Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pittige BABI PANGANG

Pittige BABI PANGANG – Babi pangang is bij ons Nederlanders een erg populair gerecht. Hoeveel mensen staan er in het weekend wel niet in de rij bij een afhaalchinees om enkele porties van dit `spulletje` te gaan halen? Maar heb je al eens bedacht om ook dit populaire gerecht eens zelf te maken? De babi pangang die we in Nederland bij de Chinees kopen is al lang niet meer het traditionele gerecht, dus waarom zou je niet je eigen versie maken?

Babi Pangang

  • 1 kilo buikspek zonder zwoerd of hamlappen
  • Zeezout
  • 5 el sojasaus
  • 2 el five spices poeder
  • Arachide olie (pinda olie)
  • Heet water

Voor de zoetzure saus

  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 1 dl witte wijn azijn
  • Scheut zoete witte wijn
  • 1 tl gemberpoeder of 1 cm verse gember (fijn)
  • 3 el tomatenpuree
  • Scheut tomatenketchup
  • 1 el allesbinder of maizena
  • 2 el water
  • Zeezout en Peper

Neem het buikspek (of stukken daarvan) of, luxer, de hamlappen. Buikspek is niets anders dan speklap zonder een velletje. Giet eerst heet water over het vlees want dan wordt het later knapperiger. Maak nu met een scherp koksmes verticaal inkepingen in het vlees. Smeer het goed in met zout en laat een uurtje staan. Het zout dat onttrekt vocht aan het vlees. Smeer het nu royaal in met five spices poeder (ik heb 2 eetlepels gebruikt) en marineer af met de sojasaus. Laat het nu ook weer een uurtje staan. Prik er desnoods wat gaatjes in met een vleesvork want zo kan je marinade er optimaal intrekken.

Dan de saus: neem een steelpan, doe de ingrediënten er in en breng aan de kook. Goed blijven roeren zodat het een dikke, lobbige saus wordt. Even proeven en evt. nog wat zout toevoegen.

Snij dan het vlees in dunne reepjes, neem een wok, doe de olie in en wok de reepjes gemarineerd vlees op de hoogste temperatuur die je hebt kort lekker krokant bruin. De reepjes krokant vlees op een bord leggen en de zoetzure saus er over heen gieten. Serveer de babi pangang met eigen nasi, bami of wat je zelf lekker vind als bijgerecht.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. Marliesje1970 zegt

    Het ruikt allemaal heerlijk..nu afwachten hoe het smaakt!

    1. Lekker Tafelen zegt

      We zijn erg benieuwd Marlies

  2. gertjan zegt

    Beste (hobby)kok,

    Ik heb je saus gemaakt maar hoe kom ik van die sterke azijn lucht af in mijn saus?

  3. Rob Spelde zegt

    Het is mij niet helemaal duidelijk, wat er met het vlees gebeurd NA het uurtje in de zeezout. Spoel of veeg je het zout eraf alvorens het te kruiden?

  4. rinus zegt

    mis wel de pekka,oftewel de steranijs,voor het vlees.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.