Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Preisoep met peterselieroom en een krokantje

0 678

Een soep voor iedere gelegenheid

Soep is een heerlijk gerecht dat bij verschillende gelegenheden genuttigd kan worden. Ze kan gegeten worden als aperitief, als voorgerecht bij een lunch of diner, maar een soep kan ook een hoofdmaaltijd op zich vormen.

Zelf echte groentebouillon maken

Om een lekkere soep te krijgen gaan we uit van een smaakvolle bouillon. Hoewel verse bouillon reeds verkrijgbaar is in de betere supermarkten en de meesten van ons wel eens bouillonblokjes gebruiken, gaat er niets boven dan zelf een heerlijke bouillon te trekken.

Zelf groentebouillon maken die dient als basis voor soepen, risotto’s en sauzen. Waarom nog blokjes kopen als je in een uurtje zelf lekkere bouillon kunt maken?

We beginnen met een grote pan water op te zetten waaraan we een beetje zout aan toevoegen. Daar doen we de in grote stukken gesneden groenten in. Voor 3 liter water nemen we 4 uien, 3 stengels prei, 5 selderijstengels en 4 wortels.

Daarna maken we een kruidentuiltje van peterseliestengeltjes, rozemarijn, tijm en laurier.

En voor de kruiden een 5 tal kruidnagels en 40 zwarte peperbollen.

Dit alles laten we een goed uurtje pruttelen. Daarna zeven we de bouillon, laten we hem afkoelen en we kunnen ermee aan de start of vriezen hem in.

Preisoep met peterselieroom en een krokantje

Voor deze soep gaan we uit van een groentebouillon.

  • wit van 10 gewassen en in stukjes gesneden preien (het groen kunnen we in de diepvries bewaren)
  • 4 liter groentebouillon, vers of blokjes
  • 4 aardappelen in blokjes
  • 4 uien in stukjes gesneden
  • 50 gram boter
  • peper en zout

Verhit de boter in een grote pan, doe er de uien bij en laat aanstoven. Voeg de prei en de blokjes aardappelen toe. Giet de bouillon en peper en zout in de pan en breng aan de kook. Laat ca. 20 minuten koken.

Mix de soep en zeef ze. Doe de gezeefde pulp van de groenten in een blender. En doe het daarna terug in de soep. Verwarm de soep, kruid indien nodig nog af en dien ze op in voorverwarmde diepe borden. Werk af met de peterselieroom en de krokant gebakken bacon.

Prei is een echte wintergroente, zolang het niet vriest zijn deze groenten echt spot goedkoop en kan je ze zelf ingraven in de tuin om te bewaren

Peterselieroom

  • bosje platte peterselie
  • 1 potje volle room

Was de plukken peterselie en droog ze goed af. Doe ze in de blender met een beetje room en mix goed. Doe de overige room in een zuivere schaal en klop luchtig op. Doe er de gemixte peterselie bij.

Krokant gebakken bacon

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bacon op een met boterpapier bekleedde bakplaat en bak krokant gedurende een 10 à 15 minuten. Laat afkoelen.

De soep, zonder de peterselieroom kan je gerust per portie invriezen. Zo heb je op onverwachte momenten of na een fikse wandeling altijd iets om ja aan op te warmen.

Tip: gebruik azijn om je keukenmatriaal vetvrij te maken

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer