mooie laag smaak op je goddelijke spareribs.
Het roken van spareribs
Om extra smaak toe te voegen aan je spareribs, kun je een rook-smaak toe voegen. Dit werkt werkelijk heel erg simpel. Stel je hebt het druivenhout bewaard van het snoeien van vorig jaar. Deze takken knip je in kleine stukken van ongeveer 5 tot 10 centimeter en legt deze ongeveer een dag in een emmer gevuld met water. De droge druiventakken absorberen het water, dit heb je nodig om te gaan roken. Op de bodem van de BBQ staat een klein bakje met water. Zo’n zelfde bakje gebruik je ook voor het roken, vul dit bakje met een forse hoeveelheid druiventakken.
Vouw zilverpapier om het doosje en prik er ongeveer 10 gaatjes in met een mes of saté-prikker. Plaats het bakje gevuld met druiventakken op het rooster boven de kolen en doe de deksel weer op de Weber. Ik zou direct beginnen met roken van het vlees en doe dit voor ongeveer 3 uur. Wanneer er geen rook meer uit de rook-doos komt, vul je deze weer met nat druivenhout en start het proces opnieuw. Je zult zien dat wanneer je spareribs gaat eten, er een hele mooie gerookte smaak aan zit. Uiteraard kun je ook kant-en-klare blokjes kopen bij de supermarkt. Ik ben hier geen voorstander van, maar bij gebrek aan beter is het zeker een oplossing.
Goddelijke spareribs, de beloning van het grote wachten.
Na 5 uur zijn de spareribs klaar. Je wordt beloond voor het wachten en het resultaat mag er dan ook wezen. Goddelijke spareribs, super sappig, vol van smaak en de botjes vallen zo van het vlees. Haal de spareribs van de BBQ, leg er veel nieuwe kolen op aan een kant van de BBQ. Zorg dat de kolen rood gloeiend zijn en het eetfestijn kan beginnen. Voor een knapperig korstje kun je de spareribs even kort grillen op de BBQ. De hete kolen kun je nu gebruiken om andere stukken vlees, worst of broodjes te grillen.
Mocht je niet de tijd hebben om 5 uur naast een BBQ te blijven of durf je het niet aan, dan kun je de spareribs ook garen in de oven. Stel de hete luchtoven in op 100 graden en laat voorverwarmen. Voer alle stappen uit die boven omschreven zijn. Dus elk uur even basten met de heerlijke marinade. Het roken zal ik niet adviseren, dit geeft wat troep in huis 😉 Wanneer de spareribs 5 uur in de oven hebben gelegen, kun je ze nog even grillen op de BBQ. Dit is dan wel weer een mooie afmaker.
Natuurlijk zijn er altijd omstandigheden waarom het garen van spareribs niet het gewenste resultaat opleveren. Bijvoorbeeld dat ze toch te droog zijn. Dit kan komen doordat het weinig vlees bevat of dat het varkentje gewoon te oud is. Toch, met deze kleine Masterclass zal je zien dat je de perfecte spareribs van de bbq op tafel zet.
Heb je het nu zelf geprobeerd? Laat me dan even weten wat je bevindingen zijn.
Bon appétit!
Ons kerstdiner voor dit jaar en afgelopen jaren. Lekker met vers gemaakte friet. Wordt weer smullen
Lekker Kim, goed bereide spareribs zijn een feest en dat geldt natuurlijk ook voor de vers gemaakte frieten ?
Ik wil alleen maar zeggen bedankt ,super lekker mijn vrouw lekkere saus erbij gezocht heerlijk.
Heb je lekker gegeten Elroy? Dan zeggen wij graag gedaan!
Heb ze gemaakt, dit smaakte prima. Mooi recept en eigenlijk heel makkelijk om te maken. Het duurt even maar dan heb je ook wat.
Dat is nou net waar barbecueën om gaat Bassie. Neem de tijd! 😉 Fijn dat het gesmaakt heeft.
Ik zag dat er nog geen reactie op je recept was, ik heb het gehele recept aangehouden het is nu 5 uur wachten en lakken. Het resultaat zal ik nog delen met je!
We zijn reuze benieuwd Patrick