Pittige Indonesische pasteitjes. Ik ben dol op Indonesisch eten. Laatst heb ik deze heerlijke pittige pasteitjes gemaakt. Ze zijn heerlijk als borrelhapje met wat chilisaus. Op een verjaardag scoor je hoge punten met dit recept. Heb je geen tijd of zin om het deeg zelf te maken, dan kun je ook kant en klare plakjes hartige taartdeeg uit de diepvries gebruiken. Ik heb een pasteivorm gebruikt, maar je kunt het ook goed zonder dit hulpmiddel maken.
Voor de vulling:
- pond half om half gehakt
- struikje bleekselderij
- drie winterwortels
- twee uien
- twee teentjes knoflook
- handje diepvriesdoperwtjes
- beetje olijfolie
- komijn
- gemberpoeder
- kurkuma
- een klein bouillonblokje
- sambal oelek
Voor het deeg:
- 1 ei
- 350 gram bloem
- scheut lauw water
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- zout
- Frituurpan
Maak eerst de vulling anders droogt het deeg te veel uit. Schil de selderijstelen met een dunschiller, was ze en snijdt ze in hele kleine halve maantjes. Desnoods halveer je deze nog een keer want de vulling moet echt heel fijn zijn. Schil de wortels, was ze en rasp ze. Pel de uien en snijd ze heel fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd deze heel fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de komijn, kurkuma en gemberpoeder toe. Bak tot het begint te geuren. Voeg dan de ui en de knoflook toe. Bak daarna het gehakt rul en voeg de selderij, diepvriesdoperwtjes en wortel toe. Giet overtollig vet af. Verkruimel het bouillonblokje boven het gehaktmengsel Voeg sambal toe naar smaak. Bak nog even mee en laat het mengsel goed afkoelen.
Kneed van de deeg-ingrediënten een samenhangend deeg. Zet het 15 minuten afgedekt weg en kneed het dan nogmaals. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen plakt. Rol het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht niet te dun uit. Steek er met behulp van een kopje rondjes uit. Let op: maak ze niet te klein. Leg op elk rondje een of twee eetlepels van de vulling. Vouw ze dicht tot een halve maanvorm. Knijp de randen goed dicht. Maak met een vork golfjes in de randen. Dan sluit het pasteitje goed. Je kunt ook een pasteivormpje gebruiken. Zie foto. Frituur de pasteitjes op 170 graden gedurende een minuut of vier. Keer ze af en toe om totdat ze aan beide zijden blaasjes vormen en mooi bruin zijn. Serveer met chilisaus.