• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Pompoencake met karamel en pecannoten

door Samantha
in Cake, Recepten
0
0
pompoencake

Pompoencake met karamel en pecannoten – Pompoen, ik ben er gek op en zodra de herfst zich laat zien, ziet u ook de pompoen steeds meer verschijnen. Rijd eens door de boerenlandschappen en de diverse pompoenstands duiken aan alle kanten op.

Hokkaido

Vooral de Hokkaido pompoen is een in Nederland veel geziene pompoen, deze Japanse variant heeft als enige pompoen het voordeel dat, tot aan de jaarwisseling, de schil, welke vol zit met gezonde vezels, gewoon gegeten kan worden. Na deze periode wordt ook deze schil stugger en is schillen beter en lekkerder. De Hokkaido pompoen is kleiner dan veel van de andere pompoenen, het gewicht van een Hokkaido ligt tussen de 1 à 2 kg. Van één Hokkaido pompoen maakt u ongeveer 450 gram pompoenpuree. In dit recept van de “pumpkin pie” leest u hoe u zelf pompoenpuree maakt.

Hokkaido (1)

Gezond, zoet  en lekker

Zodra ik iets zoets wil gaan bakken ben ik altijd heel blij als ik toch nog ergens een gezonde toevoeging kan doen en met het toevoegen van pompoen is deze missie geslaagd. Een pompoen is buitengewoon rijk aan diverse vitamines en mineralen, er zijn wereldwijd maar zeer weinig groenten of vruchten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge hoeveelheden bevatten.

Voor dit recept gebruik ik niet alle puree die ik uit één pompoen haalde, maar pompoenpuree laat zich gelukkig goed invriezen, de volgende keer dat u opnieuw pompoenpuree nodig heeft neemt u het 24 uur voor gebruik uit de vriezer en laat het, zodra het volledig is ontdooit, nog even goed uitlekken.

Ik koos er voor om voor de pompoencake de Hokkaido pompoen te gebruiken, de nootachtige smaak van het vruchtvlees combineert perfect met de heerlijke warme kruiden die ik wil gaan toevoegen, maar uiteraard kan er voor de pompoencake iedere andere pompoen gebruikt worden.

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Pompoencake met karamel en pecannoten

Ingrediënten voor een cakeblik van 20 cm

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 220 gram suiker
  • 2 eieren
  • 165 gram pompoenpuree
  • 280 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gember
  • 150 ml karnemelk

Voor de Karamel laag

  • 150 gram suiker
  • 110 ml slagroom
  • 30 gram boter
  • 60 gram geroosterde en gehakte pecannoten

 

Voor het werken met kruiden in kleine hoeveelheden is een maatlepel ontzettend handig, deze zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar bij o.a. Blokker, Hema of kookwinkels.

Pompoencake maakt u zo:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het bakblik in met boter, voor de zekerheid kunt u op de bodem van het bakblik nog een bakpapiertje plaatsen.

Klop de boter en de suiker in een kom flink luchtig, voeg vervolgens de eieren toe en klop verder tot alles goed vermengt is. Voeg als laatste de pompoenpuree toe en klop nog even door. Het beslag wat er nu ontstaat lijkt alsof het geschift is, dit is echter niet het geval.

Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de overige kruiden.

Voeg afwisselend de helft van het bloemmengsel en de helft van de karnemelk toe. Mix tot de bloem en karnemelk geheel zijn opgenomen en voeg dan afwisselende de andere helft van het bloemmengsel en de karnemelk toe.

Schep het beslag in het cakeblik, plaats in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 55 minuten gaar, check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken, komt deze er droog uit dan is uw cake klaar.

Neem de cake uit de oven en laat hem in het blik compleet afkoelen. Zodra de cake is afgekoeld keert u hem op een schaal en begint met het maken van de karamel-pecannoten topping.

 

pompoencake (16)

Verwarm in een middelgrote pan op gemiddelde hitte de suiker. Zodra het bruin begint te kleuren aan de randjes draait u het vuur naar laag en draait u de pan zachtjes rond totdat de suiker compleet is gesmolten. Voeg vervolgens de boter en de room toe en roer net zo lang tot u een mooie zachte karamelsaus heeft, doe dit op een laag vuur dan duurt dit ongeveer 10 minuten.

Schenk de helft van de karamelsaus over de cake, strooi de pecannoten erover en schenk vervolgens de overige saus erover.

Tags: Bakken met notenGroenteKaramelNoten
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Gefrituurde uienringen
Hapjes

Gefrituurde uienringen

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen