Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarberjam met frambozen en lavendel

Deze zachte rabarberjam met frambozen en lavendel komt uit het leuke boekje ‘Tuinieren is kinderspel’ van Francisca Laureijs en Hans Clauzing. Een aanrader!

0 555

Rabarberjam met frambozen en lavendel – dit leuke recept heb ik uit een zeer aardig boekje ‘Tuinieren is kinderspel’ van Francisca Laureijs en Hans Clauzing. Het boekje is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar de recepten die er in staan zijn ook leuk voor volwassenen! Maak deze jam dus het liefste met oogst uit eigen tuin, maar anders kun je (een deel van de) ingrediënten gerust bij de groenteman of supermarkt kopen. Lavendel groeit in de zomer op veel plekken, dus als je het niet in je tuin of op je balkon hebt staan, hebben je buren het misschien wel. Geef ze als dank nog een klein potje jam en samen maken we de wereld dan weer een stukje beter.


Rabarberjam met frambozen en lavendel

Voor ongeveer 1 liter jam:

  • 750 gr. rabarber
  • 250 gr. frambozen
  • 5 à 6 takjes lavendel
  • 500 gr. geleersuiker
  • een aantal glazen potjes met deksel, in totaal 1 liter

Was de rabarber, snijd de uiteinden er af en hak de stelen in stukjes van 2 à 3 cm.

Doe de rabarber met de frambozen en de suiker in een RVS pan en zet op een halfhoog vuur. Geen water toevoegen! Zet het deksel er op. Ondertussen was je de lavendeltakjes en ris je de bloemetjes van de takjes. Vis er voorzichtig eventuele groene vliesjes uit. Voeg ze toe aan de pan. Blijf er bij en roer af en toe om. In het begin moet je even uitkijken dat de suiker op de bodem niet gaat karameliseren.

Kook ondertussen ruim 1 liter water en vul de (schone) potten en deksels met het kokende water. Zo steriliseer je de potten op een eenvoudige manier.

Zodra de boel goed pruttelt, zul je merken dat het een steeds vloeibaardere massa wordt. Haal nu het deksel er af en blijf af en toe roeren, totdat de rabarber helemaal uiteen valt. Zodra dat is gebeurd, zet je het vuur uit.

Als je een gladde rabarberjam wilt, zet je de staafmixer er nog even in.

Neem een ovenwant en giet de hete potjes leeg in de gootsteen. Vul de potjes met de rabarberjam totdat ze bijna helemaal bol zitten, draai het deksel er op en zet de potjes nu op zijn kop. Laat ze op deze wijze afkoelen.

Maak leuke stickers en plak die op de potjes.

Heerlijk bij een croissantje of gewoon op de boterham.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer