- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Zeg het eens met me mee: Piz-za-Prima-vera, dat rolt toch van je tong af en zo’n naam houdt direct een schone belofte in….

Mijn zoon en ik aten een jaar of wat geleden een pizza primavera in Zuid Tirol (Italië) tijdens onze lunchpauze ergens onderweg op een skiroute. De volgende dag zijn we teruggeskied naar dat zelfde bergrestaurant om wéér zo’n pizza te kunnen eten. We aten er helemaal niet slecht in dat Süd Tirol, maar die pizza tijdens de lunch vormde toch wel een klein hoogtepuntje.

Primavera betekent lente in het Italiaans. De Italianen zullen het zelf ook wel lekker vinden klinken, want er zijn pizza’s van verschillende samenstelling die deze naam meekrijgen. Je kan bijvoorbeeld een echte lente pizza maken door er specifieke lente groentes op te leggen…. Hoe het ook zij, voor ons zal  de naam Pizza Primavera voor altijd voor een vlinderlichte pizza met een beetje tomatensaus, brie en rucola staan. Licht en luchtig, zoals een pizza moet zijn.

Om de ‘primavera’ precies zo thuis na te kunnen maken, heb ik verschillende pizzabodems uitgeprobeerd voor ik tevreden was en nu hanteer ik de methode die Onno Kleyn promoot[1], namelijk door het deeg te maken van een combinatie van het harde Italiaanse meel en patentbloem. Want… het geheim van een goede pizza zit hem in de bodem…. Hierbij nog even opgemerkt dat Onno Kleyn een recept geeft waarmee je in één keer 8 pizza’s kunt bakken en er dus kennelijk twee per persoon dient te verschalken. Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, wij hebben er met zijn vieren ruim voldoende aan.  Wie niet aan Italiaans meel kan komen, gebruikt 100% patentbloem.

voor het deeg:

Voor het beleg van de Primavera:

Voor de tomatensaus:

Het deeg maken:

Doe de meel, water, gist, zout en olie in een grote kom. Meng en kneed het goed; tenminste 10 minuten. Gebruik meer water als het deeg te droog is en iets meer bloem als het te veel plakt. Laat het vervolgens voor een uur afgedekt rusten, op een warme plek met een vochtige theedoek eroverheen.

In de tussentijd maak je de tomatensaus:

Maak de tomatensaus door eerst de sjalot en een knoflookteen zachtjes te smoren in een flinke eetlepel olie. Dan het blikje gepelde tomaten erbij met wat zout, peper en oregano. 20 minuten laten pruttelen en vervolgens kan je de boel (eventueel) met een staafmixer ietsje dunner maken; er mogen best nog wat klompjes tomaat in zitten. Een beetje gerapte limoenschil geeft een heerlijk fris accent aan de saus.

Pizza bakken zoals Onno Kleyn het doet:

Ik gebruik een pizzasteen, maar heb je die niet dan gebruik je gewoon de bakplaat van je oven. Zet de oven op de hoogste stand, laat de bakplaat in het midden van de oven zitten. 250 graden is het minimum, maar hoe hoger de temperatuur hoe beter. (Mijn oven gaat tot 300 graden) Als je een pizzasteen gebruikt dan laat je die op het rooster van je oven gloeiend heet worden.

Verdeel het deeg in 4 stukken. Strooi wat meel uit over je aanrecht/werkplek. Neem één  stuk deeg en rol dit dun uit, tot de grootte van een bord. (We bakken de pizza’s een voor een). Bij gebruik van de bakplaat, leg je de pizza op een stuk bakpapier en wie een pizzasteen heeft, heeft ook vast een pizzaschep, dan gaat de pizzabodem daar op voor je hem belegt.

De pizza beleggen en bakken:

Smeer een beetje tomatensaus uit over de bodem (2 tot 3 eetlepels). Verbrokkel hier  ¼ tot ½ mozzarella-bol over. Leg naar behoefte 3 tot 5 plakjes brie op de pizza en 3 tot 5 plakjes tomaat.  Leg de pizza in de oven of laat hem van de pizzaschep afglijden op de steen en bak hem tot de randen hier en daar donkerbruin worden in 3 tot 6 minuten. Neem de pizza uit de oven, verdeel er wat rucola over en besprenkel  alles met goede olijfolie. Naar smaak nog wat versgemalen peper erover en de eerste pizza is klaar!  Verdeel hem in stukken, eet en maak dan pas de volgende pizza.

Laat de bakplaat/pizzasteen in de oven, zodat je straks direct verder kunt gaan met bakken.

Pizzastenen kan je onder andere hier bestellen: http://www.pizzasteen-shop.nl/[2]

Links in dit artikel
  1. de methode die Onno Kleyn promoot: http://www.onnokleyn.nl/de-ultieme-thuispizza/
  2. http://www.pizzasteen-shop.nl/: http://www.pizzasteen-shop.nl/