• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Pesto van groene asperges

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Pesto van groene asperges- arganolie

Pesto met groene asperge

Pesto van groene asperges

De Italianen zullen me beschimpen, Johannes van Dam keert zich om zijn graf; dit is helemaal geen pesto! Johannes van Dam (de meest beroemde) culinair journalist was er sterk op tegen dat je namen geeft aan gerechten die eigenlijk niet juist zijn. Een pesto van asperges? Onzin! Pesto maak je van basilicum, parmezaan en pijnboompitten. Maar wat dan? “ Tapenade” van groene asperges? Ook niet, want in een tapenade zitten olijven en een tapenade is een enigszins rul (grover) smeersel. “Prutje van groene asperges”, zou jij het maken? Je begrijp misschien waarom ik er toch voor koos om dit “prutje” een pesto te noemen. Zo weet je meteen wat je er mee doen kunt: op brood of toast smeren en door de pasta roeren! De smaak is heel mild, heel zacht. Je kunt de pesto meer body geven door ook wat rucola mee te pureren en/of een ietsje pietsje verse peper.

Uitleg over de gebruikte olie

Een pesto staat of valt door de kwaliteit van de olie die je gebruikt. Neem echt goede olijfolie extra vergine, eentje die niet wrang smaakt! Ik heb zelf nog zo’n andere mooie olie in huis! Arganolie, van het bedrijf Puur Arganolie,  een 100 procent pure olie gemaakt van argannoten. Deze uit Marokko afkomstige olie heeft een bijzonder krachtige, nootachtige smaak. Een klein beetje ervan volstaat om je gerecht op smaak te brengen. Vervang een gedeelte van de olijfolie door arganolie om de pesto helemaal bijzonder te maken. Als je geen arganolie in huis hebt, kun je hem weglaten of vervangen door walnoten- of sesamolie.

Pesto van groene asperges

  • 1 bos groene asperges, schoongemaakt
  • 50-100 gram parmezaanse kaas
  • 45 gram walnoten
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 140-150 ml olijfolie
  • 1 el (15 ml) arganolie (optioneel)
  • citroensap

Breng een pan met water aan de kook. Kook de asperges in een minuutje of 5 of zoveel langer als nodig is gaar. Snijd de kopjes van de asperges af en snijd de stelen in een paar grove stukken. Hou de kopjes, of een gedeelte ervan apart voor de garnering.

Rasp ongeveer de helft van de parmezaan op een fijne rasp. De andere helft is voor later. Pureer de aspergestengels (en een gedeelte van de kopjes) in een blender of keukenmachine samen met de knoflook, de walnoten en de geraspte parmezaan. Voeg, met de motor draaiend de olie in een dun straaltje toe. Giet er zoveel olie bij tot je de gewenste pesto dikte hebt. Breng de pesto op smaak met peper, zout en citroensap. Zet tot gebruik in de koelkast.

De rest van het verhaal kan je zelf invullen: pasta koken, pesto en aspergekopjes erdoor roeren en hooguit heel even mee-warmen. De achtergehouden Parmezaanse kaas in grove krullen over de pasta raspen en direct aanvallen. Óf smeer de pesto lekker dik op brood of toastjes.

 Je weet het hè, groene asperges hoef je niet de te schillen. Alleen wassen en het onderste stukje van de stelen verwijderen.

DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergeteler
Kookschool

De aspergeteler vertelt (Drenthe en Noordoostpolder)

Peren chocolade crumble
Nagerecht

Peren chocolade crumble – Zet het seizoen op tafel

Asperges met Hollandaisesaus
Recepten

Asperges met Hollandaisesaus

Asperge crèmesoep
Recepten

Asperge crèmesoep met een twist

Asperges met serranoham
Hoofdgerecht

Asperges met serranoham, kriel en zalm-wijnsaus

Witte asperges met zalm
Recepten

Witte asperges met zalm, garnaal in saffraansaus

Asperges met spinaziesaus, roerei en rauwe ham
Hoofdgerecht

Asperges met spinaziesaus, roerei en rauwe ham

Spinazie Rucola salade met sinaasappel honing dressing
Recepten

Spinazie Rucola salade met sinaasappel honing dressing

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen