Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pompoen ovenschotel; Het recept van mijn pompoen vrouwtje

2

Pompoen ovenschotel – Deze prachtige oranje ovenschotel is niet alleen een lust voor het oog maar ook nog eens geweldig lekker. Ben je nog een beetje huiverig voor de smaak van pompoen dan is dit de perfecte maaltijd om je over de streep te halen.

Hier thuis zijn ze niet zo gek van pompoen maar houden ze wel erg van wortelstamppot. Ik heb deze ovenschotel gemaakt en gezegd dat het met wortel was. Ze vonden het heerlijk, ze schepten zelfs een tweede maal op. Na de maaltijd vroeg ik of het de moeite was om deze nog eens te maken, en ze vonden het prima. Toen heb ik toch maar opgebiecht dat het geen wortel maar pompoen was.

Het recept heb ik van mijn pompoen-vrouwtje waar ik ieder jaar weer de mooiste en lekkerste pompoenen haal. Ze maakt deze ovenschotel regelmatig, wel in een iets andere samenstelling maar de basis heb ik van haar. En wat erg prettig is, hij is makkelijk, hij is snel, hij is mooi om te zien en ook nog erg lekker.

De Hokkaido pompoen heeft een perfect maatje en een lekkere toegankelijke smaak. Deze pompoen weegt ongeveer 500 gram tot 2 kg. De pompoen is bolvormig en heeft een oranje rode schil. Ook de binnenkant heeft een prachtige oranje kleur en is zeer aromatisch. Deze pompoen heeft een eetbare schil. Ik kocht m bij min favoriete pompoen adresje maar je vind ze ook bij de groenteman, op de markt of in de supermarkt.

Pompoen ovenschotel

ovenschotel voor ongeveer 6 personen

  • 1 kg bloemige aardappels geschild
  • 1 kg Hokkaido pompoen
  • 1 bouillonblokje
  • 2 eieren
  • scheutje melk
  • 2 grote uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 750 gram rundergehakt
  • chili vlokken
  • peper/zout/nootmuskaat
  • teentje knoflook
  • chilisaus of tomatenketchup
  • salie blaadjes (optioneel)
  • zonnebloemolie

Schil en snij de pompoen en de aardappels en was ze. Los de bouillontablet op in 1 liter kokend water en kook de aardappel en pompoen in ongeveer 20 minuten gaar. Snij de ui in ringen en doe ze samen met 2 eetlepels bloem, peper,zout en wat chilivlokken in een plastic zakje.

Verwarm 4 eetlepels olie in een koekenpan en laat deze heet worden. Bak hierin de salie blaadjes kort tot ze beginnen te verkleuren en krokant worden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Schud nu goed met het zakje met ui en bloem en haal de uienringen er voorzichtig uit zodat de eventuele resterende bloem in het zakje achterblijft. Bak de uien kort in de olie, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. De uien hoeven niet gaar te zijn.

Bak nu je gehakt met een teentje knoflook in dezelfde pan en kruid deze af met peper, zout en chilivlokken. Schud eventueel het teveel aan vet af en bak het gehakt mooi droog. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schud de aardappels en de pompoen af en maak er een puree van met de 2 eieren en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smeer een royale ovenschaal in met wat boter of olie en doe er de helft van de puree in.

Verdeel het gehakt over de puree en schud er naar smaak wat chilisaus of tomatenketchup overheen. (Ik had ongeveer 4 eetlepels chilisaus gebruikt) Verdeel er de rest van de puree overheen en verdeel er de uien over. Zet de schotel 30-45 minuten in de oven tot deze een mooie bruine kleur krijgt. Verdeel de salie blaadjes over de pompoen ovenschotel en dien op.

Tafel lekker!

pompoen ovenschotel (2)

 

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in
  1. Rieny zegt

    Het leek me heerlijk jouw recept. Heb het vandaag meteen gemaakt. Het was vlug klaar en over(n)heerlijk.
    Ook ik mag hem vaker thuis maken. Conny bedankt voor jouw recept.
    Gr. R.v.W

    1. Connie Derks zegt

      Wat leuk Rieny dat jullie er ook van genoten hebben. En je ziet lekker hoeft niet moeilijk te zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.