Aspergeragout met kip, een ware delicatesse op je bord – Tijdens het aspergeseizoen kun je van alles maken met die groente van Hollandse bodem. Een ragout is daarbij waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch is een ragout van asperges en kip een absolute lekkernij. Waag je maar eens aan onderstaand recept en laat dan na afloop vooral weten wat je ervan vond.
Lekker veel verse groenten
Asperges worden traditioneel niet met andere groenten geserveerd. Dit is waarschijnlijk omdat asperges een vrij lichte en delicate smaak hebben. Dat het toch erg lekker kan zijn, bewijst het recept van de aspergeragout met kip. De ragout wordt kleurrijker en extra luxe door het toevoegen van andere groenten zonder dat de smaak van de asperges verloren gaat. Naast de asperges gebruik je ook andere voorjaarsgroente zoals bospeen, doperwtjes en puntpaprika. Dit zijn allemaal groenten met een licht zoete smaak zodat ze perfect samengaan met asperges.
Kies ook eens voor vis in de aspergeragout
In de aspergeragout met kip gebruik je kipfilet. Dit is een vrij neutraal stukje vlees dat snel gaar is en heel goed samengaat met asperges. Als je dit hoofdgerecht met kip vaker gaat maken kun je de kip ook eens vervangen door verse vis. Gebruik hiervoor dan stevige witvis of een stukje verse zalm. Het recept is hetzelfde, alleen moet je de ragout een beetje voorzichtiger omscheppen, zodat de vis niet uit elkaar valt.
Een zalige romig saus
De aspergeragout is niet, zoals je waarschijnlijk verwacht bij een ragout, gemaakt met een bechamelsaus. De saus is heerlijk romig en luxe. Het is een saus op basis van slagroom. Je maakt de saus met sjalotjes en witte balsamicoazijn. Hierdoor krijgt de saus een heerlijke smaak zonder dat er verder nog veel aan toegevoegd hoeft te worden.
Zet de aspergeragout met kip vaker op het menu en wissel kip eens af met verse vis. Serveer de ragout met rijst, pasta of een romige aardappelpuree.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Check het recept of lees de infoHoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Check het recept of lees de infoAspergeragout met kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo witte asperges
- 8 bospeen
- 1 rode puntpaprika in blokjes
- 100 gram doperwtjes
- 500 gram kipfilet
- 1 eetlepel roomboter
- 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
- 4 eetlepel witte balsamicoazijn
- 400 ml kookroom
- zeezout
- zwarte peper
- peterselie
- 250 ml kippenbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ragout van asperges en kip:
Schil de asperges en snijd het houterige gedeelte weg. Snijd in schuine stukken van plakjes van ongeveer 3 cm.
Schil de wortelen en snijd ze in ook schuine plakjes.
Snijd de puntpaprika middendoor en verwijder zaadlijsten en zaden en snijd in kleine blokjes.
Kook de asperges in een laagje water met een beetje zout beetgaar. Haal de asperges uit het water en kook hierin nu de wortelschijfjes beetgaar. Schep ook die uit de pan, maar giet het vocht niet weg.
Snijd de kip in lange repen van 2-3 cm. Voeg de bouillon aan het kookvocht toe en breng dit aan de kook. Voeg de repen kip toe en houd alles tegen de kook. Pocheer de kip afhankelijk van temperatuur en dikte in 5-10 minuten net gaar. Laar het vocht niet koken en pocheer niet te lang voor het beste resultaat. Haal de kip uit de bouillon en snijd hem in grove stukken.
Doe nu de erwtjes met de paprikastukjes een minuutje in het hete vocht, ze mogen nog en beetje knapperig blijven. Haal ook die uit het vocht om te ver doorgaren te voorkomen.
Smelt de roomboter en bak hierin de gesnipperde sjalotjes. Blus af met de balsamicoazijn en laat inkoken.
Voeg de kookroom, de groenten en de kip toe en warm alles even goed door. Breng de aspergeragout met kip op smaak met zeezout en zwarte peper en garneer met wat grof gesneden peterselie. Serveer de aspergeragout met rijst, pasta of aardappelpuree.
Maak je de ragout met vis, breng de ragout dan op smaak voor je de vis toevoegt.
Tafel lekker !!