Pizza Quattro Stagioni – Vier seizoenen op één pizza? Dat kan, met een Pizza Quattro Stagioni, wat letterlijk ‘Pizza van de vier seizoenen’ betekent. Het is een bijzonder populaire variant onder de pizza’s, en hij wordt dan ook gezien als één van de klassiekers in de Italiaanse keuken. Het concept voor die pizza werd ontwikkeld in de jaren 1950 en is gebaseerd op het idee om verschillende toppings te gebruiken die de vier seizoenen symboliseren: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Dit zorgt voor een afwisseling van smaken en texturen op één pizza.
Pizza Quattro Stagioni zelf maken?
Is de Pizza Quattro Stagioni jouw favoriete pizza? Dan is er goed nieuws voor je, want je kunt hem helemaal zelf maken. En met helemaal zelf wordt dan ook echt hélémáál zelf bedoeld. Dus ook de tomatensaus en het pizzadeeg komt gewoon uit jouw eigen keuken. Nu denk je misschien dat dat allemaal heel moeilijk is, of heel veel gedoe, maar dat valt heel erg mee. Jij kunt dat, je gaat het gewoon je eigen Pizza Quattro Stagioni zelf maken. Ook in jouw schuilt een echte pizzabakker.
Pizzadeeg en tomatensaus
Echte, verse pizza maken doe je vanaf de basis. Het maken van pizzadeeg is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Het rijzen kost wat tijd, maar in die tijd kun jij wat anders doen. En ook de tomatensaus voor de champignonpizza is best snel gemaakt. Je kunt dit van tevoren doen of terwijl het pizzadeeg staat te rijzen. Als het teveel is voor het aantal Pizza Quattro Stagioni dat je gaat maken, kun je het restant invriezen, dan ben je een volgende keer dat je pizza gaat bakken heel snel klaar. Je kunt de basissaus ook heel goed gebruiken als basis pastasaus. Voeg er nog wat andere ingrediënten aan toe en je maakt een heerlijke, snelle pastaschotel.
Pizza Quattro Stagioni
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 recept voor pizzadeeg (zie tekst)
- tomatensaus (zie tekst)
- 4 grote plakken gekookte ham, in stukjes gesneden
- 4 artisjokken op olie, potje, gehalveerd
- 1 tomaat, in stukjes
- 1 bol mozzarella, in stukjes getrokken
- 4 volle eetlepels in plakjes gesneden zwarte olijven, zonder pit
- wat stukjes paprika (mogen gegrild)
- 100 gram kleine champignons, in plakjes
- oregano
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Pizza Quattro Stagioni:
Zet alle ingrediënten die je nodig hebt om de Pizza Quattro Stagioni te beleggen klaar.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand, met onder- en bovenwarmte.
Bekleed een bakplaat, of meerdere, afhankelijk van het formaat van je oven en hoeveel pizza’s je wilt bakken met bakpapier.
Verdeel het pizzadeeg in vier porties en rol ze uit tot ronde pizzabodems. Probeer ze zo dun mogelijk uit te rollen. Leg de pizzabodems op de bakplaat.
Bestrijk de pizzabodems met een dun laagje tomatensaus.
Verdeel de pizza’s in vier segmenten door er met de achterkant van een mes een kruis op te zetten.
Beleg elk segment met een andere ‘jaargetijde’. Een met ham en artisjokken, een met paprika en olijven, een met champignons en een met stukjes verse tomaat en mozzarella.
Om het af te maken kruid je de Pizza Quattro Stagioni met wat oregano.
Bak de pizza’s 10 à 12 minuten in de hete oven. Snijd in punten en serveer direct.
Tafel lekker !!