Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Plat witbrood met rode ui en Bleu d’Auvergne

0 656

Plat witbrood met rode ui en Bleu d’Auvergne – ‘Zeg, is deze kaas niet over de datum?’ zegt mijn zus als ze de koelkast opentrekt. ‘Het zit onder de schimmel’. Ik kijk haar verbaasd aan het loop naar de koelkast. Oh, ze bedoelde de blauwschimmelkaas.

Deze kaas heet blauwschimmelkaas, omdat er schimmel tijdens het produceren van deze kaas wordt toegevoegd. Doordat de schimmel zich tijdens het proces over het stuk kaas verdeelt, onstaan er zogenoemde blauwe aders. De kaas wordt op een koele plek bewaard en later worden er gaten in de kaas geprikt, zodat er zuurstof bij de schimmel kan komen die op den duur gaat groeien.

Een mooi voorbeeld van een goede blauwschimmelkaas is de Bleu d’Auvergne Fermier. Deze blauwschimmelkaas komt uit Frankrijk. Deze 56+ kaas is pittig van smaak en lekker pikant. Hiermee kan je lekkere gerechten maken, maar ook als goede topping op zelfgebakken brood gebruiken!


Plat brood met rode ui en Bleu d’Auvergne

Voor 1 groot witbrood
Bereidingstijd: 45 à 50 minuten
Wachttijd: 2 uur en 25 minuten

Wat heb je nodig:

  • Keukenmachine (kan ook met de hand)
  • Weegschaal
  • Kom
  • Douchemutsje
  • Mes
  • Snijplank
  • Pan
  • Bord
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Plastic
  • Rooster

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr bakkerszout
  • 1 el roomboter
  • 1/2 el honing
  • 140 ml lauwwarme melk
  • 1 grote rode ui
  • 50 gr Bleu d’Auvergne
  • 1/2 ei, losgeklopt

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de melk en ei). Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Voeg daarna de melk, boter, honing en het ei toe. In een keukenmachine (KitchenAid/Kenwood) ongeveer 10 à 12 minuten laten kneden op stand 1. Kneed je met de hand? Ongeveer 10 tot 15 minuten rustig met de hand kneden. Het deeg blijft iets plakken en het moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt dit testen met een klein stukje deeg. Trek het zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat (denk aan kauwgom). Als het niet snel scheurt, kan je van al het deeg een bal vormen en doe dit in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen. Dit is de eerste rijstijd. Het deeg moet verdubbelen. Snij ondertussen de rode ui in ringen. Fruit de ui lichtjes in een koekenpan. Je kunt dit eventueel niet doen, maar ik hou niet van knapperige en doe dit wel. Laat de rode ui afkoelen op een bord. Brokkel 50 gram blauwschimmelkaas (Bleu d’Auvergne) in kleine stukjes. Haal het deeg uit de kom, kneed het licht door. Maak van het deeg een bol en druk deze plat, zodat er een ronde schijf van 2 cm dik ontstaat. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en leg het deeg hier op. Bedek het met een licht ingevet, stuk plastic en laat het dan nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Dit is de tweede rijstijd. Het deeg moet verdubbelen, maar het moet wel een soort heel dikke pizza blijven. Verwarm halverwege de 2de rijstijd de oven voor op 180 graden Celsius. Verwijder het plastic en leg dan de rode ui en de stukjes Bleu d’Auvergne op het deeg. Schuif de bakplaat onder het midden van de oven. Bak het brood 20 minuten goudbruin. Haal dan de bakplaat uit de oven en laat het brood afkoelen op een rooster.

Misschien ziet dit brood er een beetje raar uit, maar het is echt heerlijk! 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer