Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Provençaals breekbrood: Fougasse aux gratelons

Dit bijzondere brood zal zeker in de smaak vallen bij je gasten. Heerlijk om te eten, verrassend eenvoudig om te maken. Lekker breekbrood met spekjes en gedroogde tomaatjes.

0 1.014

Provençaals breekbrood: Fougasse aux gratelons

Brood om te delen en te breken

Dit brood, dat vrij vertaald ‘foccacia met schraapseltjes’ betekent, is heerlijk voor bij kaas, de borrel of een barbecue. Het is een breekbrood met spekjes. Dit Provençaalse brood smaakt goed, oogt mooi en is niet zo moeilijk om te maken. Het perfecte brood om te delen en te breken! Je kunt bovendien zelf naar smaak variëren met de ingrediënten.

Nodig voor 1 brood:Fougasse aux gratelons

  • 500 gr. bloem + wat extra
  • 1 zakje gist
  • 1 el. suiker
  • 1/2 tl. zout
  • 150 ml. water
  • 3 el. olijfolie
  • 75 gr. gerookt spek
  • 10 gedroogde halve tomaatjes op olie

Zo maak de je fougasse aux gratelons

Verwarm het water tot handwarm en roer daar de gist en de suiker door. Laat het mengsel staan totdat het gist begint te schuimen (5 à 10 minuten.

Meng ondertussen  500 gr. bloem met het zout en de olijfolie. Snijd de spekjes en tomaatjes heel fijn. Voeg ze toe aan de bloem. Voeg nu ook het gistmengsel toe en kneed het deeg op een schone aanrecht, bestoven met wat bloem. Kneed ongeveer 8 minuten door.

Laat het deeg afgedekt 1 à anderhalf uur rijzen op een warme plek. Tegen of op de verwarming is een goede plek, anders helpt een oven, die je nét even hebt verwarmd ook goed.

Verwarm na de rijstijd de oven voor op 200 graden. Sla het deeg terug en maak er een ronde platte schijf van. Snijd met een met 7 inkepingen in het brood, zoals op het plaatje en trek het deeg een beetje uit elkaar, zodat de gaten ook nog na het bakken zichtbaar zullen blijven.

Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het brood met nog een beetje water. Bak het brood in ongeveer 25 à 30 minuten gaar.

Nog warm het allerlekkerst.

Tip: je kunt er ook rozemarijn door doen, of kleine stukjes geitenkaas of zelfs blauwe kaas. Allemaal heel erg lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer