Voor een halve liter saus (8-10 porties)
- 250 gr rauwe pinda’s (toko)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl. laospoeder of 4 schijfjes verse laos
- 1 el. olie
- 2½ dl. ketjap manis
- 1½ dl. water
- sap van 1 citroen
- 1 kleine prei
- 2 rode lomboks (Spaanse pepers)
- 2 groene lomboks
- 2 el. fruitjes’ (gebakken uitjes)
Rooster de rauwe pinda’s in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Pel de ui en de knoflook en maak ze samen met de geroosterde pinda’s en schijfjes laos fijn.
Doe de substantie in de foodprocessor of in de raspmolen.
Verhit de olie en fruit de fijngemaakte massa gedurende circa 3 minuten op een lage warmtebron.
Schenk er ketjap water en citroensap bij en laat dit even doorkeken.
Maak de prei schoon, was en ontpit de lomboks en snijd beide in dunne ringen.
Voeg op het laatst de prei, lomboks en ‘fruitjes’ toe.
Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is: deze moet dik, maar vloeibaar zijn. Lekker bij geroosterd varkensvlees, geitenvlees en kip.
Bereidingstijd. ca. 30 minuten