- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Pizza met wilde spinazie en haloumi

Pizza met wilde spinazie en haloumi

Creatief met groenten is helemaal hip. Kijk maar eens bij de kookboekenafdeling in de boekhandel. Jamie Oliver heeft zijn plek moeten afstaan aan Yotam Ottolenghi, de Engels-Israëlische topkok die tovert met groenten. Nog niet helemaal overtuigd? Probeer deze pizza eens. Nee, niet van Ottolenghi, maar van Lekker Tafelen! Volledig anders dan je traditionele pizza’s met tomatensaus en mozzarella.  De wilde spinazie heeft meer smaak dan gewone bladspinazie en heeft als bijkomend voordeel dat er meer van over blijft: hij slinkt niet zo erg als gewone spinazie. Gewokt met knoflook kijgt hij karakter, afgeblust met een beetje balsamicoazijn krijgt hij een zuur en een zoet accent en de haloumi geeft hem een zout-boost.  Als je er aan kunt komen: probeer eens aan wilde knoflook te komen. De Griekse, Turkse of Marokkaanse supermarkt verkoopt zakjes met gedroogde plakjes wilde knoflook. Even met een eetlepel kokend water overgieten, kwartiertje laten staan en het is klaar voor gebruik. Haloumi is een zout kaasje uit Cyprus, dat verpakt is in plastic en lang houdbaar. Het is te koop bij de meeste kaasboeren. Kun je geen haloumi vinden? Gebruik dan gerust mozzarella, met misschien nog een paar plakjes Parmezaanse kaas voor wat extra pit.

Nodig voor 4 personen:

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Maak eerst het deeg. Hiervoor doe je de suiker in een glaasje, je roert er ongeveer 100 ml. handwarm water door en het halve zakje gist.  Laat even staan.

Doe de bloem in een mengkom met het zout, de olijfolie en de yoghurt. Roer even door. Giet er dan het gistmengsel door en kneed tot een soepel deegje. Is het té droog, voeg er dan nog wat water aan toe. Laat het deeg minstens een uurtje rijzen in de mengkom, met een doek erover op een warme plaats. Zelf zet ik het meestal tegen of op de verwarming.

Ondertussen ga je aan de slag met de wilde spinazie. Het meeste werk is het goed schoonmaken! Was de bladen in ruim water en herhaal dit misschien een paar keer totdat alle klei en zand is verdwenen. Snijd of scheur de harde stengels eraf en snijd of scheur ook de grote bladen in kleinere stukjes.

Als je wilde knoflook hebt gevonden, overgiet die dan met 1 à 2 eetlepels kokend water en laat de plakjes zacht worden. Hak de plakjes na 15 minuten fijn. Anders gebruik je gewone knoflook, pel dan 2 teentjes.

Doe een el. olijfolie in een grote pan en zet die op een redelijk hoog vuur. Roerbak de spinaziebladeren even om, voeg de wilde fijngehakte knoflook toe of pers de teentjes gewone knoflook erboven uit en blus af met de balsamicoazijn. Zet het vuur uit en schep de spinazie op een grote snijplank. Hak het spinaziemengsel fijn met een koksmes.

Ondertussen kun je ook al vast de rode ui in ringen snijden en de haloumi in plakjes. (Of de mozarella in plakjes en de Parmezaanse kaas met de kaasschaaf in dunne plakjes)

Nadat het deeg is gerezen, verwarm je de oven voor op 220 graden. Dan rol je het deeg uit tot een dunne lap over het hele bakblik. Leg een vel bakpapier in het bakblik en leg het deeg daarop.

Smeer er een dun laagje crème fraîche op en dan het spinaziemengsel. Drapeer de plakjes kaas erop en dan de ringen ui. Nog even een beetje peper naar smaak erover en ongeveer 10 minuten in de oven moet genoeg zijn. Check voor de zekerheid na 8 minuten – misschien moet hij in jouw oven overigens nog wat langer.  Haal uit de oven en eet meteen op!