Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pruimen custard taartje met een beetje pit

Pruimen custard taartje met een beetje pit – Als foodblogger ben je eigenlijk altijd wel met eten bezig, maar toch, af en toe, doe ik ook nog eens iets anders. Zo hielp ik afgelopen week een paar dagen in de rijwielzaak van mijn vader en zelfs daar kan zomaar ineens de foodie in mij naar boven komen.

Een tevreden klant komt binnen met in haar hand een papieren zakje, ze opent hem voor me en gelijk ruik ik al wat voor een lekkers er in zit, pruimen vers geplukt. ” Kun jij hier misschien iets mee ??” vraagt ze me….Zeker weten, de foodie in mij is ineens weer helemaal terug en terwijl ik nog even wat fietsbanden en bellen sorteer, vormt zich in mijn hoofd al een recept.  Een heerlijke pruimentaartje met wat extra specerijen om er een beetje pit aan te geven.

Gebruik voor de genoemde hoeveelheden een springvorm met een doorsnee van 20 cm, leg op de bodem een stukje bakpapier en vet de zijkanten lichtjes in met van boter. Voor extra zekerheid zou je ook de zijkanten kunnen bekleden met wat bakpapier.

Pruimen custard taartje met een beetje pit

  • 15 pruimen
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl gember
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 155 gram bloem
  • 1 el suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 85 gram boter
  • 2 el slagroom
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje

Voor de custard

  • 95 ml slagroom
  • 60 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 1 ei

 

Snijd de pruimen in schijfjes en haal de pit eruit. Doe ze in een kom met de kaneel, de gember, de kardemom en de nootmuskaat. Hussel even door elkaar zodat alle pruimen de smaak van de specerijen op kunnen nemen. Laat ze nu even staan voor later.

Meng in een kom de bloem, de suiker en het bakpoeder. Voeg hierbij de koude, in blokjes gesneden boter en meng het tot er een kruimelig deeg ontstaat. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Voeg nu de slagroom, het vanillemerg en het ei toe en meng tot een smeuïg deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

pruimen1

Doe het deeg op de bodem van de springvorm en druk dit met de achterkant van een lepel (maak deze eventueel iets nat als het teveel plakt) aan in de vorm tot aan de randen. Verdeel over het deeg de pruimen. Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten.

Terwijl de bodem in de oven staat maak je de custard door de room, de suiker en het ei op te kloppen. Schenk na de 30 minuten baktijd de custard over de pruimen en bak verder voor 20 minuten.

Laat het pruimen custard taartje iets afkoelen en verwijder de springvorm. Zowel half warm als koud heerlijk !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.