- 40 gram amandelen
- circa 600 gram kipfilet, in reepjes
- olijfolie
- ½ bosje koriander
- ½ bosje platte peterselie
- sap van 1 citroen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemberpoeder
- 8-10 saffraandraadjes
- ½ tl kurkuma
- zout en peper
- 16 gewelde pruimen zonder pit
- circa 2 handjes rucola
- 4 hardgekookte eieren, gepeld.
- 75- 100 ml mayonaise
- mespuntje korianderpoeder
- 1 el gembersiroop
- 8 pitabroodjes
- 1 bakje (gezouten) olijven
Bereiding
Doe de pruimen in een schaaltje en giet er 200 ml kokend water over. Rooster de amandelen in een droge koekenpan of in de oven op 190 graden tot ze lichtgekleurd zijn.
Maak een marinade: Doe de peterselie en de koriander samen met 4 à 5 draadjes saffraan, de komijn, het gemberpoeder, 1 tl gemalen zwarte peper, de knoflook en een beetje zout in een kom. Roer er een eetlepel olijfolie door en de helft van het citroensap. Schep de reepjes kipfilet door de marinade, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn en laat de kip circa 10 minuten marineren.
Maak intussen de gembermayonaise. Roer een eetlepel gembersiroop door de mayonaise en maak hem verder op smaak met een mespuntje korianderpoeder, zout en peper en (een gedeelte van) het resterende citroensap.
Verwarm de pitabroodjes in de oven of in een broodrooster. Snijd de eieren in plakjes. Hak de amandelen in medium grove stukjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de reepjes kipfilet al omscheppend aan tot ze aan alle kanten licht verkleurd zijn. Voeg het weekvocht van de pruimen toe en laat de kipfilet in een paar minuutjes zachtjes gaar sudderen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de pitabroodjes open. Besmeer de onderste helft met een beetje gembermayonaise en beleg ze met de kip, 2 pruimen per broodje, een toefje rucola en een half ei per broodje. Schep er nog een klein lepeltje mayonaise op en garneer het geheel met de amandelen.