Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Plat brood van durum-bloem met sesamzaadjes

2 1.728

Plat brood van durum-bloem met sesamzaadjes – Echt een bijzonder lekker, luchtig brood en heel makkelijk te maken. De smaak is verrassend anders door het gebruik van durum-bloem. Dit recept is zeker een blijvertje! Snij of breek het brood in kleine stukken en zet het in combinatie met allerlei soorten kaas, vlees, vis, enz. op tafel. En iedereen kan zelf kiezen. Smikkelen maar…..

Ingrediënten:

 • 300 ml lauwwarm water
 • 1 theelepel basterdsuiker
 • 2 theelepel gedroogde gist
 • 4 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel (bakkers)zout
 • 500 gram durum-bloem (of 250 gr tarwebloem + 250 gr durum-bloem)

*bestrijken met een mengsel van geklopt ei + wat melk

*bestrooien met sesam- of nigella-zaadjes

*bakplaat bekleed met bakpapier of een grote, platte, stenen, terra cotta schotel (Ikea € 1,99)

*oud, metalen, bakblik voor onderin de oven met klein beetje kokend water erin (damp)

Meel, suiker, zout en gist goed door elkaar roeren. Dan water en olijfolie er door mengen. Ca. 7 tot 10 min. in de kneedmachine (Kenwood) kneden totdat een een soepel en elastisch deeg is ontstaan.

Deeg in een licht, ingevette kom doen en afdekken met een wegwerp douchemutsje of een vochtige theedoek.

Op kamertemperatuur 30 min. laten rijzen totdat het volume verdubbeld is. (indien het te koud in huis is, eventueel in een lauwe oven, niet te warm!!, max. 35 graden)

Deeg uit de kom halen, zachtjes en goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Het deeg in 2 porties verdelen en er platte broden van vormen. Op bakpapier leggen, bestrijken met het eimengsel en betrooien met zaadjes. Het deeg afgedekt nog ca. 50 min laten narijzen op kamertemperatuur.

Ondertussen de oven, incl. terra cotta schotel als je die hebt, voorverwarmen op 230 graden. Vlak voor je het brood in de oven schuift, onderin een oud, metalen bakblik met een beetje heet water erin plaatsen of met een plantenspuit voorzichtig de binnenkant van de oven bevochtigen. (Waterdamp zorgt er voor dat het deeg goed kan rijzen, zonder te scheuren.)

De broden een voor een bakken, in het midden van de oven, totdat de bovenzijde goudbruin is, ik denk ongeveer 30 min. Laten afkoelen op een rooster en smullen maar!

TIP: Denk je na het lezen van dit recept, dat gaat mij nooit lukken, kijk dan even naar ondertaand filmpje. Het is een makkie!!:

(Mijn deeg was iets minder slap en het recept is misschien niet helemaal hetzelfde, maar je krijgt een goed beeld van de werkwijze)

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Caroline zegt

  Dit is precies hetzelfde recept als van het blog xandrabaktbrood zelfs de foto is hetzelfde . Is dit pronken met andermans veren of dezelfde blogger

  1. Redactie zegt

   Inderdaad Caroline. Xandra heeft in het verleden ook bij Lekker Tafelen geschreven en daarom tref je op onze website een aantal gelijke recepten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer