• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Pesto van groene asperges

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Pesto van groene asperges- arganolie

Pesto met groene asperge

Pesto van groene asperges

De Italianen zullen me beschimpen, Johannes van Dam keert zich om zijn graf; dit is helemaal geen pesto! Johannes van Dam (de meest beroemde) culinair journalist was er sterk op tegen dat je namen geeft aan gerechten die eigenlijk niet juist zijn. Een pesto van asperges? Onzin! Pesto maak je van basilicum, parmezaan en pijnboompitten. Maar wat dan? “ Tapenade” van groene asperges? Ook niet, want in een tapenade zitten olijven en een tapenade is een enigszins rul (grover) smeersel. “Prutje van groene asperges”, zou jij het maken? Je begrijp misschien waarom ik er toch voor koos om dit “prutje” een pesto te noemen. Zo weet je meteen wat je er mee doen kunt: op brood of toast smeren en door de pasta roeren! De smaak is heel mild, heel zacht. Je kunt de pesto meer body geven door ook wat rucola mee te pureren en/of een ietsje pietsje verse peper.

Uitleg over de gebruikte olie

Een pesto staat of valt door de kwaliteit van de olie die je gebruikt. Neem echt goede olijfolie extra vergine, eentje die niet wrang smaakt! Ik heb zelf nog zo’n andere mooie olie in huis! Arganolie, van het bedrijf Puur Arganolie,  een 100 procent pure olie gemaakt van argannoten. Deze uit Marokko afkomstige olie heeft een bijzonder krachtige, nootachtige smaak. Een klein beetje ervan volstaat om je gerecht op smaak te brengen. Vervang een gedeelte van de olijfolie door arganolie om de pesto helemaal bijzonder te maken. Als je geen arganolie in huis hebt, kun je hem weglaten of vervangen door walnoten- of sesamolie.

Pesto van groene asperges

  • 1 bos groene asperges, schoongemaakt
  • 50-100 gram parmezaanse kaas
  • 45 gram walnoten
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 140-150 ml olijfolie
  • 1 el (15 ml) arganolie (optioneel)
  • citroensap

Breng een pan met water aan de kook. Kook de asperges in een minuutje of 5 of zoveel langer als nodig is gaar. Snijd de kopjes van de asperges af en snijd de stelen in een paar grove stukken. Hou de kopjes, of een gedeelte ervan apart voor de garnering.

Rasp ongeveer de helft van de parmezaan op een fijne rasp. De andere helft is voor later. Pureer de aspergestengels (en een gedeelte van de kopjes) in een blender of keukenmachine samen met de knoflook, de walnoten en de geraspte parmezaan. Voeg, met de motor draaiend de olie in een dun straaltje toe. Giet er zoveel olie bij tot je de gewenste pesto dikte hebt. Breng de pesto op smaak met peper, zout en citroensap. Zet tot gebruik in de koelkast.

De rest van het verhaal kan je zelf invullen: pasta koken, pesto en aspergekopjes erdoor roeren en hooguit heel even mee-warmen. De achtergehouden Parmezaanse kaas in grove krullen over de pasta raspen en direct aanvallen. Óf smeer de pesto lekker dik op brood of toastjes.

 Je weet het hè, groene asperges hoef je niet de te schillen. Alleen wassen en het onderste stukje van de stelen verwijderen.

Tags: seizoen
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergeteler
Kookschool

De aspergeteler vertelt (Drenthe en Noordoostpolder)

Peren chocolade crumble
Nagerecht

Peren chocolade crumble – Zet het seizoen op tafel

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!
Taart

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!

Asperges met Hollandaisesaus
Recepten

Asperges met Hollandaisesaus

Asperge crèmesoep
Recepten

Asperge crèmesoep met een twist

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een...

Lees verder
Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen