Mooie uienquiche met 3 soorten uien. Deze quiche is helemaal niet moeilijk te maken. Hij is wel vrij machtig door de kaas en de room, maar daardoor ook vreselijk lekker. Vergeet ook al die andere smaken niet. Ruim voldoende voor 4 personen als hoofdmaaltijd, maar je kunt hem ook in puntjes snijden en eten als snack of borrelhapje. Ook de volgende dag is hij koud heerlijk.
- 6 plakjes bladerdeeg diepvries (ontdooid)
- 3 uien in ringen
- 3 rode uien in ringen
- 3 zoete uien in ringen
- 150 gr Danish Blue (of andere pittige blauwschimmelkaas)
- 125 gram gerookt ontbijtspek in blokjes
- 100 gram geraspte belegen of oude kaas
- 4 eieren
- 2 el olijfolie
- 3 tl provencaalse kruiden
- 1 bekertje slagroom 150 ml
- Zout
- Peper
Doe de slagroom en de eieren in een schaal en klop deze los. Voeg de blauwschimmel kaas toe, de provencaalse kruiden, peper en zout en meng dit door elkaar totdat er een mooi mengel ontstaat. Die de olijfolie in de bakpan, maak heet en voeg alle uienringen en de spekblokjes toe. Bak in 10 minuten mooi glazig bruin. Neem de vorm (bakvorm 26 cm) en doe de plakjes deeg er in. Mooi vormen. Doe daar de uien en de spek in. Giet gelijkmatig het mengsel uit de schaal er over en gratineer dit met de geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 200 gragden. Ik doe iets minder want heb een hetelucht oven. Bak daarna mooi bruin in 35 – 40 minuten. Eet smakelijk, zowel koud als warm lekker gesneden in punten, maar ook een prima borrelsnack. Lekker met een glas volle, stevige rode wijn.