Pittige boerenkoolstamppot – Boerenkoolstamppot is natuurlijk de ultieme winterstamppot onder de stamppotjes. Traditioneel wordt de stamppot gegeten met uitgebakken spekjes en rookworst. Wij hebben die echte Hollandse maaltijd van boerenkool van een Spaanse twist voorzien door de rookworst en de spekjes te vervangen door chorizo en paprika. De Spaanse droge worst geeft samen met de chilipeper een lekker pittig accent aan het gerecht. De paprika maakt er een kleurrijk gerecht van de pittige boerenkoolstamppot en voegt nog wat extra groente toe. Het is op die manier nog steeds een AGV’tje. Maar wel een met een internationaal tintje. Durf je het aan om onze nationale klassieker om te toveren?
Vers gesneden boerenkool, van de stronk, voor het lekkerste resultaat
Als je boerenkool gaat kopen voor het maken van de pittige boerenkoolstamppot, probeer dan eens of je aan verse boerenkool, aan de stronk kunt komen. Daarmee bereik je namelijk het echt het lekkerste resultaat. Je zult er ongetwijfeld even naar op zoek moeten, want in de meeste supermarkten wordt alleen voorgesneden boerenkool, diepvriesboerenkool en zelfs boerenkool in glazen potjes verkocht. Die potjes kun je beter direct vergeten, die zijn niet lekker, diepvries is dan nog beter. Als je niet aan boerenkool aan de stronk kunt komen, dan is zijn de zakken voorgesneden groente nog het beste alternatief. De meeste kans om boerenkool aan de stronk te vinden maak je wellicht bij de lokale groenteboer of op de markt.
Liever een beetje minder pittige boerenkoolstamppot?
We begrijpen dat niet iedereen van pittig eten houdt. Mag de pittige boerenkoolstamppot voor jou wel een beetje minder pittig? Let er dan op wat voor soort chorizo je koopt. De gedroogde Spaanse worsten zijn er in verschillende soorten, en er bestaan, naast de pittige soorten, ook mildere varianten. Ook de hoeveelheid chilipeper kun je natuurlijk aanpassen. Haal de zaadjes uit de peper, of gebruik een halve.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukjes
- 1 kilo vers gesneden boerenkool
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 1 ui, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 200 gram chorizo, in blokjes
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels crème fraîche
- een scheut melk
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pittige boerenkoolstamppot:
Zet de aardappels op in een grote pan. Voeg wat zout toe.
Zodra de aardappels koken voeg je de boerenkool toe. Laat koken tot de aardappels gaar zijn.
Verhit ondertussen in een koekenpan een klein beetje olie en bak hierin de stukjes chorizo uit. Voeg dan de ui, de knoflook, de paprikareepjes, de chilipeper en het gerookt paprikapoeder toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn.
Giet de aardappels en boerenkool af. Voeg een scheut melk en de crème fraîche toe en stamp het geheel tot een smeuïge stamppot. Breng, als dat nodig is, op smaak met nog wat zout.
Vervolgens kun je de pittige boerenkoolstamppot op twee manieren afmaken. Je kunt het hele chorizo-paprika mengsel door de stamppot scheppen en het zo serveren. Wil je het gerecht garneren? Schep dan de helft van het chorizo-paprika mengsel door de stamppot en gebruik de andere helft om het gerecht mee te garneren.
Tafel lekker !!