Een uiterst complete en voedzame ovenschotel. Kan het hele gezin van smullen. Hij is niet vet en barst van de smaken. Als je van lekkere kip houd dan moet je deze beslist eens maken en je weet niet wat je proeft. De kip wordt lekker krokant want het caramelliseert een beetje. Dit is echt vreselijk lekker getuige de reacties die ik altijd krijg. Hoeveelheden zijn ruim voldoende voor een gezin van 4 personen. Ook de kleintjes smullen hiervan.
- 6 – 8 kippenpoten of kipkarbondes
- 2 uien
- ¾ kilo vastkokende aardappels
- ¾ kilo wortels
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 el Dyon mosterd
- 2 el honing
- 1 t chilipoeder
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- 2 twijgjes rosemarijn
- 150-200 ml kippenbouillon
Maak eerst de marinade, maak een pasta van de honing, de mosterd, de chili, peper en zout. Nu de kipdelen met 2/3 deel van de marinade insmeren en het laatste 1/3 deel achterhouden. Gasoven alvast voorverwarmen op 200 graden, hetelucht 180 graden. Snij nu alvast de uien in delen, kneus de knoflooktenen door er met een mes op te slaan (zo geven ze hun smaak goed af. Neem nu de bakplaat (geen rooster) en leg daar de gemarineerde kipdelen op met de huid op de plaat, uien en knoflook erbij leggen en 20 minuten bakken in de oven. Schil nu de aardappels, was ze en snij ze allen in vier delen. Rasp de wortels en snij er partjes van. Warm nu de kippenbouillon op in een steelpan. Na 20 minuten kip bakken de kipdelen van de bakplaat nemen en de aardappelpartjes, de wortels op het blik tussen de uien en de knoflook leggen. Peper en zout er op en laat die smaken goed intrekken en begieten met de bouillon. Nu de kipdelen terugleggen, maar met de huid naar boven. De huid van de kipdelen insmeren met het restant van de marinade, takjes rozemarijn ertussen en nu nog 45 minuten laten bakken op 180-200 graden in de oven. Bakplaat op een doek en onderzetters op tafel zetten en opscheppen van de plaat. Je hebt nu een heerlijke schotel, dus smullen maar!
Wat een onwijs lekker recept om kip te bereiden! We hebben der met de gehele familie van gesmuld. (opa en oma waren er ook) Jammer genoeg had ik tijdens het bereiden de kip iets te lang op mijn keukenblad laten liggen waardoor er onwisbaar vieze vlekken op kwamen te zitten.. Heb toen een nieuw keukenblad gekocht op . Ben er erg tevreden mee en ben niet bang meer dat er zomaar een vieze vlek op komt te zitten. Nogmaals dit recept is zeker voor herhaling vatbaar en zal dit minimaal 1x per maand gaan maken. Groetjes Ingeborg, Kevin en Sophie van der Velde
Wat leuk dat dit recept zo goed bevalt. Dat het een nieuw keukenblok kost kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Zo te zien hebben jullie gelukkig aandelen bij dat bedrijf en lijkt de schade mee te vallen. Misschien leuk om het bedrijf te vertellen dat ze contact met ons op kunnen nemen voor het plaatsen van een link 😉
Het is heerlijk!