Hier zie je hoe eenvoudig het is om zelf bbq saus te maken! Niet te vergelijken met saus uit een potje, want je proeft nu letterlijk de smaak-explosie van je eigen toegevoegde ingrediënten.
Het lekkerste resultaat krijg je als de saus 2 dagen in de koelkast kan staan, zodat de verschillende smaken goed op elkaar inwerken.
Tip: Gebruik deze sauzen ook eens als WOK saus!!!
Jack Daniel’s spare-rib saus
Het eerste advies is om de rest van de fles Jack Daniel’s pas op te drinken als de saus klaar is! Met deze saus smeer je je spare-ribs in 5 minuten voor dat je ze van de bbq afhaalt. De saus zal zich door de hitte hechten aan het vlees, maar pas op dat het niet verbrandt.
- 1 kopje Jack Daniel’s
- 1 kopje ketchup
- 1 eetlepel citroensap
- 1 half kopje bruine suiker
- 1 kwart kopje (wijn) azijn
- 4 teentjes geperste knoflook
- 1 theelepel mosterdzaad
- zout en peper naar smaak
Meng alle ingrediënten goed in een pannetje en laat het 20 minuten sudderen op een laag vuurtje, terwijl U af en toe roert zodat het niet aanbrandt. Laat de saus hierna afkoelen en bewaar de saus in een vacuüm doos in de koelkast. Als je de saus 2 dagen van te voren maakt zullen de ingrediënten het beste mengen
BBQ Mosterd saus
Zoals je misschien wel had verwacht komt de mosterd saus oorspronkelijk uit Duitsland. Er zijn dan ook diverse mosterd sauzen op basis van bier. Mosterd saus past eigenlijk bij alles, maar het allerbeste bij varkensvlees. Deze mosterd bbq saus heeft een scherpe smaak gecompenseerd met bruine suiker.
- 1 kopje gele mosterd
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels blue band
- 1 eetlepel citroen sap
- 1 eetlepel worcestershire saus
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 half kopje balsamico azijn
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat het geheel in een pannetje op een laag vuurtje sudderen, Roer de saus regelmatig om zo dat hij niet aanbrandt.
Hoe langer de saus klaar is des te lekkerder zal hij worden. Ik kan je aanbevelen om deze saus 2 dagen van te voren klaar te maken. Dit geld ook voor de andere zelfgemaakte bbq sauzen.
Deze saus kan je koud maar ook warm serveren wat hem nog zoeter en lekkerder maakt. Gewoon je pannetje op de bbq zetten en blijven roeren.
BBQ saus voor kip
Vaak is het wel lastig om een goed passend sausje te vinden wat lekker is bij kip.
Maar deze bbq saus is er perfect voor omdat het niet overheerst maar juist de speciale smaak van kip goed tot zijn recht laat komen.
- 1 half kopje ketchup
- 1 kopje (appel) azijn
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels worcestershire saus
- 1 eetlepel blue band
- 1 theelepel tabasco saus
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel cayennepeper
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat het geheel in een pannetje op een laag vuurtje sudderen,
Roer de saus regelmatig om zo dat hij niet aanbrandt. Hoe langer de saus klaar is des te lekkerder zal hij worden. Ik kan je aanbevelen om deze saus 2 dagen van te voren klaar te maken. Dit geld ook voor de andere zelfgemaakte bbq sauzen.
Deze saus kan je koud maar ook warm serveren wat hem nog zoeter en lekkerder maakt. Gewoon je pannetje op de bbq zetten en blijven roeren.