Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Provencaalse runderstoofschotel, Topper voor herfst en winter

Dit is één creatie van mij die we elk najaar en ook in de winter regelmatig eten. Een geweldig herfstrecept barstensvol smaak en gezonde dingen. Uiterst compleet en hier heb je wel 2x een goede maaltijd aan. Voor de mensen die een slowcooker hebben is dit uitermate geschikt. Als je van slank en botermals stoofvlees houd lekker proberen en smullen, ik hoor het wel.

Alvast één kooktip: gebruik nooit wijn die je zelf niet bij het gerecht drinkt.

 Provencaalse runderstoof

  • 1 kilo sucade- of riblappen
  • 3 teentjes knoflook (fijn)
  • 3 laurierblaadjes
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 t knoflookpoeder
  • 750 ml droge rode wijn
  • 2 kopjes bloem
  • Olijfolie (paar scheuten)
  • 2 grote uien (in blokjes)
  • 500 gram wortels (in brokken)
  • 250 gram champignons
  • 2 eeetlepels peterselie
  • 4 aardappels vastkokend (in partjes)
  • 450 gram (diepvries) doperwten
  • 2 kopjes vleesbouillon
  • ½ kopje zongedroogde tomaten
  • 1 eetlepels rozemarijn
  • beetje tijm
  • 2 eetlepels worchestersaus

 

Snij het vlees in blokjes, doe in een schaal met de helft van de wijn en de knoflook en de laurierblaadjes en laat het een nachtje marineren in de koelkast. Als wijn heb ik een goedkope fles pinot noir gebruikt want dat is een lekkere volle fruitige wijn. Snij alle groente, zorg dat het klaarstaat want werkt sneller. Neem nu een grote braadpan met een dikke boden. Haal de blokjes rundvlees uit de marinade (de marinade niet weggooien, laurierblaadjes verwijderen!), doe een flinke scheut olijfolie in de pan, smeer de blokjes vlees in met zout en peper en haal ze door de bloem en bak ze snel om en om bruin. Doe nu de rest van de marinade in de pan met de overgebleven scheut wijn, de uien en de vleesbouillon en laat lekker 2 uur op laag vuur pruttelen. Het vlees kan nu garen en wordt zo botermals. Voeg nu de rest toe, de aardappels, wortels, champignons, tomaten, rozemarijn en tijm en gaar dit een half uur mee. Breng op smaak met worchestersaus en eventueel nog wat zout. Voeg tenslotte de erwten toe want die hebben niet zo lang nodig en laat ze nog eventjes 10 minuten mee pruttelen. Let er op dat de bevroren erwten niet stuk gaan want dat is niet de bedoeling. Je hebt nu een uiterst complete, slanke en zeer voedzame schotel die prima past bij de herfst en de winter en waarvan je misschien wel 2x van kan smullen. Laat maar eens weten wat je er van vond. Een dag later is het nog lekkerder. Allen smakelijk !

Lekker met wat frisse komkommer en eventueel wat extra aardappelpuree.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. jos van der toorn zegt

    Ook lekker om toe te voegen is een handvol zilveruitjes en deze een uurtje mee laten stoven!

    1. Lekker Tafelen zegt
  2. Gezondverstandje zegt

    Heerlijke stoofschotel is dit. Bedankt voor dit recept. Ik heb tijdens het stoven nog een beetje eekhoorntjesbrood toegevoegd. Dat gaat altijd goed in stoofschotels. Geeft nog een extra twist die ikzelf erg lekker vind, maar dat is een kwestie van smaak 😉

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk, dankjewel. Die twist zelf aanbrengen is het doel op onze website. Een recept is altijd naar eigen smaak aan te passen. Fijn dat je de twist (eekhoorntjesbrood) met ons deelt. Zo kunnen ook andere lezers hiervan profiteren.

  3. gerard zegt

    knoflookpoeder? pinot noir volle fruitige wijn en goedkoop? er klopt niets van Fransen doen dit niet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.