Provencaalse tomaten uit de oven. Heerlijke gevulde tomaten die je doen denken aan de zomer en de Provénce. Bomvol smaak en een prima bijgerecht bij allerlei gerechtjes. Bovendien is het een vitaminebommetje, kortom een uitstekend bijgerecht wat je bij heel veel andere dingen kunt neerzetten. Voldoende voor 3 – 4 personen en anders maak je meer. Ook de kleintjes vinden dit lekker, ze likken hun vingertjes af en zo leer je ze wel tomaten lekker te vinden.
- 6-8 rijpe tomaten. Tros, roma, honing, vlees (wat je hebt)
- 150 gr witte broodkruimels (witbrood of stokbrood)
- 2 bosuitjes of lente uitjes (helemaal in stukjes)
- 2 el basilicum (fijn gesnipperd)
- 2 el platte peterselie (fijn gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesnipperd)
- ½ el verse tijm (fijn gesnipperd)
- Zeezout
- Zwarte peper
- Olijfolie (goede)
- 60 gr geraspte Gruyere kaas
Warm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden). Snij de tomaten doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Neem een kleine ovenschaal en zet de halve tomaten er in. Neem een schaaltje en meng de broodkruimels, de bosuitjes, basilicum, peterselie, tijm en een theelepel zeezout. Besprenkel de tomaten voorzichtig met zout en zwarte peper. Vul de holtes met het mengsel. Bak ze nu 15 minuten in de oven in de schaal, doe dan de Gruyere er op (de kaas), besprenkel met de olijfolie en bak ze nog enkele minuten totdat de kaas is gesmolten. Warm en koud heerlijk! Lekker vanalles, pasta, kip, vlees, vis, aardappel en rijst.