Pizza Hawaï & Pizza Salami; Zelfgemaakt het lekkerst – Eigenlijk kennen ze helemaal geen pizza Hawaï in Italië. Het is iets van west Europa en Amerika. Maar daarom is hij nog niet minder lekker. Het is één van de meest bekende pizza’s in Nederland samen met de pizza Salami. In ieder geval zijn ze hier favoriet. Met dit recept wil ik je graag vertellen dat een eigengemaakte pizza vele malen lekkerder is dan een pizza uit de diepvries. En daar kom je maar op één manier achter, ze zelf eens maken.
Ananas, ham, salami & passata
Een pizza Hawaï is een pizza met stukje ananas en ham met daarover geraspte kaas. Neem voor deze pizza lekker verse ananas als je daar aan kunt komen. Dit scheelt namelijk veel suiker in je pizza en wij hoeven je niet te vertellen dat vers natuurlijk lekkerder is dan de blik-variant. Ditzelfde geldt ook voor ham. Als je een mooie achterham neemt, die met zo’n vetrandje, dan zal ook dit ten goede komen. Net als een lekkere ambachtelijke salami. Je denkt toch niet dat de nonna’s in Italië genoegen zouden nemen met lagere kwaliteit ingrediënten?
Er is echter één uitzondering. De basis van je tomatensaus. Als er iets is wat ik op televisie vaak genoeg heb gezien is dat je voor pizzasaus gerust passata mag gebruiken, mits het Italiaanse/Mediterraanse passata is. De smaak van de tomaten aldaar schijven voller en zoeter te zijn dan die van de ook lekkere Nederlandse tomaat. Let er wel op dat er de meeste passata zout is toegevoegd voor houdbaarheid. Als je later nog meer zout toevoegt heb je al gauw teveel. Ik ga dus voor passata als basis voor mijn pizzasaus.
Word het pizza Hawaï of pizza salami. Of misschien wel de ene helft salami en de andere Hawaï. Kies wat jij het lekkerste vind.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Pizza Hawaï & Pizza Salami
Pizza voor 4 personen
- 220 gr. bloem
- 200 ml. lauw water
- 1 snuf zout
- 7 gr. gedroogde gist
- 2 el. olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 ml passata
- 1 tl. oregano
- zout & peper
- ½ verse ananas
- 80 gr. ham
- en/of +/- 12 plakken salami
- 150 gr. geraspte jonge Gouda kaas
Maak eerst het deeg
Doe het lauwe water in een kom en giet hier de gist bij. Roer dit door elkaar en laat dit 5 minuten staan. Doe in een mengkom de bloem met een snuf zout, meng de zout alvast door de bloem. Als het gistpapje 5 minuten heeft gestaan kneed je dit langzaam door de bloem. Tot je een samenhangend deeg hebt. Is het wat droog? Voeg dan nog wat water erbij. Is het wat nat? Voeg dan nog wat bloem erbij. Het kan namelijk per bloem verschillen hoeveel water je nodig hebt.
Kneed het deeg dan nog 5 minuten goed door op je aanrecht. Doe een el. olijfolie in de kom en vet deze hiermee in. Doe het deeg erin en laat dit 1 uur rijzen op een warme plek met een vochtige doek erover.
De saus maken
Maak de ui schoon en snipper deze in zo fijn mogelijke stukjes. Zet een steelpan op het vuur en verhit hier een el. olijfolie in. Fruit de ui aan tot hij glazig is geworden. Pers de knoflook in de steelpan en fruit deze nog een minuut mee. Voeg de passata toe en de oregano en laat dit 30 minuten heel zachtjes pruttelen op je fornuis zodat de oregano goed in je saus kan trekken.
Ondertussen..
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Schil je de ananas, haal je de kern eruit en snij je hem in kleine stukjes, die geschikt zijn voor op een pizza. De ham kun je ook alvast in kleine stukjes snijden.
Pizza maken
Haal je bol deeg uit de kom (als het goed is, bijna verdubbeld in formaat) en kneed dit nog even licht door. Rol het heel plat in de gewenste vorm. Rond of vierkant. Doe een schep pizzasaus erop en zorg ervoor dat de hele pizza, incl. de randen goed bedekt is met saus, maar let op, overdaad schaad.
Verdeel zoveel ananas en ham erover als je lekker vindt. Of als je voor salami gaat, verdeel dan de plakjes salami over de pizza. Verdeel als laatste de geraspte kaas eroverheen. Bak de pizza af tot de randen goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 15 a 20 minuten, afhankelijk van de grote en hoe dik je de bodem hebt gemaakt.
Ik heb gekozen voor 2 kleine pizza salami en 1 grotere Hawaï. Allemaal uit dit ene recept!
Tafel lekker!