Heerlijke eigengemaakte pittige Bami met de typische Gorengsmaak, maar beter dan die van de Chinees ! Ik heb het ooit in een opwelling gemaakt, maar het was zo lekker dat ik het recept graag deel. Ik kreeg regelmatig vragen van mensen waarom eiermie zo plakt. Hieronder kun je lezen hoe je dat voorkomt. Heel simpel, maar je moet het even weten. Leuk is wel om te weten dat er nu al honderden mensen zijn die echt genieten van deze eigengemaakte bami uit de wok.
- 1 verpakking Chinese eiermie (Conimex)
- 1 chilipeper
- 1 grote ui (of twee middel)
- 1 kleine winterwortel
- 2 stengels prei (kan ook met paksoi, maar was niet in huis)
- Klein bosje verse selderij
- 2 knoflookteentjes
- 1 el ketjap manis
- 1 tl kurkuma
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 3 eieren
- 2 plakken dik gesneden ham
- Wokolie
- Zout
Neem een pan en vul die royaal met water en breng dit aan de kook met een snufje zout. Kook de mie nestjes gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de chilipeper, de ui, de teentjes knoflook en de blaadjes selderij ragfijn (de selderij even apart houden). Snijd de stengels prei doormidden en snij er dunne halve ringen van. Snij de wortel in de lengte in dunne plakjes, dan julienne en dan versnipperen met het mes tot kleine blokjes. Snijd de plakken ham ook in reepjes en blokjes. Roer ondertussen even de eieren door elkaar tot een gele massa en scramble ze even totdat je roerei hebt (apart houden).
En dit is belangrijk: als de mie klaar is, laat het dan goed afkoelen in koud water en daarna heel goed uit laten lekken.
Neem een wok (ik heb er een van Tefal), doe er een beetje wokolie en oestersaus in, laat goed heet worden, fruit de wortel, de ui, het pepertje en de knoflook en voeg als laatste de prei toe. Doe dan de specerijen en de ketjap er bij en voeg de hamblokjes toe. Zet nu het vuur heel hoog en voeg de droge, koude gekookte mie toe. Roerbak dit op hoog vuur lekker gaar. Op die manier krijg je de echte goreng smaak. Als de gekookte mie te warm en nat is dan wordt het een plakkerige boel (dat is het geheim). Als laatste voeg je de scrambled egg toe en de gesnipperde selderijblaadjes. Even omscheppen en warm laten worden en klaar !
Serveertips: Heerlijk met gegrilde saté en satésaus of met gegrilde kip in zoetzure saus en kroepoek.
Als tip geef ik graag mee: maak van deze bami een XXL portie want dit gerecht leent zich prima om in te vriezen en later op te warmen in de magnetron.
In de ingrediënten staat ketjap manis en in de bereiding zie ik dat niet terug?
Klopt…. we hebben dit direct aangepast Gus. Dank voor de melding!