Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd – De naam gehaktbrood zegt al heel veel. Gehakt in de vorm van een brood. De meeste mensen zien het gehaktbrood als iets Amerikaans, waar het “meatloaf” heet. Maar het gehaktbrood heeft een Europese oorsprong. Het schijnt dat het gerecht al in de Romeinse tijd werd gemaakt en voor het eerst genoemd wordt in een Romeins kookboek uit de 5e eeuw, het Apicius. Het gerecht zou van oorsprong komen uit de omgeving van België en Duitsland en familie zijn van de Nederlandse gehaktbal. Aldus Wikipedia.
Veel interessanter is wellicht dat een gehaktbrood een legio aan mogelijkheden biedt. Er zijn verschillende recepten voor gehaktbrood en ook op Lekker Tafelen vind je er een paar. Je kunt er allerlei ingrediënten in verwerken zoals diverse soorten groenten, kleine stukjes vlees en de mogelijkheden qua kruiden en specerijen zijn bijna oneindig. Je kan bij een gehaktbrood bijna niet fout gaan, daarom is een gehaktbrood echt ideaal voor de beginnende en gevorderde kok.
Onderstaand recept wordt lekker pittig door de Engelse mosterd. Engelse mosterd is namelijk veel scherper dan onze Nederlandse mosterd of die van de Fransen. De Engelsen gebruiken een ander type mosterdzaad voor hun mosterd waardoor deze heter en scherper is. Kun je geen Engelse mosterd vinden? Neem dan een van de scherpe varianten uit de supermarkt. Hou je niet van pittig? Doe dan iets minder mosterd erbij of gebruik een milde mosterd.
Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg
Bekijk hier hoe eenvoudig het maken van gehaktbrood is en waar je op moet letten als je gehakt koopt. Plus zes gehaktbrood recepten.
Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd
- 500 gram rundergehakt
- 2 el paneermeel
- 1 ei
- 250 gram champignon
- 1 grote ui
- 1 scheut olie
- 1 el kerriepoeder
- 0.5 el gerookte paprikapoeder (zoet)
- 1 el paprikapoeder
- 1 el Engelse mosterd
- boter voor invetten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snipper het uitje fijn en snij de champignons in partjes. Bak de ui en champignons met een beetje olie in de pan mooi goudkleurig aan. Als het klaar is laat je dit wat afkoelen.
Doe in een kom het gehakt, het paneermeel en het ei. Doe hier ook de kerriepoeder, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder en mosterd bij. Breng het op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de ui en champignons toe aan met gehaktmengsel.
Rauw gehakt mag je best proeven, dit kan in kleine hoeveelheden geen kwaad. Door het te proeven kun je het goed op smaak brengen.
Je gehakt is nu klaar om in een bakblik te doen. Gebruik hiervoor een cakeblik. Het handigste is om eerst je bakblik in te vetten. Om er zeker van te zijn dat je meatloaf straks moeiteloos uit de vorm glijdt, kun je de bodem van je bakblik met een stukje bakpapier bekleden: Zet de bodem van je bakblik op een bakpapiertje, teken er met een potlood strak omheen en knip de getekende vorm uit. Hou iets de binnenkant aan van het lijntje dan past je papieren bodem prima.
Doe het gehakt mengsel in het bakblik en druk hem iets aan met spatel zodat hij overal even dik is. Dit zorgt ervoor dat hij gelijkmatig gaart in de oven. Bak het gehaktbrood 30 minuten in de oven.
Gehaktbrood is heerlijk met gebakken aardappeltjes en verse groenten.