Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel

Pulled pork komt vaak van de barbecue en je hebt het vast al eens gegeten op een foodevent. Maak thuis eens pulled pork uit de oven. Ja echt, dat kan ook! Zo’n varkensschouder op tafel is echt genieten. Hoe gaan jouw vriende reageren op pulled pork uit de oven?

0 11.961

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel – Pulled pork eet je als je ergens op een van de vele festivals of andere evenementen bent. Maar echt waar mensen, wat is het geweldig om, wanneer je tafel vol zit met eters, zo’n hele varkensschouder op tafel te zetten. Zo een die een flink aantal uren in de oven heeft gestaan, waar het hele huis naar ruikt en waar iedereen gewoon aan gaat zitten plukken. Niets netjes al geplukt, niets netjes opgemaakt op een schaal, dit stuk vlees vraagt erom om in zijn geheel gepresenteerd te worden.


BBQ? oven?

Regelmatig hoor ik over mannen die de pulled pork op de barbecue bereiden. Midden in de nacht staan ze nog een keer op om de temperatuur te checken en de kooltjes nog wat op te schudden. De dag ervoor hebben ze het vlees al geïnjecteerd (ja echt waar!) met een mengsel waar appelsap, honing of azijn in zit. Mannen inderdaad, vrouwen kom ik in mijn omgeving niet tegen die de wekker ‘s nachts zetten om onder een deksel te kijken en met kleine oogjes te kijken op een meter. Ik begrijp het wel, die rokerige smaak die je bij pulled pork van een barbecue krijgt, lukt je eigenlijk niet met de oven, maar ik slaap gewoon erg graag ‘s nachts. Respect voor die mannen, maar ik gebruik gewoon lekker de oven.

Varkensschouder

Pulled pork varkensschouder 2Pulled pork wordt gemaakt van de schouder of de nek (procureur). Maar als ik dan toch een stuk vlees op tafel zet dat uren in de oven heeft gestaan, dan wil ik eigenlijk ook dat er oh’s en ah’s komen. Dat er een halve seconde die schrik is van: “wat is dit, zie ik nu echt een halve poot eruit steken?”. Zodat mensen ook zien waar die pulled pork, die normaal zo fijn geplukt al op een broodje zit, nu echt vandaan komt. En dat mensen zelf met 2 vorken aan de gang gaan om hun hapje bij elkaar te plukken. Noem me raar, maar daar kan ik ontzettend van genieten. En wanneer iedereen van de eerste schrik is bekomen, dan is het genieten voor iedereen. Vandaar dat ik graag voor de schouder kies.

Wat eet je erbij?

Coleslaw natuurlijk, hier vind je een mooi recept al zou ik de amandelen er als bijgerecht bij de pulled pork eruit laten. Een warm geroosterd broodje is ook heerlijk. En een barbecuesaus hoort er ook bij. Ik had natuurlijk alle tijd om die zelf te maken terwijl het varkentje lag te garen, maar nee, ik heb op internet eens goed rondgekeken naar wat de masters op de bbq aanbevelen. Kijk, als er iemand is die weet welke saus lekker is dan is het wel de man die ‘s nachts opstaat om het de barbecue te checken. Die gaat dat niet verzieken met een saus met een chemisch smaakje. Ik heb wat van het vocht uit de braadslede toegevoegd, beetje van mezelf, beetje uit een flesje. Maar heb je zelf een heerlijk recept dan hoor ik het graag.

Tot slot

Ik gebruik een schouder met bot, dat geeft nog meer smaak. Van een schouder van een kilo of 5 kan je met gemak met z’n tienen pulled pork uit de oven eten. Maar ik heb ook wel eens 8 kilo in mijn oven gehad. Gaat het niet op (wat met 8 kilo zomaar heel goed kan)? Pluk de schouder dan helemaal schoon en vries het vlees in delen in. Wanneer je het later weer opwarmt voeg dan een beetje appelsap toe. Het vlees wordt dan niet zo droog. Ik heb het ook geprobeerd met cola, zoals ik op sommige forums tegenkom, maar ik vind de colasmaak dan toch te overheersend. Hoe lang het duurt voordat je met je vorken aan de gang kan gaan is niet op de minuut te zeggen, ook niet op een half uur, dat ligt aan het gewicht. Reken op minimaal 5/6 uur bij een kilo of 5. En zorg voor een goede kernthermometer!

Pulled pork varkensschouder op tafelPulled pork uit de oven

Met z’n allen plukkend aan tafel

  • 1 varkensschouder van een kilo of 5 (met bot, met zwoerd)
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el mosterdzaad
  • 3 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el vers gemalen peper
  • 1 el zeezout

Haal de schouder minimaal 1 uur van te voren uit de koelkast. Komt je schouder uit de vriezer laat hem dan in een dag of 2 in de koelkast langzaam ontdooien.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pulled pork varkensschouder insnijdenSnij het zwoerd met een ruitpatroon in. Let erop dat je niet in het vlees snijdt. Leg de schouder in een bakblik bovenop het rekje. Verwarm het mosterdzaad in een droge koekenpan totdat de bolletjes beginnen te springen en haal van het vuur. Meng het mosterdzaad met de rest van de specerijen, smeer de schouder hier royaal mee in en doe de schouder in de oven. Check na een uur met de kernthermometer wat de temperatuur is. Let op dat je de kernthermometer niet tegen of dichtbij het bot plaatst. Bot wordt sneller heet en de thermometer geeft dan niet de juiste temperatuur aan.

Blijf regelmatig de kerntemperatuur checken. Wanneer de thermometer 70 graden aangeeft, verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden en verpak de schouder in aluminiumfolie. Blijft de temperatuur regelmatig checken totdat deze 88 graden is. Haal dan de pulled pork uit de oven en laat deze nog een half uur goed ingepakt rusten. Dit is nodig om het vocht beter in het vlees te houden.

Zet het bakblik op tafel, hou de camera gereed, deel de extra vorken uit, laat iemand de aluminiumfolie openen en geniet van de gezichten.

Eet heel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer