Provençaalse tomaten – Ga je op vakantie in de Provence en kun je daar koken? Maak dan gebruik van de lokale producten. In de Provence zijn iedere dag wel marktjes waar je echt geïnspireerd raakt om met deze lokale producten aan de slag te gaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis die heerlijke sfeer van de Provence op het bord laten zien. Wat dacht je van al die soorten tomaten, de verse abrikozen en de ambachtelijk gemaakte geitenkaas? Met deze inspiratie ging ik aan de slag en maakte onderstaande salade. Het zit vol kleur, heeft prachtige smaken en dit zet je met trots op tafel. Het is misschien even creatief bezig zijn, maar dan heb je ook wat.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Provençaalse tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 abrikoos
- 2 tomaten
- 1 mozzarella kaas
- 1 half droog geitenkaasje in kleine partjes snijden
- 2 plakjes droge ham
- 2 eetlepels olijfolie mengen met 1 eetlepel balsamicosiroop
- Broodkorstje in dobbelsteentjes gesneden
- 2 eetlepels pijnboompitten
- balsamicosiroop
- blaadjes basilicum, om te versieren
- lavendelbloementjes
- 4 kleine takjes gedroogde tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Provençaalse tomaten:
Snijd de rijpe tomaat in mooie plakken. De abrikoos ontpitten en in dunne plakjes snijden. De mozzarella ook in plakjes snijden en plat op het bord leggen, deze insmeren met een mengsel van olijfolie en balsamicosiroop.
Op het bord worden de tomaten speels op een rechte lijn gelegd.
Hierop komt er hier en daar een plakje mozzarella kaas. Nu kun je de in stukje gescheurde rauwe ham speels ertussen plaatsen. De fijne stukje abrikoos leg je er hier en daar tussen om ook kleur in het geheel te krijgen.
De geitenkaas komt als laatste aan de beurt om het geheel weer een lichtere uitstraling te geven.
Nu volgt de afwerking, hier en daar leg je een broodkorstje en versier je met een blaadje basilicum en het takje gedroogde tijm (deze kan je erna zelf ritsen over je gerecht)
Strooi een paar pijnboompitten en lavendelbloementje om er een mooi geheel van te maken.
Serveer de Provençaalse tomaten als voorgerecht of lunch.
Tafel lekker !!