Recepten om zelf te maken



Peterseliewortel; maak eens een soepje met deze vergeten groente

Peterseliewortel; maak eens een soepje met deze vergeten groente

Peterseliewortel; maak eens een soepje met deze vergeten groente – Op diverse plaatsen op het internet hoor ik steeds vaker vertellen of vragen over de peterseliewortel. Maar ook als ik gewoon op de markt sta te wachten op mijn beurt hoor ik steeds meer vraag naar deze groente. Een vergeten groente die bij mijn groenteman niet standaard een plekje in zijn assortiment had. “Waarom ineens die interesse voor deze wortel??” was eigenlijk mijn vraag en mijn groenteman gaf mij hier het volgende antwoord op;

Peterseliewortel is HIP, je blijft er slank van, het is koolhydraatarm en past in vrijwel elk dieet, zelfs paleo.

De wortel doet qua uiterlijk veel aan de pastinaak denken, het verschil is vooral te zien aan de wortelhals. De wortelhals van de pastinaak gaat naar binnen, bij de peterseliewortel steekt deze naar buiten. Ook de smaak is verschillend de peterseliewortel ruikt sterker en is kruidiger en doet meer denken aan knolselderij.

Voor deze groente wordt zowel de naam peterseliewortel als wortelpeterselie gebruikt.

Wortelpeterselie

We maken er een soepje van

Inmiddels heeft mijn groenteman door de grote vraag naar deze wortel hem wél opgenomen in zijn assortiment en wil ik natuurlijk wel eens wat proberen met deze wortel. Deze wortel laat zich uitstekend gebruiken als vervanger van de aardappel om een lekker stampotje van te maken of op te bakken net als we met een aardappeltje doen. Ik kies ervoor om er een soepje van te maken. Het is weekend en zondag is hier langzaamaan omgetoverd tot soep met brooddag.

Peterseliewortel; maak eens een soepje met deze vergeten groente

Voor 4 porties 

  • 550 gram peterseliewortel
  • 200 gram witte kool
  • 25 gram boter
  • 250 ml (kippen)fond
  • 500 ml water
  • 4 takjes peterselie

  • 2 laurierbladeren
  • 1 citroen
  • zout/peper naar smaak
  • 4 plakken bacon
  • 2 lente-ui

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op een bakplaat een stuk aluminiumfolie en vouw hiervan de randen iets omhoog. Leg vervolgens de plakken bacon op het aluminiumfolie en bak deze, in de voorverwarmde oven lekker knapperig in ongeveer 15 minuten. Neem ze uit de oven en leg ze op een stukje keukenpapier.

Schil de peterseliewortel met een dunschiller en snijd de wortelhals eraf en snijd hem vervolgens in blokjes. Snijd de witte kool in reepjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin de peterseliewortel een minuut of vijf aan. Voeg de witte kool toe en laat ook deze even mee garen. Schenk vervolgens de fond en het water erbij. Snijd van de citroen 2 schijfjes af en bind deze samen met de peterselie en het laurierblad tot een bouquet en doe deze in de pan erbij. Breng de soep nu terug aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken.  Haal het bouquet nu uit de soep en als de peterseliewortel zacht is dan kun je met een staafmixer de soep glad mixen. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper en nog wat citroensap.

Serveer de soep warm, verkruimel een plak bacon en strooi deze over de soep samen met wat gesneden lente-ui.
Ik serveerde hierbij dit heerlijke knoflook-kaas brood.

Tafel lekker !!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
Groentensoep

Koken van het seizoen



Je las: Peterseliewortel; maak eens een soepje met deze vergeten groente

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*