Pizza met gekarameliseerde uien – Bij een pizza denk je waarschijnlijk aan een authentiek Italiaans gerecht, met tomatensaus, Parmezaanse kaas en oregano. Altijd lekker natuurlijk, maar je kunt het ook eens helemaal anders doen. Maak eens een pizza met andere smaken. En gebruik daar eens gewone, lokale ingrediënten voor. Dan maak je dus een ‘Hollandse pizza’. Je wordt vast verrast door de smaak van de pizza met gekarameliseerde uien. Tijd voor iets leuks, iets anders!
Gekarameliseerde uien op de pizza
Het hoofdingrediënt op de pizza zijn de gekarameliseerde uien. Je maakt de gekarameliseerde uien op een net wat andere manier dan dat je gewoonlijk uien bakt. Dat kost je een beetje tijd, maar het is zeker de moeite waard, want je houdt er een portie heerlijk zachte, zoete uien aan over. En zeker weten dat je die zo lekker vindt dat je ze ook gaat maken om andere gerechten mee klaar te maken. Maar even terug naar de pizza. In plaats van een tomatensaus, wat je terugvindt op de meeste pizza’s, besmeer je in dit geval de pizzabodem met crème fraîche. De zachte en romige smaak daarvan combineert geweldig met de gekarameliseerde uien. En om het feest compleet te maken top je de pizza af met oude Hollandse boerenkaas. Zo maak je een dus een pizza met een Nederlands tintje, zonder Italiaanse ingrediënten.
De bodem maak je natuurlijk ook zelf!
Bij een lekkere pizza met gekarameliseerde uien hoort een goede bodem. En die bodem maak je dus ook gewoon zelf. Dat is niet moeilijk, je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig en het resultaat is echt lekkerder dan als je een kant-en-klare bodem zou gebruiken. En hoe maak je dan zelf een pizzabodem? Dat kun je hier op de website vinden. Vind je het recept voor pizzadeeg te groot? Geen nood. Maak gewoon het hele recept. Je kunt het deeg prima per bolletje invriezen. Zo kun je altijd snel zelf een lekker verse pizza bakken.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Pizza met gekarameliseerde uien
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 recept voor pizzadeeg (zie tekst)
- 200 gram crème fraîche
- 5 uien
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 150 ml water
- een klein bosje verse tijm
- 200-250 gram vers geraspte oude boerenkaas
- een klontje boter
- een scheutje olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een pizza met gekarameliseerde uien:
Maak een pizzadeeg volgens het recept op de website.
Snijd de uien in niet te dunne halve ringen.
Verhit in een braadpan de boter en de olie. Bak hierin de uien lichtbruin. Voeg vervolgens de bruine suiker, de balsamicoazijn en het water toe. Doe het deksel op de pan en laat de uien op een laag vuurtje 45 minuten karameliseren. Haal aan het eind van de kooktijd het deksel eraf, zodat het vocht wat kan inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed een of meerdere bakplaten, afhankelijk van het formaat van je oven en hoeveel pizza’s je wilt bakken, met bakpapier.
Verwarm de oven op de hoogste stand, gebruik de onder- en bovenwarmte functie.
Verdeel het pizzadeeg in 4 porties en rol ze uit tot ronde pizzabodems. Let er op dat je ze dun uitrolt. Leg de pizzabodems op de bakplaat.
Bestrijk de bodems met een laagje crème fraîche. Bestrooi met wat zout en peper.
Verdeel de gekarameliseerde uien over de pizzabodems.
Bestrooi de pizza’s met gekarameliseerde uien met de geraspte oude kaas. Verdeel over elke pizza wat verse tijmblaadjes.
Bak de pizza’s met gekarameliseerde uien 10 à 12 minuten in de hete oven.
Snijd de pizza’s in punten en serveer ze direct.
Tafel lekker !!