• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Pompoencake met karamel en pecannoten

door Samantha
in Cake, Recepten
0
0
pompoencake

Pompoencake met karamel en pecannoten – Pompoen, ik ben er gek op en zodra de herfst zich laat zien, ziet u ook de pompoen steeds meer verschijnen. Rijd eens door de boerenlandschappen en de diverse pompoenstands duiken aan alle kanten op.

Hokkaido

Vooral de Hokkaido pompoen is een in Nederland veel geziene pompoen, deze Japanse variant heeft als enige pompoen het voordeel dat, tot aan de jaarwisseling, de schil, welke vol zit met gezonde vezels, gewoon gegeten kan worden. Na deze periode wordt ook deze schil stugger en is schillen beter en lekkerder. De Hokkaido pompoen is kleiner dan veel van de andere pompoenen, het gewicht van een Hokkaido ligt tussen de 1 à 2 kg. Van één Hokkaido pompoen maakt u ongeveer 450 gram pompoenpuree. In dit recept van de “pumpkin pie” leest u hoe u zelf pompoenpuree maakt.

Hokkaido (1)

Gezond, zoet  en lekker

Zodra ik iets zoets wil gaan bakken ben ik altijd heel blij als ik toch nog ergens een gezonde toevoeging kan doen en met het toevoegen van pompoen is deze missie geslaagd. Een pompoen is buitengewoon rijk aan diverse vitamines en mineralen, er zijn wereldwijd maar zeer weinig groenten of vruchten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge hoeveelheden bevatten.

Voor dit recept gebruik ik niet alle puree die ik uit één pompoen haalde, maar pompoenpuree laat zich gelukkig goed invriezen, de volgende keer dat u opnieuw pompoenpuree nodig heeft neemt u het 24 uur voor gebruik uit de vriezer en laat het, zodra het volledig is ontdooit, nog even goed uitlekken.

Ik koos er voor om voor de pompoencake de Hokkaido pompoen te gebruiken, de nootachtige smaak van het vruchtvlees combineert perfect met de heerlijke warme kruiden die ik wil gaan toevoegen, maar uiteraard kan er voor de pompoencake iedere andere pompoen gebruikt worden.

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Pompoencake met karamel en pecannoten

Ingrediënten voor een cakeblik van 20 cm

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 220 gram suiker
  • 2 eieren
  • 165 gram pompoenpuree
  • 280 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gember
  • 150 ml karnemelk

Voor de Karamel laag

  • 150 gram suiker
  • 110 ml slagroom
  • 30 gram boter
  • 60 gram geroosterde en gehakte pecannoten

 

Voor het werken met kruiden in kleine hoeveelheden is een maatlepel ontzettend handig, deze zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar bij o.a. Blokker, Hema of kookwinkels.

Pompoencake maakt u zo:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het bakblik in met boter, voor de zekerheid kunt u op de bodem van het bakblik nog een bakpapiertje plaatsen.

Klop de boter en de suiker in een kom flink luchtig, voeg vervolgens de eieren toe en klop verder tot alles goed vermengt is. Voeg als laatste de pompoenpuree toe en klop nog even door. Het beslag wat er nu ontstaat lijkt alsof het geschift is, dit is echter niet het geval.

Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de overige kruiden.

Voeg afwisselend de helft van het bloemmengsel en de helft van de karnemelk toe. Mix tot de bloem en karnemelk geheel zijn opgenomen en voeg dan afwisselende de andere helft van het bloemmengsel en de karnemelk toe.

Schep het beslag in het cakeblik, plaats in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 55 minuten gaar, check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken, komt deze er droog uit dan is uw cake klaar.

Neem de cake uit de oven en laat hem in het blik compleet afkoelen. Zodra de cake is afgekoeld keert u hem op een schaal en begint met het maken van de karamel-pecannoten topping.

 

pompoencake (16)

Verwarm in een middelgrote pan op gemiddelde hitte de suiker. Zodra het bruin begint te kleuren aan de randjes draait u het vuur naar laag en draait u de pan zachtjes rond totdat de suiker compleet is gesmolten. Voeg vervolgens de boter en de room toe en roer net zo lang tot u een mooie zachte karamelsaus heeft, doe dit op een laag vuur dan duurt dit ongeveer 10 minuten.

Schenk de helft van de karamelsaus over de cake, strooi de pecannoten erover en schenk vervolgens de overige saus erover.

Tags: Bakken met notenGroenteKaramelNoten
DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen